LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijske navike i potrebe

Vole internet, no oko 70% hrvatskih studenata radije će bankovni račun otvoriti u poslovnici nego online

Iako većina sudionika istraživanja provedenog na portalu Studentski.hr svakodnevno financijsko poslovanje voli obavljati pomoću usluga mobilnoga bankarstva, na početku svoga financijskoga putovanja radije bi se obratili bankovnim službenicima.

Iako većina sudionika istraživanja provedenog na portalu Studentski.hr svakodnevno financijsko poslovanje voli obavljati pomoću usluga mobilnoga bankarstva, na početku svoga financijskoga putovanja radije bi se obratili bankovnim službenicima.

U istraživanju o financijskim navikama i potrebama koje je tijekom rujna i listopada 2019. godine proveo portal Studentski.hr sudjelovali su hrvatski studenti, u najvećem postotku starosti od 19 do 22 godine te najčešće studenti prvih triju godina studija. Iako je većina ispitanika (njih oko 45%) iz Zagreba, svoje su mišljenje dali i splitski studenti (13%) te studenti iz Rijeke (10%), Osijeka (8%) i drugih hrvatskih gradova.

Gradovi u kojima ispitanici studiraju, FOTO: Studentski.hr

Kada je riječ o bankarskim proizvodima, daleko najveći postotak ispitanika koristi tekući račun – njih čak 89%. Većina studenata koristi i mobilno bankarstvo (više od 76%), a potom i debitnu karticu (57%) te internetsko bankarstvo (40%). Postotak studenata koji koriste prepaid i kreditnu karticu poprilično je malen, no uvjerljivo najmanji broj studenata – manje od 1% – koristi studentske kredite.

U rezultatima istraživanja itekako se može očitovati težnja za što manje fizičkih kartica kojima studenti trebaju raspolagati. To potvrđuju i odgovori na pitanje koja bi im usluga olakšala financijsko poslovanje:

– Jedna kartica s više PIN-ova za sve moje račune. – naveo je jedan od ispitanika, s čim se složio i drugi: – Nešto kao mobitel s dvije kartice. Znači, tekući račun i žiro na istoj kartici s istim PIN-om i samo na bankomatu odabereš s kojeg računa želiš dignuti novce.

Ovom problemu lako može doskočiti aplikacija mobilnoga bankarstva koja omogućuje interne prijenose s jednoga računa na drugi, a čini se da su mladi korisnici toga svjesni jer čak 60% studenata poslovanje primarno obavlja pomoću mobilnoga bankarstva.

Načini na koje ispitanici najčešće obavljaju financijsko poslovanje, FOTO: Studentski.hr

Iako nisu baš svi naklonjeni nefizičkim transakcijama te svoje povjerenje primarno daju bankovnim službenicima – gotovo 70% studenata radije bi račun otvorilo u poslovnici, dok bi samo 28% ispitanika to učinilo online – potreba za internetskim načinima financijskoga poslovanja nimalo ne čudi s obzirom na to da mladi sve što im je potrebno za svakodnevno funkcioniranje imaju na svojim pametnim telefonima.

Način na koji bi studenti otvorili bankovni račun, FOTO: Studentski.hr

Mobilno bankarstvo itekako olakšava život – riječ je o aplikaciji koja omogućuje korištenje mobitela za pristup podacima o bankarskim računima, karticama, štednji te mogućnost zadavanja platnih naloga i internih prijenosa. A OTP Indeks je paket koji studentski život može olakšati na razne načine upravo zbog pogodnosti koje nudi za nula kuna. Uz prijeko potrebno mobilno i internetsko bankarstvo, uključuje besplatno otvaranje i vođenje studentskog tekućeg, deviznog i žiro računa, besplatnu Visa web prepaid karticu za sigurniju internetsku kupnju te brojne druge pogodnosti.

Na pitanje da provjere što im OTP banka nudi u besplatnom studentskom paketu OTP Indeks te da navedu postoji li još neki bankarski proizvod ili usluga koje bi dodali u paket po vlastitoj mjeri, studenti su izjavili:

– Super, imam sve, pola toga ne koristim. – rekao je jedan od ispitanika, dok je druga ispitanica zaključila: – Račun imam u OTP banci, smatram da za studente ima vrlo dobre pogodnosti. Osobno koristim OTP Indeks paket, a i upoznata sam sa studentskim kreditima koji su pravi spas kada je potrebna veća svota novaca u kratko vrijeme. – Treća je sudionica istraživanja jednostavno zaključila: – Moj paket je za mene i više nego savršen, zato mu ne bih ništa dodala.

Posljednje je pitanje ovog mini istraživanja provedenog s OTP bankom bilo ujedno i nagradno. Studenti su u par riječi trebali opisati idealnu banku za njih, a prema ocjenama stručnog žirija, u sastavu OTP banke i portala Studentski.hr, tri najkreativnija odgovora ponudili su: Dorotea BičekBruna Prečanica i Nina Bon

Čestitke dobitnicama koje osvajaju i novčanu nagradu od 300 kuna na Mastercard prepaid kartici OTP banke i hvala svima na sudjelovanju u još jednom istraživanju o financijskim navikama studenata.

FOTO: PIXABAY