LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

FOTO: Svijet bira najveće ženske uzore – dajte i vi svoj glas na njihov dan!

106. godina je prošlo otkako su žene dobile svoj dan. Čestitajte ga majkama, bakama, prijateljicama, sestrama, rođakinjama i djevojkama. Prisjetimo se doprinosa nježnijeg spola društvu u kojem danas živimo.

106. godina je prošlo otkako su žene dobile svoj dan. Čestitajte ga majkama, bakama, prijateljicama, sestrama, rođakinjama i djevojkama. Prisjetimo se doprinosa nježnijeg spola društvu u kojem danas živimo.

Od 8. ožujka 1910., kada je održana Međunarodna konferencija žena u Kopenhagenu, obilježava se Međunarodni dan žena. Više o povijesti tog dana pročitajte na poveznici.

Zasigurno, osim vaših majki i baka, postoje žene koje biste izdvojili kao svoje uzore. One se mogu naći na tom popisu iz više razloga - zbog svoje profesionalnosti, doprinosa društvu, najdraže vam bajke iz djetinjstva ili vam jednostavno uljepšaju dan kada ih vidite. Nije važno zašto, važno je da one postoje. Za ženske uzore glasalo je i svekoliko pučanstvo interneta na stranici Ranker. Rezultat je lista na kojoj se našlo uistino šaroliko društvo izuzevši hollywoodske dame. Povodom današnjeg dana odlučili smo vas pobliže upoznati s tim nevjerojatnim ženama koje su svojim radom promijenile svijet.

1. Marie Curie

Poredak otvara francuska kemičarka i fizičarka poljskog podrijetla, Maria Curie-Skłodowska. Osim na ovoj listi u mnogočemu je bila prva. Radila je kao prva profesorica na Sveučilištu u Parizu, bila je prva članica pariške Académie de médicine te prva ravnateljica Radijskog instituta u Parizu. Dobila je dvije Nobelove nagrade, za fiziku sa suprugom P. Curiejem i A. H. Becquerelom iste, 1903. godine kada je i doktorirala, te samostalnu nagradu za kemiju osam godina kasnije. Otkrila je i istraživala radioaktivnost, izolirala je novi element radij, a kasnije i polonij, element tako nazvan u čast njenim korijenima. Također, mjerna jedinica aktivnosti radioaktivnog izvora kiri, kemijski element kurij, radioaktivni mineralkirit, planetoid (7000 Curie) i radioaktivni mineral sklodovskit duguju ime ovoj obitelji. Pravi znanstveni uzor, ne može se poreći.

2. Jane Goodall

Sljedeća na popisu je Jane Goodall, Britanka pravog imena Valerie Jane Morris-Goodall, najpoznatija po svojem doprinosu istraživanja čimpanzi. S 18 godina je napustila školu i zaposlila se kao tajnica i pomoćnica u filmskoj produkciji, a kada se prije 66 godina uputila u današnju Tanzaniju samo s bilježnicom i dalekozorom, nitko nije mogao očekivati da će žena od 26 godina tako široko otvoriti vrata u svijet primata. Goodall je danas aktivistica i bori se za prava ugroženih vrsta te se trudi obrazovati ljude i svijet učiniti boljim i ugodnijim mjestom za život.

3. Valentina Tereshkova

Prva žena u svemiru zasjela je na treće mjesto. U lipnju 1963. godine krenula je na svemirsko putovanje oko Zemlje u Vostoku 6. Napravili su 48 krugova u 71 sat.

4. Princeza Diana

Na četvrtom mjestu nalazi se možda najpoznatija svjetska princeza iz stvarnog života, Lady D. Diana Frances Spencer. Bila je žena Charlesa, princa od Walesa, s kojim je imala dva sina – prinčeve Williama Arthura Philipa Louisa od Walesa i Henrya Charlesa Alberta Davida. Rastali su se nakon petnaest godina braka, ali se Diana nije prestala baviti aktivnostima koje je preuzela kao dio kraljevske obitelji. I dalje je sudjelovala u humanitarnom radu, bavila se problemima djece i oboljelima od AIDS-a. Jedna je od najfotgrafiranijih žena svijeta, a jedna od teorija o njenoj smrti je da su joj upravo paparazzi i presudili. Poginula je automobilskoj nesreći na ulicama Pariza u društvu novog prijatelja Dodija Fayeda. Njezin život i smrt uvelike su promijenili mišljenje javnosti o kraljevskoj obitelji .

