LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi rektor Sveučilišta u Splitu

Šimun Anđelinović, novi splitski rektor, otkrio planove za Sveučilište u Splitu

Dr. Anđelinović je kao primjer dobrog rada Sveučilišta naveo Sveučilište u Strasbourgu prema kojem želi konstituirati Sveučilište u Splitu, unatoč tome što je Sveučilište u Strasbourgu duplo veće od splitskog, a ima i neusporedivo veći budžet.

Dr. Anđelinović je kao primjer dobrog rada Sveučilišta naveo Sveučilište u Strasbourgu prema kojem želi konstituirati Sveučilište u Splitu, unatoč tome što je Sveučilište u Strasbourgu duplo veće od splitskog, a ima i neusporedivo veći budžet.

Početkom listopada na mjesto dosadašnjeg rektora Sveučilišta u Splitu prof. dr. Ivana Pavića doći će sveučilišni profesor dr. Šimun Anđelinović, liječnik i šef Patologije u splitskom KBC-u. 

Dvanaesti rektor već se ozbiljno priprema za buduću poziciju te je u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju otkrio brojne planove i ciljeve koje namjerava ostvariti tijekom naredne četiri godine

Splitsko sveučilište broji 12 fakulteta, četiri sveučilišna odjela i suradničke ustanove s više od 22 000 studenata i 1 640 zaposlenih. Istovremeno prima sve manje novca iz državnog proračuna, a potrebe i troškovi sve su veći. Zbog toga je dr. Anđelinović najavio potpuni zaokret.

Prioritet novog rektora pokretanje je procesa post-akademskog zapošljavanja studenata i usvajanje rukovodećih vještina, bolje povezivanje s gospodarstvom i lokalnom zajednicom, osnivanje spin off firmi i drugih tvrtki izraslih na znanju i inovacijama, izrada nove znanstvene strategije za razdoblje od 2015. do 2020. godine, ali i analizu razloga zbog kojih se nisu izvršavali postavljeni ciljevi u prethodnom razdoblju.

Namjera mu je uvesti i fleksibilnije i dinamičnije doktorske studije, pokrenuti elektronički znanstveni časopis studenata, ojačati informacijsku infrastrukturu, pokriti Kampus kvalitetnim bežičnim signalom i internetskom telefonijom...

– Želja mi je izvući najbolje iz svake naše sastavnice, svakog studenta i profesora. Vidim splitsko Sveučilište kao avangardno sveučilište u kojem će se više koristiti inovacije i znanje za opće dobro. Bio bih presretan da pri Sveučilištu u Splitu u roku godine dana prorade barem tri spin off tvrtke, koje bi povezivale profesore i studente, znanost i inovaciju te proizvodile gospodarski i društveno koristan efekt. Ne treba za to puno sredstava, tek dobar pravni okvir i puno znanja.

Dr. Anđelinović je kao primjer dobrog rada Sveučilišta naveo Sveučilište u Strasbourgu prema kojem želi konstituirati Sveučilište u Splitu, unatoč tome što je Sveučilište u Strasbourgu duplo veće od splitskog, a ima i neusporedivo veći budžet. Stoga budućnost vidi u pokretanju spin off firmi i poticanju inovacija kako bi naveo studente da budu sami kreatori svoje budućnosti, a time i budućeg radnog mjesta.

– Svjestan sam toga da će od 100 pokrenutih spin off firmi uspjeti njih deset, ali čak i oni koji ne uspiju, steći će dragocjeno iskustvo i naučiti nešto na vlastitim greškama. Oni će pokušati osnovati drugu firmu i zaposliti se jer su prošla vremena kada se moglo stati doma i čekati posao. Mladi, akademski obrazovani ljudi moraju rano početi razmišljati o sebi i sami sebi naći posao. – ističe Anđelinović te u tom smislu najavljuje i uvođenje trećeg semestra u akademsku godinu.

Stručna praksa tijekom trećeg semestra?

Tijekom školovanja studenti se najviše žale na nedostatak stručne prakse. Dr. Anđelinović planira otklanjanje i tog nedostatka obrazovanja uvođenjem trećeg semestra koji bi pokrio to područje. Studentima bi stručna praksa bila regulirana ugovorom, a održavala bi se u raznim institucijama, privatnim firmama, općinama, pa i na sveučilištu, a onda bi te firme postale nastavne baze.

– Studenti bi stekli dragocjene vještine i iskustvo na tržištu rada, a oni bi, primjerice, tim tvrtkama i institucijama mogli biti od koristi pri pisanju projekata. Moj je plan da svaka sveučilišna sastavnica ima najmanje po četiri takve nastavne baze i na taj bi se način sveučilišni Kampus širio u grad, u stvarni život i na područje cijele županije. Ključ za širenje su samo kvalitetni partneri, kvalitetni mentori i izvrsna stručna praksa.

Poticanje znanosti i inovacija

Dr. Anđelinović osvrnuo se i na nedostatak patenata i izuma naših znanstvenika i sveučilišnih profesora. Smatra da profesore treba potaknuti, ohrabriti ih da razmišljaju o tome da dio svojih ideja sa svojim studentima pretoče u gospodarske projekte zbog veće društvene korisnosti, ali i zbog razvoja znanosti i nastave.

