LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veliki eksperiment

U Njemačkoj će se radi praćenja virusa održati niz simulacijskih koncerata s 4000 ljudi

Na koncertima soul-pop pjevača Tima Bendzkoga sudionici eksperimenta rekreirat će tri različita scenarija u svrhu otkrića koje bi pomoglo spriječiti širenje virusa na unutrašnjim događanjima početkom listopada.

Na koncertima soul-pop pjevača Tima Bendzkoga sudionici eksperimenta rekreirat će tri različita scenarija u svrhu otkrića koje bi pomoglo spriječiti širenje virusa na unutrašnjim događanjima početkom listopada.

Niz simulacijskih koncerata održat će se u Njemačkoj 22. kolovoza, a na navedenim koncertima njemački znanstvenici istraživat će kako spriječiti širenje COVID-19 na velikim kulturnim događanjima. Projekt Restart-19 ujedinio je njemačke znanstvenike sa soul-pop pjevačem Timom Bendzkom koji će izvoditi koncerte u Quarterback Immobilien Areni u Leipzigu.

 Na projektu će sudjelovati 4000 ljudi u dobi od 18 do 50 godina koji će biti opremljeni uređajima za praćenje koji se nalaze na lancima koji će im biti stavljeni oko vrata. Svakih pet sekundi uređaj za praćenje prenosit će signal za bilježenje podataka o blizini drugih sudionika. Sudionici će dobiti i masku za lice s ventilom za izdisanje i prilikom ulaska morat će dezinficirati ruke fluorescentnim sredstvom za čišćenje kako bi znanstvenici mogli naknadno pregledati prostor UV svjetlima. Na taj način, bar se nadaju, moći će prepoznati područja na kojima se odvio prijenos virusa.

Svi volonteri bit će testirani na koronavirus 48 sati prije početka koncerta, a negativan će nalaz trebati pokazati kao dokaz na ulazu. I sad slijedi ono zanimljivo: sudionici će rekreirati tri različita scenarija na koncertu. U prvom će publika prisustvovati koncertima baš kao i prije pandemije. U drugom će sudionici ulaziti kroz osam različitih ulaza kako bi smanjili gužve te će se moći sjediti na svakom drugom sjedalu. U trećem scenariju, samo pola sudionika, njih 2000, imat će mogućnost ulaska u prostor, a uz to, bit će i smješteni na udaljenosti od 1,5 m jedan od drugoga.

Znanstvenici se nadaju da će nakon ovog velikog eksperimenta ubrzo moći predstaviti svoja otkrića te ono najvažnije, otkriti kako spriječiti širenje virusa na unutrašnjim događanjima početkom listopada. Dodatne informacije dostupne su na web-mjestu Restart-19 na poveznici.
FOTO: PIXABAY