LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski standard

Je li studentima jeftinije živjeti u Osijeku ili Zagrebu?

Usporedili smo neizostavne troškove studenata u dvama studentskim gradovima.

Usporedili smo neizostavne troškove studenata u dvama studentskim gradovima.

Istražili smo razlike u troškovima studentskog života u Zagrebu i Osijeku. Usporedili smo pritom cijene najma stanova po kvadraturi uz režije, mogućnost stanovanja u domovima, troškove javnog prijevoza i cijene obroka u restoranima.

Stanovi

Kada je riječ o stanovima u Osijeku, lokacija, površina i opremljenost određuju cijenu najma, no i činjenica nalaze li se u kući ili u zgradi. Najam stanova u kući do 30m2 iznosi između 1000 do 1200 kn, dok ista kvadratura u zgradi košta 1500 do 1800 kn. Veći dvosobni stanovi, primjerice od 50 do 60m2, mjesečno koštaju oko 2000 do 2500 kn.

Što se tiče Zagreba, lokacija igra veliku ulogu zbog veličine grada i velikog broja naselja. Najskuplji stanovi jesu oni bliže centru. Cijene za stanove veličine 30m2 znaju iznositi od 2000 do 2500 kn, a ponekad i do 3000 kn. Stanovi veličine 50 do 60 m2 mogu iznositi od 3000 do 3500 kn, ovisno o lokaciji i opremljenosti.

Cijene su režija više ili manje jednake u obama gradovima. Ono što je pak bitno i što režije razlikuje, kao što smo spomenuli kod same cijene najma, jest je li je stan u zgradi ili kući. Ako je stan u kući, studenti nerijetko dijele troškove s vlasnicima jer postoji samo jedno brojilo za cijelu kuću, a ako je odvojeno – plaćaju koliko potroše. Većinom se i u Zagrebu i u Osijeku za režije odvaja minimalno 800 kn pa naviše. U obama gradovima u zgradama vrlo često plaćaju i pričuvu kojom se financiraju popravci (što zakonski nisu obvezni). 

Studentski domovi

Osijek ima dva studentska doma – Studentski dom Ivan Goran Kovačić i Studentski dom K. P. Svačić. Mjesečna stanarina koju stanari prvog doma plaćaju za dvokrevetne sobe iznosi 550 kn, dok stanari drugog plaćaju 500 kn. 

Pod nadležnošću Studentskog centra u Zagrebu četiri su studentska doma. Kada je riječ o cijeni, ovisi o kategoriji smještaja – stoga varira od 200 do 600 kn, pa i do 700 kn za određene jednokrevetne sobe.

Javni prijevoz

U Osijeku kao manjem gradu moguće je na mnogo lokacija doći pješke u kratkom roku, a javni prijevoz dobro je razvijen. Karta u prvoj zoni iznosi 11 kn dok mjesečna iskaznica košta 84 kn. Studenti koji studiraju na Sveučilištu i žive u mjestu pokraj Osijeka, odnosno u drugoj, trećoj ili četvrtoj zoni, mjesečno odvajaju više od 100 kn.

Zagrebački javni prijevoz također je dobro razvijen, no veća je pokrivenost u starom dijelu grada. Problem ovdje mogu stvoriti česte gužve i kvarovi. Kako god, moguće je kupiti polusatnu kartu za 4 kn, te jednosatnu kartu kod vozača za 6 kn. Mjesečni studentski pokaz košta 100 kn.

Restorani

Kad ne jedu u menzi, studenti se ponekad počaste hranom u restoranima. U Osijeku prosječna cijena male porcije ćevapa iznosi između 20 i 30 kn, a velika od 30 do 40 kn. Jumbo pizza capricciosa varira od 80 do 90 kn, a spaghetti bolognese koštaju maksimalno 50 kuna.

U Zagrebu je za veliku porciju ćevapa potrebno izdvojiti od 30 do 45 kuna, na nekim mjestima čak su i skuplji. Jumbo capriciosa košta od 70 do 100 kn, a što se tiče spaghetta, nema razlike.

FOTO: PIXABAY