LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Siguran klik

Učenica Lea Sekulić pobjednica literarnog natječaja: Stariji zapravo ne razumiju prave mane interneta

U cijelosti donosimo literarni rad pod nazivom Internet može biti ljepše mjesto s kojim je učenica 8. razreda Osnovne škole Sunja pobijedila na natječaju provedenom u sklopu projekta Siguran klik koji provode Centar za razvoj mladih i Ženska soba.

U cijelosti donosimo literarni rad pod nazivom Internet može biti ljepše mjesto s kojim je učenica 8. razreda Osnovne škole Sunja pobijedila na natječaju provedenom u sklopu projekta Siguran klik koji provode Centar za razvoj mladih i Ženska soba.

Nakon što smo proglasili tri najbolja literarna rada pristigla na natječaj Internet može biti ljepše mjesto, donosimo u cijelosti pobjednički. Njegova je autorica Lea Sekulić, učenica 8. a. razreda Osnovne škole Sunja, smještene u Sisačko-moslavačkoj županiji. 

Vezano: Donesena odluka o pobjednicima literarnog natječaja „Internet može biti ljepše mjesto”


Rad se može pročitati u nastavku. 

Internet može biti ljepše mjesto 


Kao i sve u životu Internet ima svojih prednosti i mana. Kada bismo pitali starije za mane, naveli bi ih podosta. Glavna bi bila kako je štetno što previše vremena provodimo na njemu. S tim se, naravno, slažem, ali stariji zapravo ne razumiju koje su prave mane interneta i društvenih mreža. Nažalost, ja kao tinejdžer znam jer sam se i sama susrela s njima. 

Sada, u ovom trenutku, mlade cure preispituju sebe i svoj izgled jer ne izgledaju kao cure po društvenim mrežama. Smatraju da to što su malo popunjenije ili mršavije od svojih uzora odmah znači da nisu dovoljno dobre i da su ružne. Uspoređuju se s drugima i žele da izgledaju baš kao one, a ne shvaćaju da je svatko od nas poseban i da nas naše nesavršenosti čine savršenima.

Sada, baš u ovom trenutku, dečko koji nije ni počeo živjeti, razmišlja o samoubojstvu jer mu drugi ostavljaju pogrdne komentare i ruše snove. Ne shvaća kako je postigao veliki uspjeh i da ga drugi samo žele razuvjeriti u to.

Sada, baš u ovom trenutku, curi koja je obukla haljinu u kojoj joj se ističu obline stižu uznemirujuće seksualne poruke i osjeća se kao objekt.

Sada, baš u ovom trenutku, netko je žrtva online zlostavljanja.

Sada, baš u ovom trenutku, nekoga vrijeđaju na osnovu vjere, nacionalnosti ili boje kože.

Sada, baš u ovom trenutku, netko se boji iskazati svoje mišljenje da ga ne bi smatrali drugačijim.

Mogu nastaviti dalje, ali nema potrebe, nadam se da si ti, da baš ti koji čitaš sad u ovom trenutku shvatio koliko bi Internet bio ljepše mjesto kad bismo u modu vratili poštovanje i dobrotu. Kad ljude ne bismo gledali po vjeri, nacionalnosti ili boji kože, jer bez obzira na sve to – to je čovjek od krvi i mesa. Nadam se da si shvatio kako ljepotu ne treba gledati po standardima koje je Internet nametnuo, nadam se da si shvatio kako treba poštovati žene jer jednog dana i ti ćeš imati kćer. Nadam se da si shvatio zašto nikome ne trebaš rušiti snove, nadam se da ćeš to i poštovati. Jer ako želiš promjenu, trebaš krenuti od sebe.

Podsjetimo, Centar za razvoj mladih raspisao je ovaj natječaj kako bi potaknuo mlade na razmišljanje o posljedicama nasilnog ponašanja te ih osvijestio što im primjereno ponašanje u virtualnim prostoru može pozitivno donijeti – prijaviti su se mogli učenici svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Riječ je o jednoj u nizu aktivnosti koje se u partnerstvu sa Ženskom sobom te uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike provode u sklopu projekta Siguran klik.
 

Članak je nastao u sklopu projekta Siguran klik, a za sadržaj je odgovoran isključivo Centar za razvoj mladih. 
FOTO: PIXABAY