LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IDEJA ZA PROVESTI NEDJELJU

U nedjelju se obilježava Međunarodni dan crvenih pandi, a u zagrebačkom ZOO vrtu priprema se i zanimljivi program

Crvene pande Popi i Ema koje sedam godina zajedno žive u Zoološkom vrtu Grada Zagreba te su uključene  i u uzgojni program Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija.

Crvene pande Popi i Ema koje sedam godina zajedno žive u Zoološkom vrtu Grada Zagreba te su uključene  i u uzgojni program Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija.

Međunarodni dan crvenih pandi u Zoološkom će se vrtu Grada Zagreba obilježiti u nedjelju 6. studenoga 2022. godine. Tim povodom priprema se i edukativni program koji će trajati od 10 do 15 sati.

Posjetitelji će se tako moći upoznati s čudesnom životinjskom vrstom koja se popularno naziva i „prvim pandama“. Naime, europski su istraživači crvene pande u Aziji otkrili 1825. godine, pola stoljeća prije otkrića velikih pandi.

Zanimljiva informacija je da crvene pande nisu ni u kakvom srodstvu s velikim pandama, a jedino zajedničko im je glavna hrana – bambus. Koliko je bambus vrijedna biljka, edukatori će posjetiteljima u nedjelju objašnjavati u edukativnom kutku Bambus, pande, ljudi.

U kreativnoj radionici crvene će se pande izrađivati tehnikom origamija, a na „pandino stablo“ posjetitelji će moći objesiti papir s objašnjenjem zašto vole crvene pande.

Također, bit će govora i o tome koliko su crvene i velike pande ugrožene i kako ih se može zaštititi, a o tome će se govoriti u prostoru koji je nazvan Pandin kutak.

Crvene pande Popi i Ema koje sedam godina zajedno žive u Zoološkom vrtu Grada Zagreba te su uključene  i u uzgojni program Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija. Markantni desetogodišnjak rođeni je purger, a njegova dvije godine mlađa partnerica na svijet je došla u Dortmundu. Rezultat njihove ljubavi tri su potomka – Grga, Dudek i Regica. Mladunci su se raselili diljem Starog kontinenta. Grga je u Dublinu, Dudek u Brasovu, a Regica u Pragu.

Obilježavanje Dana crvenih pandi inicirala je Mreža crvene pande koja ove godine slavi 15 godina rada na zaštiti te ugrožene životinjske vrste.