LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska debata

Izbor životnog osiguranja ovisi o perspektivi potrošača

Studenti osječkog Ekonomskog fakulteta debatirali su na temu „Životno osiguranje – štednja i/ili investicija". Dok se jedan tim zalagao za mješovito osiguranje, drugi se priklonio investicijskom.

Studenti osječkog Ekonomskog fakulteta debatirali su na temu „Životno osiguranje – štednja i/ili investicija". Dok se jedan tim zalagao za mješovito osiguranje, drugi se priklonio investicijskom.

Udruga Financijski impuls u suradnji s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga organizirala je još jednu studentsku debatu. Tako se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 6. lipnja raspravljalo na temu Životno osiguranje – štednja i/ili investicija.

Pred punom dvoranom zainteresiranih posjetitelja, studenti su debatirali o tome trebaju li potencijalni potrošači ulagati u mješovito (tradicionalno, klasično) ili investicijsko (unit-linked) životno osiguranje. Prvo spomenuto svojim karakteristikama u većoj mjeri predstavlja štednju i manje je sklono riziku, a drugo obilježava veći stupanj rizika i tendencija investicijskog ponašanja.

Studenti su kroz debatu pokušali aplicirati prednosti i nedostatke obaju osiguranja kako bi ih približili slušateljima u svrhu dodatne edukacije i povećanja svijesti o financijskoj pismenosti. Za investicijsko životno osiguranje zalagali su se: Ante Bušljeta, Filip Hojsak, Aleksandra Stojsavljević te Ivona Župan. Mješovito životno osiguranje predstavljao je tim koji čine: Tomislav Brdarić, Mario Raič, Ana-Marija Sarić i Danijel Švelec.

Foto: Financijski impuls

Studenti su ozbiljno shvatili kompleksnost teme te su svojom temeljitom pripremom uspješno iznijeli temeljne stavove. Nakon jednosatne rasprave došli su do zaključka da svako od navedenih osiguranja ima svoje prednosti i nedostatke te da izbor uvelike ovisi o perspektivama i percepcijama svakog pojedinca, odnosno potrošača.

Također, po završetku debate studenti su dobili pohvale za pripremu i debatiranje od strane HANFA-e, Hrvatskog ureda za osiguranje i svojih profesora. Iz tog se razloga buduća suradnja čini izglednom.

FOTO: FINANCIJSKI IMPULS