LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje britanskog sveučilišta

Znanstveno istraživanje pokazalo kako prati odjeću da traje što duže

Sveučilište u Leedsu i tvrtka Procter & Gamble proveli su istraživanje u kojemu su se dotaknuli pravilnog načina pranja odjeće. Primjenom tih savjeta, osim na odjeću, pozitivno ćete utjecati i na očuvanje okoliša.

Sveučilište u Leedsu i tvrtka Procter & Gamble proveli su istraživanje u kojemu su se dotaknuli pravilnog načina pranja odjeće. Primjenom tih savjeta, osim na odjeću, pozitivno ćete utjecati i na očuvanje okoliša.

Ako odlučite kupiti odjeću, bilo kvalitetnu ili onu manje kvalitetnu, bitno ju je znati pravilno prati kako bi što duže trajala. Tim je povodom provedeno istraživanje Sveučilišta u Leedsu i tvrtke Procter & Gamble, čiji su rezultati pokazali kako možemo odjeću učiniti što dugovječnijom.

Prije nego što se osvrnemo na ovo istraživanje, važno je istaknuti da se prema drugim istraživanjima tekstilna industrija smatra drugim najvećim zagađivačem okoliša, stoga nije mudra odluka kupovati iz mjeseca u mjesec nove komade odjeće. Iako visoka cijena nije garancija kvalitete, kada vlastitim okom procijenite da je materijal loš te ga kupite samo zato što je povoljan, nećete doprinijeti sebi jer proizvod neće potrajati, a ni okolišu. Neovisno o tome što ćete kupiti važno je da i skuplju i povoljniju odjeću perete tako se ona ne oštećuje previše sa svakim pranjem, a tu u pomoć priskaču smjernice Sveučilišta u Leedsu.

Naime, tijekom istraživanja uspoređivao se gubitak boje, kvalitete boje i gubitak mikrofibreina na desecima majica uobičajenih marki pri pranju u vodi na 40°C na 85 minuta i na 25°C na 30 minuta. Rezultati su otkrili sljedeće:
  • značajno je manji gubitak boje na majicama koje su oprane u hladnijoj vodi i na kraćem programu
  • kraći program i hladnija voda umanjili su prenošenje boja s jednog komada na druge
  • znatno je manji gubitak mikrovlakana tijekom pranja u hladnoj vodi i na kraćem programu.
Osim što ćete pranjem odjeće u hladnijoj vodi ujedno uštedjeti na režijama, produžavanjem vijeka odjeće imat ćete manju potrebu stalno kupovati novu odjeću, a time ćete štedjeti novac i doprinijeti očuvanju okoliša.
FOTO: UNSPLASH