LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upozorenje studentske pravobraniteljice

Došao kraj nezakonitom naplaćivanju dokumenata na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu?

Sveučilište u Zagrebu poduprijelo je zahtjeve studentske pravobraniteljice Barbare Šimić i svim je sastavnicama upućeno upozorenje da što prije ukinu nezakonitu naplatu dokumenata.

Sveučilište u Zagrebu poduprijelo je zahtjeve studentske pravobraniteljice Barbare Šimić i svim je sastavnicama upućeno upozorenje da što prije ukinu nezakonitu naplatu dokumenata.

Prije gotovo mjesec dana, točnije 6. travnja, studentska pravobraniteljica Sveučilišta u Zagrebu Barbara Šimić pokrenula je akciju kojom je htjela stati na kraj nezakonitom naplaćivanju dokumenata na fakultetima. U tu su stavku ulazile sve molbe, žalbe i ostale vrste dopisa upućene referadi ili Upravi fakulteta za koje su studenti snosili novčane troškove.

Na Facebook stranici studentske pravobraniteljice 2. svibnja objavljen je dopis u kojem moli rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa da upozori „dekane pojedinih sastavnica kako bi spomenutu praksu što prije ukinuli" jer se radi o nezakonitoj naplati.

Prije svega, pravobraniteljicu treba pohvaliti zbog brzine kojom je obavila svoj posao. Podatke je prikupljala preko studentskih predstavnika svih fakulteta u Zagrebu. Također, pozvala je studente da se odazovu preko Facebooka. Iskazala je sreću zbog velikog odaziva studenata jer dokazuje koliko im je stalo do njihovih prava.

Najjeftinije naplate, prema njenim riječima, kreću se od 20 do 50 kuna, što je najčešće za molbe, dok prijepisi ocjena i upis izbornih predmeta može iznositi i do 500 kuna. Ipak, Barbara Šimić naglašava kako postoji puno sastavnica koje svoje usluge ipak ne naplaćuju. 

Bitno je naglasiti kako je Sveučilište u Zagrebu u potpunosti poduprijelo pravobraniteljicu, a što predstavlja veliki korak u sprječavanju ovog problema. Na kraju je razgovora Šimić nadodala: 

– Ja se nadam da će se nakon ovog dopisa promijeniti takva protuzakonita praksa na pojedinim sastavnicama u korist svih nas studenata, a naravno uz pomoć Uprave Sveučilišta u Zagrebu.

FOTO: STUDENTSKI.HR