S ciljem poticanja znanosti i noviteta najavio je i dva projekta – Znanstveno inovacijski centar te Ured za transfer tehnologija, čime bi se postigla interdisciplinarna povezanost većeg broja znanstvenika. Kako bi se ovi projekti ostvarili, dr. Anđelinović treba dijalog lokalne zajednice, gospodarskih subjekata te kolega u Senatu.

U planu mu je i otvaranje studija novinarstvastudija psihologije te iznimna želja da u dogovoru s Umjetničkom akademijom pokrene i studij klapskog pjevanja.

– Klapsko pjevanje naše je nematerijalno dobro i dužni smo to dignuti na visoku razinu. Osim toga, planiram što brže i intenzivnije krenuti prema osnivanju Vojnih multidisciplinarnih studija jer tu vidim ogroman potencijal, a taj studij vidim kao regionalni mediteranski centar.

Cilj mu je povezati Sveučilište u Splitu s brojnim inozemnim sveučilištima, poput Sveučilišta u Pragu s kojim smo tradicijski povezani ili Sveučilištem u Padovi. Suradnju bi ostvario, primjerice, zajedničkim doktorskim studijem arhitekture. Bio bi presretan kada bi do kraja rektorskog mandata imali barem jedan zajednički studij sa Sveučilištem u Oxfordu s kojim nam je, za sada, najčvršća poveznica Međunarodna veslačka regata koja se posljednjih godina organizira prigodom blagdana svetog Duje, a na kojoj nastupaju ekipe Oxforda i Cambridgea.

Studentski standard

Posebnu pozornost posvetit će poboljšanju studentskog standarda. Nastojat će povećati broj smještajnih jedinica, restorana i kantina, ali i poraditi na jačanju komunikacijskih kanala između poslodavaca i studenata te osuvremeniti i unaprijediti rad Studentskog centra. Vezano za prostornu problematiku, Anđelinović najavljuje nastavak izgradnje kampusa na Visokoj, ali i mini-kampusa u Kopilici te ishođenje dozvola za nastavnu bazu u Čaporicama, pri čemu bi težište financiranja, umjesto s državnog proračuna, prebacio na strukturne fondove EU i slične međunarodne fondove.

Za sada je prioritet što prije završiti zgradu triju fakulteta na Kampusu, popularnu Mamuticu, ali teško da će se to dogoditi ove godine Neće mu biti lako sve to ostvariti, ali vjeruje u svoje suradnike te se nada da će mu pri ruci biti i njegov prethodnik prof. dr. Ivan Pavić, a očekuje i podršku prof. dr. Roka Andričevića, donedavno prorektora za znanost na splitskom Sveučilištu, a sada zamjenika ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

Na kraju je rekao da je glavni cilj ovog mandata poticati uravnotežen razvoj i stvaranje svih nastavnih, znanstvenih i stručnih uvjeta na svim sastavnicama Sveučilišta, naročito na sastavnicama koje to do sada nisu realizirale, kao što su Filozofski fakultet, Zdravstveni studij, Kineziologija, Umjetnička akademija:

– K tome, potrebno je paralelno poticati još brži razvoj onih sastavnica koje su prostorno riješile svoje probleme unutar Kampusa i samim time postići njihov snažan utjecaj na međunarodnu prepoznatljivost i znanstvenu produktivnost. – izjavio je Anđelinović.

Poticanje studentskog sporta

Prof. dr. Šimun Anđelinović najavljuje kako će u svom rektorskom mandatu naročito poticati studentski sport, po uzoru na većinu zapadnih sveučilišta na kojima su sport i tjelesna aktivnost sastavni dio studija. Pri tom se referira na često i uglavnom s pravom ponavljanu sintagmu kako je Split „najsportskiji grad na svitu“, pa tako ima i sve predispozicije za razvoj akademskog, sveučilišnog sporta.

Ne bi bilo dobro propustiti priliku za razvoj te domene koja bi podigla razinu prepoznatljivosti Sveučilišta, drži Anđelinović, te dodaje kako sveučilišni sport predstavlja ogledalo akademskog života.

Poticanje sporta na Sveučilištu trebalo bi podignuti kvalitetu života studenata, unijeti dozu živog sporta u Split te potaknuti studente iz inozemstva da dolaze studirati na Sveučilište u Splitu.

– Sveučilište u Splitu kroz svoje strateške dokumente ugradit će najbolja iskustva za razvoj sveučilišnog sporta i tjelesne aktivnosti studenata. Novoformirani sustav omogućio bi studentima bavljenje željenom aktivnošću uz primjereno bodovno vrednovanje - na rekreativnoj ili natjecateljskoj razini - u suradnji sa sportskim savezima i institucijama, a pod mentorstvom nastavnika i studenata s Kineziološkog fakulteta te drugih kompetentnih stručnjaka na tom području.

– Infrastrukturna rješenja za provođenje sportskih aktivnosti podrazumijevala bi suradnju s gradom Splitom, pripadajućim sportskim savezima i institucijama koje imaju vlastite objekte, sve do izgradnje vlastitih objekata na području Sveučilišnog kampusa. – naveo je Anđelinović, uz napomenu da ovo potonje ipak dolazi u daljoj budućnosti.

FOTO: SZS SPLIT