LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
USKORO NAM STIŽE EURO

Pitate se kako preračunati kune u eure i obrnuto bez kalkulatora? Nije uopće teško, a potrebne su vam samo osnove matematike

Tečaj  kaže da je 1 EUR = 7,53450 HRK, a iako nam se od ovih brojeva iza zareza zavrti u glavi, postoji lakši put do toga kako obaratati računicom, a da zapravo bude poprilično jednostavno.

Tečaj  kaže da je 1 EUR = 7,53450 HRK, a iako nam se od ovih brojeva iza zareza zavrti u glavi, postoji lakši put do toga kako obaratati računicom, a da zapravo bude poprilično jednostavno.

Još nekoliko dana dijeli nas od trenutka kada će euro postati naša službena valuta. Neki strahuju, neki se raduju, no ono što nam svima u ovom trenutku stvara najviše upitnika iznad glave jest preračunavanje kuna u eure i obrnuto.

Međutim, čini se da to zapravo i nije tako taško, a kako najlakše do rezultata otkrio je poznati matematičar Toni Milun kroz svoje nove edukativne videe koje objavljuje na YouTubeu.

Tečaj  kaže da je 1 EUR = 7,53450 HRK, a iako nam se od ovih brojeva iza zareza zavrti u glavi, postoji lakši put do toga kako ovladati računicom, a da zapravo bude poprilično jednostavno.

Toni Milun uvodi mlade u investiranje na besplatnoj dvodnevnoj radionici


Ako želimo preračunati kune u eure, važno je iznos u kunama podijeliti s 10 te zatim dodati trećinu dobivenog iznosa. Nakon toga imate približnu vrijednost u eurima.
 
Na primjer, 180 kuna podijeljeno s 10 je 18. Trećina od dobivenih 18 je 6, a to je u zbroju 24. Na koncu bi to značilo da je 180 kuna zapravo otprilike 24 eura. Ako to provjerite s kalkulatorom, rezultat kaže da je riječ o 23,89 eura. Znači, ako nismo baš cicije, ovu računicu možemo uzeti legitimnom.
 
 
S druge strane, ako želimo eure pretvoriti u kune, množit ćemo iznos eura s 10 i oduzeti četvrtinu tog iznosa.
 

Toni Milun kandidat je za nagradu „Komunikatora godine”


Po toj logici, npr. 160 eura pomnožit ćete s 10 i dobiti 1600. Četvrtina od 1600 je 400 (pola polovine), a nakon što od 1600 oduzmete 400, dobit ćete iznos 1200 kuna. Ako to provjerite s kalkulatorom, on kaže da je riječ o 1205,52 kune. 
 

Naš poznati matematičar otkrio zašto ne vjeruje u igre na sreću


Ovi izračuni ne daju uvid u najpreciznije stanje, međutim mogu nam olakšati da se u počecima snađemo u novoj valuti te lakše baratamo plaćanjima.

 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA