LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmsko promišljanje o životu

VIDEO: Filmovi koji će promijeniti vaš pogled na svijet

Donosimo vam popis filmova koje ćete odgledati u jednom dahu, a nakon kojih ništa više neće biti isto.

Donosimo vam popis filmova koje ćete odgledati u jednom dahu, a nakon kojih ništa više neće biti isto.

Hladni zimski dani idealni su za gledanje filmova pod dekicom. Stoga vam donosimo popis filmova koji će vam pokazati da svijet nije crno-bijel. Što mogu učiniti kako bih pomogao susjedu? Jesam li bez razloga pun predrasuda prema drugoj kulturi? Što mogu napraviti u vezi s klimatskim promjenama? Ovo su samo neka pitanja koja neće ostati neodgovorena nakon gledanja ovih filmova. Najbolja je činjenica da su filmovi različitih žanrova i sigurno će svatko naći nešto za sebe.

Perfetti sconosciuti (Savršeni stranci)

Popis započinjemo talijanskom dramom. Svatko od nas živi tri života: jedan javni, jedan privatni i jedan tajni. Nekad su naše tajne bile zaključane u našoj memoriji, a sad su zaključane u našim pametnim telefonima. Uvjereni da nemaju tajni jedni među drugima, grupa prijatelja nakon večere odluči igrati čudnu igru: svoje pametne telefone koristit će kao zvučnik i sve nadolazeće poruke čitat će na glas. Nimalo očekivano, uskoro neke tajne počinju izlaziti na vidjelo. Koliko veliku ulogu imaju pametni telefoni u našem životu i postoji li itko od nas koji ne skriva neku tajnu?

Before the Flood (Prije potopa)

Dokumentarni film s Leonardom di Capriom u glavnoj ulozi prati temu klimatskih promjena i utjecaj na okoliš. Je li kasno i što svatko od nas može učiniti? Ovo je film koji svatko od nas treba pogledati!

The Call (Poziv)

Jordan Turner operaterka je na liniji 911. Jednoga dana tinejdžerka Casey Welson biva oteta i zaključana u automobilu nepoznatog muškarca. Sve što ima jest mobitel koji samo što se nije ugasio, ali djevojka uspije nazvati 911 i dobije Jordan. Jordan je uplašena, ali tješi djevojku i obećava joj pomoć te se nakon radnog vremena odluči dati u potragu za tinejdžerkom i ubojicom. Uz oskarovku Halle Berry u glavnoj ulozi, ovaj će triler biti napet do samoga kraja.

Das Leben der Anderen (The Lives of Others; Život drugih)

Radnja ove njemačke drame odvija se 1984. godine u istočnom Berlinu. Film prikazuje sudbinu umjetničkog para koji motre djelatnici ministarstva za državnu sigurnost i doušnici koji su zaduženi za scenu kulture u istočnom Berlinu. Agentu državne službe mladi se par počinje sviđati i on biva sve više odušeljen kulturom te počne preispitivati dobrobit svoga posla. Film se bavi poviješću Njemačke Demokratske Republike i dobitnik je nagrade za najbolji strani film.

Apocalypto

Drama u režiji Mela Gibsona prati život plemena Maya iz 16. stoljeća. Nakon što su pleme napali ratnici koji traže robove i žrtve za bogove, vođa plemena odveden je u ropstvo. On u zadnjem trenutku uspijeva spasiti sina i trudnu ženu od smrti, spuštajući ih u špilju užem koje im je ostavio da se poslije spase. No, uže biva odrezano i žena i sin osuđeni su na smrt. Film je nominiran za Oskara u 3 kategorije.

Enough (Sad je dosta)

U središtu drame nalazi se mladi bračni par koji živi sretnim i skladnim životom. No, žena upoznaje drugu stranu svoga muža kojeg je smatrala svojim princem na bijelom konju. Mlada žena odluči uzeti sina i pobjeći, no muž je uvijek pronalazi. Umorna od bježanja, odluči se suprotstaviti mužu. Ova drama s Jennifer Lopez u glavnoj ulozi još će nam jednom pokazati koliko je majčinska ljubav velika.

2 Days in Paris (Dva dana u Parizu)

Mladi njujorški par (Marion i Jack) odluči napraviti putovanje po Europi i uz to posjetiti Marionine roditelje u rodnoj Francuskoj. No, to se ne pokaže kao dobra ideja. Jack ne zna francuski jezik niti ga razumije, a roditelji ne pričaju engleski pa se često stvaraju neugodne situacije. Uz roditelje upoznaje i nekolicinu Marioninih bivših dečkiju. Može li prava ljubav opstati unatoč kulturnim razlikama?

Misery

Nakon što poznati pisac doživi nesreću, probudi se u njemu nepoznatom krevetu i ne sjeća što mu se dogodilo. U sobu ulazi njemu također nepoznata osoba za koju se ispostavi da je njegova velika obožavateljica. Nakon što pročita zadnji dio njegova romana o Misery, simpatična se obožavateljica pretvara u ludu psihopatkinju. Ova psihološka horor/triler drama osvojila je jednog Oscara.

Trash (Smeće)

Radnja ove drame smještena je u Brazilu i prati život dvojice siromašnh mladića koji svoje dane provode kopajući po smeću u nadi da će pronaći nešto novo. Jednog dana nađu novčanik s novcem, ključem, kartom i osobnom iskaznicom. Nakon što su čuli da policija nudi nagradu onome tko pronađe novčanik, oni s još jednim prijateljem odluče krenuti u potragu za vlasnikom. 

FOTO: PINTEREST