LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Moderna čuda

VIDEO: Flote letećih robota pomažu pčelama oprašivati usjeve

Japanski znanstvenik odlučio je iskoristiti tehnološka čuda kako bi pomogao pčelama u oprašivanju.

Japanski znanstvenik odlučio je iskoristiti tehnološka čuda kako bi pomogao pčelama u oprašivanju.

Postojanje pčela od neopisive je važnosti za naš planet. To je znao i Albert Einstein koji je zaključio da, ako nestanu pčele, ljudska vrsta može opstati na Zemlji otprilike četiri godine. Zbog toga je Wijiro Miyako s Nacionalnog instituta za napredne industrijske znanosti i tehnologiju u Tsukubi, Japanu, odlučio pomoći toj vrsti.

Naime, 2007. godine pokušao je kreirati gel koji će provoditi elektricitet, no nije uspio u svojoj nakani. Kad je 2015. godine čistio svoj kabinet, slučajno je razbio staklenku sa zaboravljenim gelom i shvatio je da gel na sebe veže sitne čestice prašine na sličan način kao što i pčele skupljaju pelud. U tom trenutku shvatio je da je možda riješio problem oprašivanja. Miyako je zaključio da bi odgovor na problem oprašivanja mogli biti insekti koji nemaju vezu s oprašivanjem, na primjer mravi. Odlučio je na mrave staviti malo gela te ih je pustio u kutiju punu tulipana.

Nakon 3 dana, mravi su bili puni peluda. Miyako se bojao da bi predatori mogli uništiti njegove nove oprašivače jer mravi nemaju prirodne predispozicije da se odupru predatorima kao pčele. Zbog toga je odlučio u smjesu gela dodati još par sastojaka koji bi mijenjali boju pod UV zrakama. Taj modificirani gel stavljao je na muhe i gel se pokazao uspješnim. Ipak, želio je oprašivače koje je mogao kontrolirati te je kupio 10 letećih robota veličine kivija. Na njihovu površinu je zalijepio konjsku dlaku, a na njen vrh postavio svoj gel. Za sada njegovi leteći roboti oprašivači već treći put ove godine oprašuju polja ljiljana. Njegova upornost i niz izvrsnih ideja zasigurno su uvelike pomogli pčelama u njihovu radu.

FOTO: FLICKR