LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
RAZJASNILI SMO ŠTO PREDSTAVLJA ENTRY-LEVEL

Na entry-level pozicijama traže se 2-3 godine radnog iskustva, a fakultetski obrazovani mladi ne mogu naći posao

Entry-level pozicije uglavnom su namijenjene onima bez radnog iskustva ili s radnim iskustvom u jednom području, ali bez radnog iskustva u području za koje se prijavljuju. Međutim, i dalje se za entry-level pozicije traži iskustvo koje, prema komentarima s Reddita, doseže i do 5 godina. O ovoj temi razgovarali smo sa stručnjakom s portala za oglašavanje poslova Moj posao.

Entry-level pozicije uglavnom su namijenjene onima bez radnog iskustva ili s radnim iskustvom u jednom području, ali bez radnog iskustva u području za koje se prijavljuju. Međutim, i dalje se za entry-level pozicije traži iskustvo koje, prema komentarima s Reddita, doseže i do 5 godina. O ovoj temi razgovarali smo sa stručnjakom s portala za oglašavanje poslova Moj posao.

Na popularnom Redditu nedavno je osvanula objava jednog od korisnika koji je na LinkedInu pronašao oglas za posao koji je označen kao entry-level pozicija, a zahtijevao je dvogodišnje radno iskustvo.

Međutim, čini se da to nije rijetka pojava jer smo u komentarima pronašli ljude koji su se susreli s oglasima koji su za entry-level pozicije tražili još više iskustva i znanja, daleko iznad spomenutih dviju godina:

Meni su nudili entry-level posao koji zahtijeva 5 godina radnog iskustva. Kad sam imao intervju i pitao zašto bih napustio trenutnu poziciju za odlazak u drugu firmu za manju plaću i lošiju poziciju, čudili su se kao pura d*eku, još sam ispao i bezobrazan.

Entry-level znači mid-level koji će raditi za studentsku plaću. Ku'iš!?

 
Neki kažu i da je za sve kriv LinkedIn algoritam koji, ako se oglasu ne pridruži pripadajuća kategorija, pozicije odmah prebaci u entry-level. Međutim, ako poslodavac svojem poslu ne pridruži ovu kategoriju, s pravom se pitamo zna li on uopće koga traži. Nismo htjeli tapkati u mraku te smo odlučili jednom zauvijek razjasniti što predstavljaju entry-level pozicije pa smo se za odgovor na to pitanje obratili odjelu Odnosa s javnošću poznatog portala za oglašavanje slobodnih radnih mjesta Moj posao.

Kako saznajemo u samom početku, kada govorimo o entry-level pozicijama, najčešće govorimo o radnim mjestima namijenjenim osobama koje su tek zakoračile na tržište rada, ali i posloprimcima koji imaju prethodno radno iskustvo. Ono može biti i poprilično bogato i raznoliko, ali ograničeno ili minimalno u specifičnom području. Ako defomaliziramo radno iskustvo te ga predstavimo kao iskustvo, a ne staž, jasno je da studenti i dalje imaju što ponuditi. Nerijetko za vrijeme studentskih dana jesu radili na različitim poslovima na kojima su mnogo toga naučili. Pitanje je samo hoće li im se to iskustvo priznati ako nije iz struke za koju se prijavljuju. 

U pravilu, entry-level pozicije od kandidata zahtijevaju minimalnu količinu prethodnog radnog iskustva te 'podrazumijevaju' obuku i stjecanje traženog iskustva, odnosno znanja i vještina, na samom radnom mjestu, rekao je Alen Mrvac iz Odnosa s javnošću portala Moj posao.

Zbog situacija kao što je ona u iskustvu programera koji imaju bogato radno iskustvo u radu s jednom tehnologijom, a u drugoj su na entry-level razini, teško je generalizirati što je zapravo entry-level pozicija. Međutim, dodaje Mrvac, u većini industrija i zanimanja se zaposlenici s 2 do 3 godine radnog iskustva ne mogu ili, bolje rečeno, ne smiju smatrati kandidatima za entry-level pozicije. Njihovo znanje, vještine i iskustvo nadmašuju početnike. Ipak, uvijek postoji zakon ponude i potražnje koji ponekad diktira drugačija pravila. 

Ako je u određenom zanimanju/djelatnosti prisutna velika potražnja, i postoje kandidati s 2-3 godine iskustva koji su voljni raditi na entry-level pozicijama, očekivano je da će onda postojati i takvi oglasi. S druge strane, 2-3 godine iskustva u jednom području/djelatnosti/veličini tvrtki možda predstavlja entry-level razinu promatrano iz perspektive poslodavca koji zapošljava. To sve ovisi o kompleksnosti radnog mjesta, zaključio je Alen Mrvac iz Odnosa s javnošću portala Moj posao.

Entry-level pozicije nerijetko su i one za kojima studenti tragaju nakon završenog fakulteta, a obeshrabri ih upravo činjenica da se za određena radna mjesta traže godine radnog iskustva, koje studenti, nažalost, nemaju. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz svibnja 2021. s višom i visokom stručnom spremom na burzi je prijavljeno 24.497 ljudi, a neadekvatni oglasi sigurno ne pomažu situaciji.

Stručnjaci savjetuju da pri prijavi na posao ne morate zadovoljavati sve uvjete. Dovoljno je da zadovoljavate 40 posto formalnih uvjeta, a jako je bitno da pripazite na pisanje životopisa, koji ne bi smio biti puko naklapanje onoga što se radili, već bi trebao istaknuti vaša postignuća na svim radnim mjestima i volonterskim pozicijama na kojima ste se za vrijeme studentskih dana našli. 

Nekoliko pitanja o entry-level pozicijama, o tome jesu li poslodavci dovoljno educirani što su entry-level pozicije kada raspisuju oglase za popunjavanje radnih mjesta, pitali smo Hrvatsku udrugu poslodavaca. Međutim, do danas nismo dobili odgovor.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA