LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zarada

Znate li razliku između bruto i neto iznosa plaće?

Ako do sada niste znali, sada možete saznati koja je generalna razlika u bruto i neto iznosu plaće.

Ako do sada niste znali, sada možete saznati koja je generalna razlika u bruto i neto iznosu plaće.

Iako se studenti ne moraju pretjerano zamarati pojmovima poput bruto i neto jer su plaćeni za sate koje odrade, a za što po satu mogu dobiti minimalno 25,39 kuna, nije naodmet upoznati se s tim dvama pojmovima ako vas još uvijek bune.

Naime, bruto iznos plaće jest onaj koji na koji se obračunava mirovinsko, porezi i prirezi, nakon čega se dolazi do neto iznosa umanjenog za sve to, a koji je u konačnici vidljiv na vašem računu. Radnik koji prima plaću obavezan je platiti porez na dohodak od nesamostalnog rada, prirez poreza na dohodak te doprinose iz plaće, koji se plaćaju za mirovinsko osiguranje u iznosu od 20% bruto plaće. Nadalje, kako stoji na stranici Porezne uprave, porezna obveza umanjuje se za 100% mladima do 25 godina života te za 50% mladima od 26 do 30 godina života za plaću do godišnje osnovice od 360 000,00 kn. To pravo ostvaruje se temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak.​  

Prirez se računa ovisno o vašem mjestu prebivališta te je najviši za one s prebivalištem u Zagrebu – čak 18%. Popis mjesta i stope koja se obračunava za to mjesto možete pronaći na stranici Porezne uprave. Trenutno najmanju stopu imaju Belica, Bjelovar, Dugopolje, Ilok, Promina, Rugvica, Sinj, Sveta Nedelja (Samobor), Štefanje i Žakanje sa stopom prireza od čak 0%.

Kao što smo već spomenuli, studente ovi termini ne bi trebali posebno zabrinjavati, ali korisno ih je znati kada dođe do povećanja minimalne plaće u Hrvatskoj jer će to povećanje utjecati i na studente. Kao što smo već više puta pisali, minimalna studentska satnica prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova računa se tako što se bruto iznos minimalne plaće u Hrvatskoj podijeli sa 160. Kako to izgleda u praksi? Ako, primjerice, dođe do porasta minimalnog bruto iznosa plaće u Hrvatskoj na 4200 kuna (sa sadašnjih 4062,51 kn) studentska satnica iznosit će 26,25 kn, a do toga smo došli tako što smo taj zamišljeni povećani minimalac podijelili sa 160.
FOTO: PIXABAY