LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pokemon iz dubina?

Znanstvenik u moru pronašao plavo stvorenje nalik pokemonu

Znanstvenik iz Teksasa na plaži je naišao na zanimljivu životinju, a onda ju je odlučio upoznati sa svijetom.

Znanstvenik iz Teksasa na plaži je naišao na zanimljivu životinju, a onda ju je odlučio upoznati sa svijetom.

Pokemoni možda više nisu samo likovi u crtićima. To dokazuje plava neman iz vode koja izgleda kao minijaturna plava simbioza zmaja i guštera

Upravo na to je naišao stanovnik San Antonija Erick Yanta na svom putovanju na otok Mustang, 18 milja široko kopno u Meksičkom zaljevu u blizini Corpus Christija u Teksasu.

Dok su šetali plažom, Yanta i njegova supruga Anna ugledali su sićušno plavo-bijelo stvorenje ne duže od 2 i pol centimetra koje se drži za stijenu. Zgrabio ju je kako bi bolje pogledao i snimio prije nego što ga je pažljivo vratio u vodu, prenosi CNN.

Yanta to tada nije znao, ali susreli su se s otrovnim Glaucus atlanticusom, također poznatim kao plavi zmaj, pripadniku sifonofora, vrste blisko povezane s meduzama.

– Vidjeli smo mnogo meduza poput portugalskog ratnika, ali nikad ovakvu životinju – rekao je Yanta.

O kakvoj se točno životinji radi objasnio je David Hicks, profesor i direktor Škole za znanost o Zemlji, okolišu i moru na Sveučilištu Texas Rio Grande Valley u Edinburgu.

– Plavi zmaj inače živi na površini otvorenog oceana. Puževi imaju svijetloplavi donji dio trbuha i nježniji srebrni ton na leđima. Plavi zmajevi plutaju na njihovim leđima tako da se plava boja na njihovoj donjoj strani može stopiti s vodom dok se siva stapa s površinom mora. Morski puževi se mogu naći na gotovo svakoj plaži u tropskim i suptropskim geografskim širinama, ali njihova mala veličina znači da ih većina posjetitelja plaža ne vidi.

Naizgled simpatična životinja, ali zato i opasna

Unatoč svojoj maloj veličini, plavi zmajevi zadaju priličan udarac svojim ubodom. Bol od uboda je sličan ubodu modrog loptaša, koji može biti prilično bolan i, u rijetkim slučajevima, opasan po život. Simptomi nakon uboda mogu uključivati ​​mučninu i povraćanje, prema American Oceans.

Ako vas ubode plavi zmaj, najbolje je otići u bolnicu na liječenje, navodi Ocean Info. Yanta nije znao da je plavi zmaj kojeg je pronašao otrovan i kasnije se nasmijao kada je shvatio što je držao.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Oceana (@oceana)

FOTO: UNSPLASH