LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tebe tražimo

Volonteri i poslodavci o volontiranju: „Kroz volontersko iskustvo mogu vidjeti fokus i interese budućeg zaposlenika.”

Otkrivamo što o volonterskom iskustvu imaju za reći volonteri i poslodavci te koliko se takvo iskustvo cijeni na tržištu rada. Želite li i vi obogatiti svoj životopis, možete se prijaviti za poziciju novinara ili lektora do 7. prosinca u 23:59.

Otkrivamo što o volonterskom iskustvu imaju za reći volonteri i poslodavci te koliko se takvo iskustvo cijeni na tržištu rada. Želite li i vi obogatiti svoj životopis, možete se prijaviti za poziciju novinara ili lektora do 7. prosinca u 23:59.

Pri završetku studija svakog studenta očekuje susret s izazovnim tržištem rada koje se uvelike promijenilo i postavilo nove zahtjeve za buduće zaposlenike. Upoznati smo s općepoznatom činjenicom da je praksa jedan od najvažnijih čimbenika koji će nas dovesti do željenog radnog mjesta. Sama diploma bez iskustva, vještina i umijeća ne vrijedi gotovo ništa. Ovo posebice vrijedi u dinamičnom suvremenom društvu u kojem prevladava konstantna promjena i potreba prilagodbe novom okruženju.
Vezano:
Od pojedinca se očekuje kontinuirano usavršavanje vlastitih profesionalnih i komunikacijskih vještina i znanja, otvorenost novim iskustvima i spremnost na izazove. Jedino se tako može istaknuti iz mase i osigurati svoje radno mjesto. Volontiranje je dobar način za povećanje mogućnosti i brzine zaposlenja. Volonterskim iskustvom pojedinac jača svoje samopouzdanje, širi mrežu poznanstava i razvija vještinu timskog rada i komunikacije. Isto tako, stječe novo radno iskustvo i nove reference koje će mu obogatiti životopis i dovesti ga korak bliže željenome poslu. 

Je li volonterstvo uistinu dragocjeno iskustvo koje osigurava profesionalni razvoj i bezbroj mogućnosti za buduće zaposlenike? Uvjerite se sami! Nekoliko novinarki i lektorica s portala Studentski.hr podijelilo je s nama pozitivna iskustva volontiranja te kako je ono utjecalo na njihovu mogućnost zaposlenja. Isto tako, poslodavka Marija Barišić otkrila nam je svoj pogled na zapošljavanje kandidata s bogatim volonterskim iskustvom. 

Donedavna novinarka na portalu Studentski.hr Mirta Topljak podijelila je s nama pozitivno volontersko iskustvo pisanja za portal koje joj je otvorilo brojne mogućnosti za daljnje zapošljavanje u novinarskom smjeru:

– Na portalu Studentski.hr volontirala sam kao novinarka, što mi je otvorilo mogućnost zapošljavanja u tom području. Naime, s diplomom magistre edukacije hrvatskoga jezika i književnosti mogu raditi u medijima, ali mi volontersko iskustvo stvara veliku prednost. Do sada sam bila na dva razgovora za posao u velikim redakcijama zahvaljujući iskustvu na portalu. Iako me nisu zaposlili, neizmjerno mi je važno znati kako je volontersko iskustvo cijenjeno i da su ti poslodavci barem razmotrili moje molbe. Također, svaki je razgovor za posao vrijedno iskustvo. Istaknula bih još da se volonteri ne trebaju nadati čarobnom pronalasku posla odmah po završetku studija samo zato što su volontirali, već da trebaju gledati cjelokupno iskustvo te što ono donosi osobi, a mjesta na kojima se ono može iskoristiti uvijek ima, samo ih treba pronaći.

Pozitivno iskustvo intervjua za posao podijelila je i naša novinarka Lucija Vujnović koju su poslodavci u Splitu pohvalili za stečeno iskustvo na portalu Studentski.hr:

– Za intervju je uz životopis trebalo napisati motivacijsko pismo koje sam puno lakše sastavila zahvaljujući iskustvu pisanja članaka na portalu. To je automatski jedan pozitivan segment zato što sam ovdje naučila pravilno pisati članak i razlučivati bitne informacije od nebitnih. Od poslodavca sam dobila velike pohvale za životopis i motivacijsko pismo nakon čega sam bila pozvana na razgovor. Na razgovoru su rekli kako im je moje iskustvo volontiranja prvo zapelo za oko u čitanju životopisa te da se ono uvelike cijeni zahvaljujući razvijenim vještinama i kompetencijama stečenima isključivo volontiranjem. Taj je intervju bio vrlo pozitivno iskustvo za mene zato što sam shvatila koliko zapravo volontersko iskustvo vrijedi. Želim još naglasiti da je u volonterstvu najbitnija unutarnja motivacija za učenjem i napretkom. Sve ono što se volontiranjem stekne, plod je onoga što ti uistinu želiš ostvariti. 

