LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upravljanje financijama

7 jednostavnih taktika i navika koje pomažu u štednji novca

Osvijestiti loše navike, odrediti osnovne potrebe i želje – tek su neki od načina kako manje trošiti i kvalitetnije štedjeti.

Osvijestiti loše navike, odrediti osnovne potrebe i želje – tek su neki od načina kako manje trošiti i kvalitetnije štedjeti.

Novac je sredstvo preživljavanja, a činjenica da ga nikad nema dovoljno mnogima je, posebice studentima, svakodnevni problem. Svi znamo koliko je teško kvalitetno upravljati njime, odnosno trošiti manje, a štedjeti više, stoga smo istražili taktike koje nam u tome mogu pomoći. 

Prvi je korak odrediti za što točno želimo štedjeti novac – za putovanje, novu odjeću, poklon ili nešto drugo. Nakon što odredimo cilj, razmislimo kako ćemo se osjećati ako otežamo svoju kasicu prasicu te što će nam višak novca osigurati. Nadalje, cilj štednje i osjećaj koji će nam skupljeni novac pružati zapišemo na komad papira – to će nam pomoći da se, svaki put kada posustanemo i želimo potrošiti novac na nešto drugo, sjetimo za što je primarno taj iznos namijenjen.

Kada smo ostvarili ova tri osnovna koraka, slijedi stjecanje navika za bolju štednju. Naravno, ne moramo ih sve svakodnevno ispunjavati, no bilo bi korisno kada bismo odredili dvije ili tri koje nam najviše odgovaraju i držali ih se.

1. Osvijestiti loše navike

Kako bismo dugoročno štedjeli, potrebno je osvijestiti loše navike i prihvatiti realnost. Pod ovime mislimo sebi iskreno priznati razloge dosadašnjih propalih štednji i prihvaćanje činjenice da se moramo više potruditi i štedjeti više nego inače ako želimo imati novaca.

2. Odrediti osnovne potrebe i želje

Najvažnije je, ujedno i najteže, procijeniti što nam je uistinu potrebno i fokusirati se na kupnju samo osnovnih životnih potrepština. S druge su strane stvari koje nam nisu nužne, ali ih želimo imati. U procesu štednje prioritet su stvari koje nam uistinu trebaju te na njih trošimo svoj budžet. Za ostale stvari koje želimo, primjerice, novi mobitel, laptop, tenisice, putovanje, odvajamo dio novca i uporno štedimo. Dakako, pametnije je odrediti prioritete listom želja i štedjeti za jednu po jednu.

3. Koristiti aplikacije za praćenje novca

Vrlo jednostavan i koristan način kako možemo pratiti svakodnevnu potrošnju svog novca jest korištenje aplikacije za praćenje novca. Svakodnevne računice, potrošnja, štednja, novčani prioriteti; sve to ne mora biti na našoj brizi. Aplikacija će brinuti i bilježiti troškove te omogućiti jednostavniju štednju.

4. Kreirati pametne ciljeve

Cilj je uspješne štednje postaviti pametne ciljeve kojima ćemo se slijediti i koji će nam predstavljati motivaciju. Primjerice: U sljedeća dva tjedna želim uštedjeti 400 kuna. Do kraja ću tjedna skupiti 200 kuna i odvojiti na štednju. Ovaj ću tjedan novac namijenjen za kavu spremiti na štednju. Ovakvi realni financijski ciljevi inspirirat će nas da ne odustanemo i da napredujemo u sakupljanju novca.

5. Ograničiti troškove   

Nakon što utvrdimo naše svakodnevne i mjesečne troškove, možemo odvojiti one koji su preskupi te ih pokušati smanjiti na minimum i smisliti kreativnije i jeftinije rješenje. Primjerice, umjesto da plaćamo Netflix, možemo pratiti besplatne videe na YouTubeu, u kupnji hrane i ostalih namirnica odabrati dućane s tjednim akcijama.  

6. Primijeniti pravilo 30 dana 

Često se dogodi da kupimo komad odjeće ili obuću koja je nekoliko dana nakon naše kupnje na popustu. Isto tako, čest je slučaj iracionalne kupnje u kojoj kupujemo stvari koje nam nisu nužne, odnosno ne trebaju nam, ali želimo ih imati zato što se to baš sad nosi. U kupovini uvijek možemo stvoriti neku izliku zašto bismo trebali kupiti baš tu stvar. Kako bi se ovakve situacije ograničile, potrebno je primijeniti pravilo 30 dana. Ako nam se majica, hlače, jakna ili bluza koju smo uočili sviđa još uvijek nakon 30 dana, onda se možemo počastiti.

7. Financijski se educirati

Proces štednje bit će uvelike olaškan ako naučimo kako financijski svijet funkcionira. Postoje brojni seminari, tečajevi, knjige i videi koji nam otkrivaju kako upravljati novcem, u što uložiti, kada i kako. To će nam uvelike pomoći u štednji te rasporedbi budžeta. Financijska osviještenost u današnje vrijeme korisna je i dragocjena vještina koju bi svi trebali posjedovati.

FOTO: PIXABAY