LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OTP Virtualni savjetnik

Sve što trebaš znati o uvođenju eura

S novom godinom stiže nam i nova valuta. Kad početi mijenjati kune u eure i po kojem tečaju? Gdje sve možete zamijeniti novac? Koliko iznosi naknada za konverziju? Odgovore donosimo u nastavku.

S novom godinom stiže nam i nova valuta. Kad početi mijenjati kune u eure i po kojem tečaju? Gdje sve možete zamijeniti novac? Koliko iznosi naknada za konverziju? Odgovore donosimo u nastavku.

Za nešto više od mjesec dana euro postaje službena valuta u Hrvatskoj. Nema više kuna, a ni lipa. Kolege studenti zatrpali su sandučić Virtualnog savjetnika OTP banke pitanjima vezanim uz novu valutu. U nastavku su odgovori za koje smo sigurni da će i vama biti od koristi.

 

Nova godina, nova valuta

Tijekom cijele 2023. godine bit će moguće zamijeniti gotovinu u kunama za gotovinu u eurima, bez naknade. Dakle, čak i oni sretnici kojima se dogodi da u jakni ili hlačama pronađu neku gotovinu mogu biti bez brige.

Kod zamjene će se primjenjivati fiksni tečaj konverzije koji iznosi 1 euro = 7,53450 kuna te pravila za preračunavanje i zaokruživanje. Pri preračunavanju se vodimo matematičkim pravilom – druga decimala dobivena primjenom fiksnog tečaja zaokružuje se prema trećoj decimali. Svoje kune ćete bez naknade moći zamijeniti u svim bankama, Fini te u Hrvatskoj pošti.

Nakon 31. prosinca 2023. gotovinu u kunama moći ćete bez naknade zamijeniti samo u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB). U HNB-u kovanice kuna moći ćete zamijeniti tri godine od uvođenja eura, a novčanice u kunama uvijek.

100 kuna koje većina studenata najčešće diže na bankomatima, u novoj će godini zamijeniti 10 eura. To je najmanji mogući iznos eura koje će se moći podići na bankomatu.

Kune i euri u dokumentima

Za one studente koji rade, napominjemo da uvođenje eura ne utječe na valjanost postojećih pravnih instrumenata u kojima se navodi kuna. To znači da se vaši ugovori o radu ne moraju mijenjati zbog uvođenja eura. Iznosi će se preračunati u skladu s fiksnim tečajem konverzije (1 euro = 7,53450 kuna) i u skladu s pravilima zaokruživanja i preračunavanja.

I za kraj, naša topla preporuka je da prije uvođenja eura, gotovinu u kunama položite na račun kako bi se mogla automatski preračunati u eure. Ako nemate račun, OTP banka d.d. u svojoj ponudi ima besplatni studentski paket OTP e-Indeks, koji možete otvoriti online za samo 15 minuta, bez odlaska u poslovnicu. Za više informacija o uvođenju eura posjetite web stranicu ili kao i uvijek, pišite Virtualnom savjetniku.

 

FOTO: PEXELS