LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jeste li ih već posjetili?

Tri od ukupno deset najljepših parkova na svijetu nalaze se u Europi

Popis je sastavljen na temelju komentara i ocjena turista na platformi Trip Advisor.

Popis je sastavljen na temelju komentara i ocjena turista na platformi Trip Advisor.

Da u gradske parkove itekako treba ulagati i da su oni pluća grada, svjedoči i posljednji popis najljepših parkova u svijetu među kojima su tri mjesta zauzeli europski.

Popis je sastavljen na temelju komentara i ocjena turista na platformi Trip Advisor, a metodologija bila je jednostavna; brojalo se koliko je puta riječ prekrasno spomenuta u recenzijama korisnika Trip Advisora ​​o parkovima tijekom mjeseca prosinca 2021. godine. Zelena površina koja je izbila na prvo mjesto bili su “Gardens by the Bay” u Singapuru, a među deset najljepših nalaze se i oni u Europi koje su mnogi već možda i posjetili ili će posjetiti, piše green.hr.

Prema mišljenju turista, najljepši europski vrt, ujedno i treći na svijetu je Jardin du Luxembourg u Parizu. Danas poznat i kao Senatski vrt. Luksemburški vrt prikupio je 6818 spominjanja epiteta “lijep” u recenzijama na Trip Advisoru tijekom referentnog razdoblja. Za njegovo zaslužna je francuska kraljica Marie de Medici, koja je bila inicijator projekta. Jardin du Luxembourg nastao je 1612. godine i danas se prostire na 56,8 hektara, podijeljenih između vrtova u francuskom i engleskom stilu. Njegova velika atrakcija je fontana Medici, pravi barokni dragulj. Još jedna atrakcija koju možete vidjeti tamo je originalna maketa Kipa slobode, čiju su mnogo veću repliku Francuzi poslali Amerikancima na dar.

Drugi najbolji u Europi je Tivoli Gardens (7. ukupno u svijetu), koji se nalazi u danskoj prijestolnici Kopenhagenu. Ovaj zabavni park i vrt iz 19. stoljeća prikupio je 3806 spominjanja riječi “lijepo”. Tivoli je izgrađen 1843. godine i nazvan po Jardin de Tivoli u Francuskoj koji je i sam dobio ime po talijanskom gradu kojeg su rimski carevi koristili kao ljetovalište. Postoji i kraljevska veza u njegovom stvaranju. Navodno je graditelj parka Georg Carstensen dobio dopuštenje za izgradnju vrtova Tivoli od danskog kralja Christiana VIII uz naputak da “kada se ljudi zabavljaju, ne razgovaraju o politici”. Danas je to treći najstariji zabavni park koji postoji. Ima tobogan, Rutschebanen, koji je pušten u rad 1914. godine i radi i danas. Osim toga, Tivoli Gardens je prilično kulturno mjesto. Sadrži hotel, jezero za vožnju čamcima, koncertnu dvoranu i kazalište na otvorenom.

Posljednji europski park koji je ušao među deset najboljih svjetskih parkova po ljepoti je Keukenhof (2719 spominjanja i ukupno 9. mjesto), u nizozemskoj općini Lisse. Također je neformalno poznat kao Vrt Europe, nakon što je postao jedna od najposjećenijih nizozemskih atrakcija i iskonski simbol lokalne industrije cvijeća. I njegovo podrijetlo je aristokratsko. Izvorno je to bio vrt za kuhinju i lovište za dvorac Teylingen u 15. stoljeću. Međutim, njegov sadašnji oblik i dizajn formalizirani su 1949. godine, kada ga je konzorcij uzgajivača i izvoznika cvijeća odlučio koristiti kao izlog za svoju proizvodnju. Činjenice oko ovog vrta su zapanjujuće. Naime, svake jeseni 40 vrtlara posadi 7 milijuna lukovica u Keukenhofu. Lukovice su donacija proizvođača cvijeća. Sadnja se vrši na sinkroniziran način kako bi se osiguralo da se cvatnja događa u valovima tijekom razdoblja od 8 tjedana. Park pripada privatnoj zakladi koja ne prima državne subvencije i sav prihod ostvaruje od prodaje ulaznica i licenci za hranu i piće.
FOTO: UNSPLASH