LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„EU next generation”

Europska unija financira mlade poduzetnike koji se bave istraživačko-razvojnim aktivnostima

Projektni prijedlozi mogu se predavati od 17. siječnja do 17. svibnja 2023. godine (krajnji rok za prijavu).

Projektni prijedlozi mogu se predavati od 17. siječnja do 17. svibnja 2023. godine (krajnji rok za prijavu).

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Poziv mladim poduzetnicima koji ove godine žele konkurirati za sufinanciranje u kategoriji –Start-up/spin off poduzeća mladih istraživača. Projekt se financira iz instrumenta EU  sljedeće generacije.

Pozivom se potiče mlade istraživače, zaposlene na javnim istraživačkim organizacijama, da pokrenu vlastito poduzeće i razviju poslovanje temeljeno na istraživačko-razvojnim aktivnostima. Termin mladi istraživači odnosi se na doktorske studente i istraživače koji su u posljednjih sedam godina stekli doktorat. Pod start-up/spin-off poduzećem podrazumijeva se poduzeće ne starije od pet godina, čije je poslovanje zasnovano na izvornim istraživanjima ili tehnologijama razvijenim na istraživačkoj organizaciji.

Financijska pismenost ključna je za snalaženje u modernom društvuPrihvatljivi prijavitelji projekata su mikro i mala poduzeća, osnovana najviše pet godina prije dana podnošenja projektnog prijedloga, a koja nisu još raspodijelila dobit. Moraju biti u (su)vlasništvu jednog ili više mladih istraživača zaposlenih na javnoj istraživačkoj organizaciji u RH te imati regulirane uvjete korištenja intelektualnog vlasništva za tehnologiju ili rješenje koje je predmet projekta. 

Iako osjećaj građanske dužnosti raste, mladi glasači najmanje su zainteresirani za EU izbore


Prijavitelj uz projektnu prijavu treba priložiti poslovni plan kojim su adresirani ključni elementi poslovnog pothvata. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 66 000 eura, a najviši 200 000 eura. Predviđeno trajanje projekta je maksimalno 30 mjeseci, a provedba projekta ne smije započeti prije predaje projektnog prijedloga. Prijavitelj može podnijeti više od jednog projektnog prijedloga, međutim može sklopiti najviše jedan Ugovor u okviru ovog Poziva.

Projektni prijedlozi mogu se predavati od 17. siječnja do 17. svibnja 2023. godine (krajnji rok za prijavu).

Kineski studenti diljem svijeta žive u strahu od svoje vlastiDodatne informacije o pozivu, uvjetima i načinu prijave dostupni su na platformi fondovi.eu, preko koje se projekti i prijavljuju.

IZVOR: SVEUČILIŠTE U RIJECI
FOTO: UNSPLASH