LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
KARDIO AKTIVNOSTI

Zašto je hodanje ponekad zdravija opcija od trčanja

Iako se pozitivni učinci koje trčanje ima na zdravlje nikako ne mogu osporiti, ova kardio aktivnost ipak ne odgovara svima. Nasreću, ona se vrlo lako može zamijeniti sigurnijom i zdravijom alternativom – hodanjem.

Iako se pozitivni učinci koje trčanje ima na zdravlje nikako ne mogu osporiti, ova kardio aktivnost ipak ne odgovara svima. Nasreću, ona se vrlo lako može zamijeniti sigurnijom i zdravijom alternativom – hodanjem.

Trčanje i hodanje idealna su opcija za kardio trening, ali važno je naglasiti da, iako nas obje navedene aktivnosti potiču na gibanje, one zapravo nisu iste. Tako trčanje može imati posve drugačiji učinak na tijelo i zdravlje od hodanja, pa uz pozitivne strane sa sobom često donosi i one negativne koje se odnose na ozljede.

Ako trenutno pokušavate pronaći rutinu vježbanja koja će vam odgovarati, onda je bitno da razumijete ključne razlike između hodanja i trčanja kako biste mogli odlučiti što je bolje za vas. Stoga se naš prvi savjet odnosi na to da slušate svoje tijelo, jer ukoliko se trčanjem konstantno ozljeđujete, pretjerano umarate i osjećate bol u koljenima i zglobovima, onda ono vrlo vjerojatno nije za vas.

Drugi je savjet da svakako odaberete onu vrstu treninga nakon koje ćete se osjećati fizički, ali i psihički bolje, a kako bismo vam dodatno olakšali izbor u nastavku članka donosimo nekoliko glavnih razlika između hodanja i trčanja. 

FOTO: Pixabay
 
Položaj stopala
 
Obje aktivnosti podrazumijevaju rad velikih skupina mišića, no glavna značajka koja razlikuje hodanje od trčanja odnosi se na položaj stopala. Tako je prilikom hodanja gotovo cijelo stopalo u kontaktu s podom, dok se trčanjem težište pomiče na sredinu stopala i prste, ovisno o tome joggirate li ili šprintate. Iz navedene činjenice proizlazi zaključak kako trčanje uzrokuje veće opterećenje na zglobove te dovodi do ozljeda. 
 
Mogućnost ozljeda
 
Kod hodanja je rizik od ozljeda minimalan, dok se trčanjem povećava pa je za ovu aktivnost važno da ste u dobroj formi. Unatoč navedenim nedostacima, trčanje donosi i brojne ključne prednosti pa tako povećava gustoću kostiju, poboljšava cirkulaciju te funkciju mišića i tetiva. 
 
Potrošnja energije
 
Trčanjem gubimo gotovo tri puta više energije nego hodanjem. Stoga, ako ste u strci s vremenom, onda je trčanje bolji izbor za obavljanje kardio treninga. Napomena je da ne pretjerujete s dugačkim rutama jer može doći do iscrpljivanja organizma i hormonalne neravnoteže.    
 

FOTO: Pixabay 

Hodanje je najjednostavnija fizička aktivnost, dok trčanje zahtijeva određeni napor i trud. Ipak, radi se o iznimno zdravim načinima kretanja, a što ćete vi odabrati za rekreaciju ovisi isključivo o vašim trenutnim potrebama i mogućnostima.

FOTO: PIXABAY