LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pravila ili slobodan odabir

Postoji li potreba za uvođenjem pravilnika o odijevanju na fakultetima u Hrvatskoj?

S obzirom da su u Srbiji nedavno uvedeni brojni pravilnici o odijevanju na različitim sveučilištima, došlo je do pojave pitanja je li potrebno istu stvar napraviti i u Hrvatskoj.

S obzirom da su u Srbiji nedavno uvedeni brojni pravilnici o odijevanju na različitim sveučilištima, došlo je do pojave pitanja je li potrebno istu stvar napraviti i u Hrvatskoj.

Dok su pravilnici o odijevanju u obrazovnim institucijama zapadnih zemalja već godinama prisutni, u Hrvatskoj to, kada su fakulteti u pitanju, nije slučaj. Iako su ih susjedne zemlje počele prakticirati te tako u Bosni i Hercegovini postoji npr. Pravilnik o odijevanju Sveučilišta u Mostaru, a u Srbiji brojni fakulteti striktno propisuju kako moraju izgledati studenti koji dolaze na fakultet, kod nas još nema plana uvođenja kodeksa. No, je li on uistinu i potreban?

Gledajući razvijenije zemlje Europe i SAD, velik broj sveučilišta drži do kodeksa odijevanja te u svojim pravilnicima definiraju što se smatra prikladnim. Na nekim se sveučilištima, kao što je Hampton University u Virginiji, radi o jednostavnim pravilima koja definiraju da se u njihove prostorije dolazi s odabirom prikladne odjeće. No, neka idu do te granice, primjerice Notre Dame of Marbel University, da za njihov prostor postoje strogo propisane uniforme, ne smiju se nositi majice s natpisima, a žene se ne smiju pretjerano šminkati te nositi naušnice. Iako se na velikom broju američkih sveučilišta nepoštivanje pravilnika o odijevanju kažnjava samo udaljavanjem s nastave, postoje i ona koja prijete gubljenjem prava školovanja ukoliko se prijestup ponovi nekoliko puta.

Što se tiče sveučilišta u Hrvatskoj, gotovo na svima postoji samo usmeno pravilo. Naime, profesori znaju izbaciti s predavanja ili ispita studenta koji se nedolično obukao, no to je stvar osobne procjene. Ono što se da primijetiti jest da uređene države drže do svojeg ugleda utječući na odabir odjeće koju studenti nose, a to su počeli primjenjivati i naši susjedi. Tako Telegraf navodi da je npr. Pravni fakultet u Beogradu zabranio svako oblačenje koje može poticati na seksualno uznemiravanje.

Može se reći da je pozitivna stvar nepostojanja pravilnika o odijevanju činjenica da svaki student može kreirati svoj stil te se pomoći njega izraziti. No, isto se tako ova sloboda često zloupotrebljava te postoje brojni primjeri kojima je gotovo svatko posvjedočio kada ste mogli vidjeti osobu koja se neprimjereno odijeva. Svako sveučilište ima pravo odlučivanja za sebe, no bez uvođenja konkretnih pravila situacija bi se mogla pogoršati.

FOTO: PXHERE