LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski problemi

Za zaposlene studente nema naknade: „Ja nemam novaca za preživjeti“

Ministarstvo znanosti i obrazovanja otkriva da studenti neće dobiti nikakvu naknadu ako završe u samoizolaciji ili karanteni, stoga nas je zanimalo što je sa studentima kojima je potreban novac kako bi si priuštili studij.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja otkriva da studenti neće dobiti nikakvu naknadu ako završe u samoizolaciji ili karanteni, stoga nas je zanimalo što je sa studentima kojima je potreban novac kako bi si priuštili studij.

Radi smanjenja širenja koronavirusa nekima je određena karantena u bolnici ili samoizolacija kod kuće te svi oni otvaraju nametnuto bolovanje na teret države. Naknada koju će za to vrijeme dobiti ne može biti veća od 4257,28 kuna. Cijeli taj iznos odnosi se na mjesečnu plaću za puno radno vrijeme te ga isplaćuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

S obzirom na to da u Hrvatskoj puno studenata uz fakultet i radi, Ministarstvo znanosti i obrazovanja za Otvoreno.hr otkriva što će biti sa zaposlenim studentima ako završe u izolaciji ili karanteni, tj. je li predviđena ikakva naknada u tom slučaju:

– Studentu se ne isplaćuje naknada za ono vrijeme koje ne obavlja studentski posao. Sukladno Zakonu o obavljanju studentskih poslova Ugovor o obavljanju studentskih poslova sklapa se prije početka obavljanja studentskoga posla, između izvođača, posrednika i naručitelja posla. Inicijalno se definira podatak o početku i očekivanom trajanju posla, a nakon obavljenog posla izvođač (student) i naručitelj (poslodavac) posla prema prethodno potpisanome ugovoru potpisuju izjavu kojom potvrđuju konačan broj sati ili dana obavljanja posla.

U razgovoru sa studenticom Evom, koja uz studij radi kako bi zaradila koju kunu, doznajemo je li po njenom mišljenju pravedno da zaposlenim studentima kojima je određeno da budu u karanteni ili izolaciji ne bude isplaćena nikakva naknada:

– Razumijem odgovor Ministarstva jer je ovo izvanredna situacija, a i to je isto kao da student traži isplatu za one dane kada je uzeo slobodno za fakultetske obaveze.

S druge strane, naišli smo na raspravu baš na ovu temu na Facebook grupi pod nazivom Tražim/nudim studentski posao. Studenti su naglasili kako je njima studentski ugovor nametnut te su na njega prisiljeni jer ne postoji druga opcija, odnosno, kako kažu, postoji, ali se kažnjava.

Također, napomenuli su da će mnoge studente dovesti u jako lošu situaciju ako im onemoguće rad jer se postavlja pitanje što jedan redoviti student koji sam financira svoj studij može učiniti. Sigurno je da nije u mogućnosti prehraniti se i osigurati si krov nad glavom.

Studentici Anji izolacija nije određena, no budući da ugostiteljski objekti ne rade, ne može ni ona jer inače konobari u jednom kafiću u Rijeci. Potreban joj je novac kako bi si mogla priuštiti studij, pa je u potrazi za poslom koji može raditi od kuće.


Vezano: Sad je službeno: od sutra zabrana rada svim objektima osim nužnima, kao što su prehrambene trgovine

– Ne vjerujem da ću ja dobiti ikakvu naknadu. Ova situacija mi je pokazala koliko je nepovoljan položaj nas zaposlenih studenata. Ako slomim ruku, dobijem gripu ili kao što trenutno moram izbjegavati socijalne kontakte i ne smijem raditi, ja nemam novaca za preživjeti. Moram raditi da si priuštim studij. – objašnjava nam studentica Anja.

Nadodaje da bi državi trebalo biti u interesu da studenti završe studij i priključe se radnoj snazi. Napominje kako joj je jako žao što ne postoji ni jedan oblik zaštite ili pomoći koji bi mogla iskoristiti.

S obzirom na to da student koji radi preko ugovora ne može ostvariti pravo na naknadu, studenti se samo nadaju da trenutna situaciju neće dugo trajati jer su svjesni da za ovo ne postoji neko rješenje.

FOTO: PIXABAY