Zanimljivosti o hrvatskome autohtonom kolaču različitih oblika i boja
Paprenjaci se prave u različitim oblicima i bojama. Zbog toga ih je zabavno pripremati, a služe i kao predivan ukras na stolu u vrijeme blagdanskih dana.
Paprenjaci se prave u različitim oblicima i bojama. Zbog toga ih je zabavno pripremati, a služe i kao predivan ukras na stolu u vrijeme blagdanskih dana.
Paprenjaci su autohtoni hrvatski kolači, a dobili su ime po papru koji je u prošlosti bio iznimno skup i rijedak. Osim što su izvrsna poslastica, danas su jedan od turističkih suvenira.
Poznati hrvatski pisac August Šenoa u svome djelu Zlatarovo zlato iz 1871. spominje Magdine paprenjake:
– Prišivak paprenjarka nadjenuše joj zato: u svem gradu ne bijaše ni velikaške ni građanske žene koja bi umijela mijesiti paprenjake kao što Magda. Stoga je bilo i svetkom i petkom jagme za njezinimi paprenjaci i sam varoški sudac Ivan Blažeković znao je kadšto ostaviti lijep dinar u njezinoj kasi…
Paprenjaci se prave u različitim oblicima i bojama. Zbog toga ih je zabavno pripremati, a služe i kao predivan ukras na stolu u vrijeme blagdanskih dana.
Sastojci potrebni za izradu su glatko brašno, svinjska mast, šećer, cimet, mljeveni klinčići, muškatni oraščići, mljeveni crni papar, korica naranče, sol, orasi, jaja, žumanjak i med.