Volontersko je iskustvo mnoge dovelo do zapošljavanja u struci, a među njima je i bivša lektorica, novinarka i zamjenica urednice portala, Željka Jeličanin, koja trenutno radi za Index.hr: 

– Na trećoj godini studija kroatistike prijavila sam se za volontiranje na portalu Studentski.hr jer sam željela okušati se u praksi u onome što sam učila na faksu. Tijekom tri godine lektoriranja na portalu puno sam naučila i stekla brojna poznanstva, a svoj prvi posao u struci nakon završetka studija dobila sam upravo zahvaljujući tome. Imala sam dosta iskustva u odnosu na druge kandidate i to je u konačnici presudilo te već dvije godine lektoriram na jednom od najčitanijih portala u Hrvatskoj.

O svom iskustvu volontiranja na portalu Studentski.hr progovorila je i Barbara Tolić koja je odradila popriličan staž u CERM-u. Za volontiranje se prijavila na trećoj godini studija, a kako je i sama istaknula, da je znala da će biti tako divno iskustvo, prijavila bi se i ranije: 

– Kao dvogodišnja lektorica, u međuvremenu i novinarka, a potom više od dvije godine i zamjenica glavne urednice, ovo mi je bila velika i u tim trenucima najvažnija stavka moga životopisa. Osim na vještine poslodavcima je ukazivala i na činjenicu da sam predana radu, da mi je cilj prvenstveno učiti i stjecati iskustvo, kao i da sam mnogo toga tijekom volontiranja uspjela naučiti, što je bilo vidljivo i po mojem napredovanju. Poslodavci s kojima sam razgovarala bili su upoznati s načinom rada portala, što je u njihovim očima također bio veliki plus. Meni je volontiranje otvorilo mnoga vrata – imala sam priliku usavršavati se, učiti od drugih kolega, shvatiti mehanizme svakodnevnoga funkcioniranja ozbiljnoga medija, zaviriti u rad drugih medija, naučiti profesionalno komunicirati. No, volontiranje nije samo važno zbog tog poslovnoga aspekta. Volontiranjem sam stekla brojne prijatelje, bolje upoznala sebe, prikupila divne uspomene i iskustva.

Činjenicu da je volontiranje od ključnog značaja potvrdili su i poslodavci. Koliko se volontersko iskustvo uvažava kod zapošljavanja, upitali smo direktoricu digitalne agencije Marisha studio Mariju Barišić, specijaliziranu za vođenje stranica na društvenim mrežama, fotografiranje, videosnimanje, digitalno ilustriranje, oglašavanje i web-dizajn: 

– Osobe koje istaknu volontersko iskustvo prilikom zapošljavanja gledam s posebnom pažnjom i rado razmijenim riječ više ne bi li osobu kroz isto mogla više upoznati, saznati koje su joj namjere i što ju interesira u tom pogledu, a posebice volontiranje u sličnom poslu za koje se trenutno prijavljuje.

Pitali smo ju i gleda li na volontiranje kao prednost kod zapošljavanja

FFZG okupio lektore hrvatskoga kao inoga jezika iz cijelog svijeta


– Prije bih rekla da volontersko iskustvo gledam kao novo iskustvo, svakako drugačije od ostalih kandidata. Naime, detalji o novim spoznajama, ulogama kroz koje je osoba prošla u procesu volontiranja, kao i sama organizacija kojoj se pridružila mogu puno doprinositi u krajnjoj odluci prilikom zapošljavanja. Neki od kandidata vole istaknuti dokumentaciju koju su stekli prilikom volontiranja, poput potvrda, objavljenih članaka, osobnih vođenja radionica ili fotografija koje upotpunjuju volonterski rad, što je odlično jer prema tome vidim koje su nove vještine stekli i čemu teže. Prema tome, svakako mogu kroz volontersko iskustvo vidjeti fokus i interese budućeg zaposlenika.
Prema navedenim izjavama volontera i poslodavaca lako se prepoznaju prednosti ovakvog angažmana. Stečenim volonterskim iskustvom pojedinac postaje potencijalni kandidat za zapošljavanje – upoznat je s izazovima poslovnoga svijeta.

Volontiranje u redakciji Studentskog.hr 

Želite li volontirati kako biste stekli vrijedno iskustvo i malo podebljali svoj životopis, a istovremeno volite ispravljati tuđe jezične pogreške ili pisati o vijestima iz studentskog života – nemojte čekati. Prijavite se već danas za poziciju lektora ili novinara jer prijave traju do 7. prosinca u 23:59. Riješite nekoliko jednostavnih zadataka koje možete pronaći na dnu stranice Tebe tražimo pod podnaslovom Kako se i dokad se prijaviti i pridružite se redakciji.