LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filozofski teatar

"Najopasniji filozof Zapada" vraća se u HNK

Jedan od najutjecajnijih i popularnih filozofa današnjice, Slavoj Žižek, ponovno gostuje u Hrvatskom narodnom kazalištu u sklopu ciklusa Filozofski teatar.

Jedan od najutjecajnijih i popularnih filozofa današnjice, Slavoj Žižek, ponovno gostuje u Hrvatskom narodnom kazalištu u sklopu ciklusa Filozofski teatar.

Nakon godinu dana, jedan od najvećih filozofa današnjice Slavoj Žižek vraća se u Hrvatsko narodno kazalište u sklopu Filozofskog teatra. Lani je cijenjeni slovenski socijalni teoretičar, kulturni kritičar i intelektualac uspio rasprodati cijeli HNK, a vrlo vjerojatno će mu to poći za rukom i ovog puta, točnije 23. siječnja.

Osim što će začiniti novo izdanje Filozofskog teatra, ciklusa kojeg je uvela intendantica Dubravka Vrgoč s ciljem privlačenja mlađe publike i otvaranja kazališta javnim debatama te kritičkim promišljanjem, izdavačka će kuća Fraktura u suradnji s HNK predstaviti i izdanje Žižekove Antigone. Riječ je o prvom dramskom tekstu slovenskog filozofa koji je on napisao posebno na poziv HNK. Predstava po Žižekovom tekstu imat će svoju svjetsku premijeru upravo u HNK-u.

Kao i na prošlogodišnjem izdanju, tako će sa Žižekom i ove godine razgovarati domaćin Srećko Horvat, filozof koji je urednik i voditelj Filozofskog teatra. Tada je u razgovoru sa Srećkom Horvatom, među ostalim, naglasio da je najvažniji problem i svijeta i teatra pronaći alternativu, pri čemu najviše nade polaže u novu ljevicu.

Slavoj Žižek rođen je 1949. u Ljubljani. Doktorirao je dva puta, prvi put na Ljubljanskom sveučilištu, a drugi put u Parizu na Sveučilištu Pariz VIII. Jedan je od najplodnijih filozofskih pisaca današnjice, pa tako iza sebe ima više od 100 knjiga i preko 900 radova. Najveći utjecaj na njega su imali Jacques Lacan, Georg Wilhelm Friedrich Hegel i marksizam. Postigao je međunarodno priznanje kao socijalni teoretičar nakon što je objavljena njegova prva knjiga na engleskom The Sublime Object of Ideology. Danas je jedan od najcjenjenijih i najpopularnijih filozofa.

Karte možete kupiti na navedenom linku ili na blagajni Hrvatskog narodnog kazališta.

FOTO: FACEBOOK/FILOZOFSKI TEATAR