LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentsko pravo

Kraj naplaćivanju potvrda o studiranju; studenti Sveučilišta u Mostaru ozbiljno se pobunili

Iako je Zakonom o upravnim pristojbama zabranjeno naplaćivanje izdavanja potvrda studentima, neki fakulteti još uvijek provode naplaćivanje. Studenti Sveučilišta u Mostaru odlučili su stati na kraj naplaćivanju, što bi trebali i svi studenti od kojih se zatraži plaćanje administrativnih usluga.

Iako je Zakonom o upravnim pristojbama zabranjeno naplaćivanje izdavanja potvrda studentima, neki fakulteti još uvijek provode naplaćivanje. Studenti Sveučilišta u Mostaru odlučili su stati na kraj naplaćivanju, što bi trebali i svi studenti od kojih se zatraži plaćanje administrativnih usluga.

Osim učenja i polaganja ispita, za studiranje je mnogima potrebna i stipendija ili jednokratna pomoć. Kao student imaš pravo na besplatno zdravstveno osiguranje. Povlastice u javnom i gradskom prijevozu također su moguće uz predočeni status studenta. Za sve ovo i još mnogo sličnih stvari potrebna je potvrda o studiranju. Uostalom, za samu prijavu u studentski dom primarna je potvrda s fakulteta te prijepis ocjena. Potvrde s fakulteta neizostavan su dio studiranja svakog studenta. Zato su neki fakulteti u tome uvidjeli korist i došli do odlične ideje za sebe, no pogubne za studente. Obične potvrde o studiranju na određenom fakultetu, prijepisi ocjena, a negdje čak i potvrda o ispisu s fakulteta naplaćuju se novčanim iznosom.  

Nedavno je objavljena peticija za ukidanje plaćanja potvrda o statusu redovitog studenta koju su raspisali studenti Sveučilišta u Mostaru.

– Općepoznata je informacija da studirati na Sveučilištu u Mostaru nije jeftina opcija. Najveći problem predstavlja što osim obveznih stvari, studenti moraju izdvojiti ogromne financijske izdatke za raznu papirologiju, uključujući i potvrde o redovitosti studiranja. – stoji na početku priopćenja Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

Na zahtjev su se dekani nekih fakulteta Sveučilišta u Mostaru odazvali ukinućem plaćanja potvrda, no neki se još uvijek protive. Zato su studenti odlučili pokrenuti peticiju i već sakupili mnogobrojne potpise. 

U Hrvatskoj je na snazi Zakon o upravnim pristojbama, prema kojemu je naplaćivanje bilo kakvih potvrda zabranjeno:

Isprobavanje veganske hrane ispred SC-a: „Nužna je reforma sadašnjeg sustava i uvođenje veganskih obroka"


– Pristojbe se ne plaćaju na radnje vezane uz redovno školovanje učenika i studenata, osim pristojbi za svjedodžbu nakon završenog školovanja ili diplome. – stoji u Zakonu.

Kod svakog odstupanja od ove točke iz Zakona o upravnim pristojbama, što znači da ako fakultet traži novčanu naknadu za izdavanje potvrda, studenti imaju pravo odbiti plaćanje. Za takve slučajeve svakom je studentu na raspolaganju studentski pravobranitelj koji će provesti postupak da se zatraži ukidanje plaćanja studenata fakultetu za bilo kakve usluge na koje student ima pravo na temelju svojeg statusa. 

Nema više studenata bez iksice! Ovo Sveučilište je pripremilo kompenzaciju


Sa situacijom nezakonite naplate dokumenata susreli su se i zagrebački studenti, a studentska pravobraniteljica Barbara Šimić na istu je reagirala.

IZVOR: FACEBOOK / STUDENTSKI ZBOR SVEUČILIŠTA U MOSTARU
FOTO: PIXABAY