5. Jackie Evancho

S petim mjestom plovimo u glazbene vode i mlađu generaciju. Sa samo 15 godina ova mlada pjevačica našla se u zavidnom društvu. Njen glazbeni put započeo je 2010. godine u televizijskoj emisiji America’s Got Talent, a danas iza sebe ima nekoliko albuma od čega jedan zlatni i jedan platinasti. Za njen glas kritika ima samo riječi hvale.

6. Clara Barton

Mjesto na listi našla je i američka humanitarka i osnivačica američkog Crvenog križa Clarissa Harlowe Barton. Sudjelovala je u ratovima gdje se brinula za zalihe i ranjenike, a na kraju američkog Građanskog rata osnovala je ured za potragu nestalih vojnika. Za vrijeme odmora u Europi buknuo je Francusko-pruski rat gdje je nesebično ponudila svoju pomoć. Tada prvi put dolazi u kontakt s međunarodnom organizacijom Crveni križ. Vrativši se u kući, žestoko se borila za potpisivanje Ženevske konvencije. Do kraja života se nije predavala tako je i sa 77 godina otišla pomagati na bojišnicu u Španjolsko-američkom ratu.

7. Rachel Corrie

Rachel Corrie je još jedna aktivistica na ovom popisu. Ova mlada novinarka poginula je samo 23 godine u Izraelu od buldožera dok je nenaoružana štitila dom palestinske obitelji. Njeni mailovi i pisma dostupni su u mnogim oblicima, a mi prenosimo jedan od njih, poslan kući, mami, nedugo prije kobnog dana:

Trebala bih barem spomenuti da otkrivam i stupanj snage i osnovne sposobnosti za ostati čovjekom u najtežim okolnostima – koje do sada nisam vidjela. Mislim da je riječ dostojanstvo. Voljela bih kada bi ti mogla upoznati ove ljude. Možda, nadam se, jednom i hoćeš.

8. Malala Yousafzai

Malala Yousafzai mlada je pakistanska aktivistica za ženska prava. Sa samo dvanaest godina pod pseudonimom piše blog za BBC zauzimajući se za prava na obrazovanje djevojčica u području doline Swat. Na putu do škole talibani je pokušavaju ubiti i teško ranjavaju. Odlazi na liječenje u Veliku Britaniju gdje se nastavlja školovati. Atentat ju nije udaljio od cilja pa osniva fond za pomoć djevojčicama u pohađanju škole. Kao krunu djelovanja 2014. primila je, s indijskim aktivistom K. Satyarthijem, Nobelovu nagradu za mir.

9. Elsa Brändström

Još jedna medicinska sestra i filantrop. Elsa Brändström, poznatija pod imenom Engel von Sibirien ili Sibirski anđeo, za vrijeme Prvog svjetskog rata odlazi na sjever Rusije u sklopu Crvenog križa gdje pomaže ranjenim vojnicima. Imala je toplu narav, plavu kosu i oči pa se nadimak brzo proširio i na ruskoj strani. U Drugom svjetskom ratu prikupljala je sredstva za gladne i nezbrinute žene i djecu u Njemačkoj. Preminula je u 60. godini od raka kostiju.

10. Steffi Graf

U prvih deset uspjela se ugurati i jedna sportašica. Štoviše, po mnogima jedna od anjboljih svih vremena Stefanie Maria Graf. U 17 godina profesionalne karijere osvojila je 107 turnira, od toga je 22 puta slavila na Grand Slam turnirima. Proglašena je najboljom svjetskom sportašicom, a 1988. jedina je osvojila Golden Slam (Grand Slam i pobjeda na Olimpijskim igrama u Seulu).  ATP broj jedan držala je ukupno 377 tjedana od čega 186 tjedana uzastopce.

Naravno, i vi možete sudjelovati u kreiranju ove liste, glasovati i dodavati kandidatkinje. Zasigurno i Hrvatice baš poput Marije Jurić Zagorke, Janice Kostelić, Ivane Brlić Mažuranić ili koje druge zaslužuju biti na popisu.

FOTO: FLICKR/PROFLOWERS