LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Što bi svaki putnik trebao istražiti?

„The Times” objavio top 13 destinacija za nezaboravno putovanje u Hrvatskoj

Destinacijska lista obećaje nezaboravna iskustva za sve ljubitelje putovanja, a sadrži lokacije od povijesnih gradova, do netaknute prirode.

Destinacijska lista obećaje nezaboravna iskustva za sve ljubitelje putovanja, a sadrži lokacije od povijesnih gradova, do netaknute prirode.

Hrvatska, zemlja bogata kulturnom baštinom, prirodnim ljepotama i obalom Jadranskog mora, nudi priliku za putovanja koja ostavljaju neizbrisiv trag u srcima putnika. Nedavno je ugledni britanski medij The Times prepoznao 13 nezaobilaznih mjesta diljem Hrvatske koja bi svaki putnik trebao istražiti.

Destinacijska lista obećaje nezaboravna iskustva za sve ljubitelje putovanja, a sadrži lokacije od povijesnih gradova, do netaknute prirode.


1. Zagreb


FOTO: Pexels, Zagreb
 

„Nema krivog vremena za posjetiti najveći grad Hrvatske slikovit je i pun božićnih sajmova zimi, ima sunčana proljeća, blage jeseni i ne previše vruće ljetne mjesece. Tijekom toplijih mjeseci, u parkovima grada često ima mnogo štandova s hranom i glazbenih pozornica, kao i osvježavajućih hladovina i skakutavih fontani.”  slikovito je opisano u The Timesu.


2. Park prirode Kopački rit 


FOTO: Park prirode Kopački rit
 

„U Parku prirode Kopački rit, gdje se susreću Dunav i Drava, okruženi ste bujnim močvarnim područjem i vodotocima koji čine jedno od najvećih močvarnih područja u Europi. Cijeli prirodni rezervat obiluje nevjerojatnom količinom divljine i nekoliko stotina vrsta ptica, a najbolje se uživa na brojnim brodskim turama koje klize kroz ovaj miran krajolik.”  napisano je.


3. Dubrovnik


FOTO: Pexels, Dubrovnik
 

„Zaboravite na uobičajene savjete da trebate obići gradske zidine iz 16. stoljeća u 9 sati ujutro  tada velike grupe dolaze na ovaj kutak Jadranske obale kako bi se okrenule oko UNESCO-ve svjetske baštine. Umjesto toga, započnite dan u Dubrovniku lagano. Prošećite stambenim ulicama na južnoj strani grada  gdje je rublje izvješeno poput zastavica, mačke su na sunčanim uglovima – ili posjetite umjetnost i sanjivu arkadu okruženu mirisnim narančama u Franjevačkom samostanu.”  predlaže se.

 

„Do 17 sati, temperature i gužve se smiruju, pa prošetajte zidinama u mekom svjetlu kasnog poslijepodneva.”  dodano je.


4. Nacionalni park Plitvička jezera


FOTO: Nacionalni park Plitvička jezera
 

„Posjetite slapove koji se slijevaju kroz 16 jezera i bujne krajolike, stvarajući dom za vukove, orlove, divlje mačke i jelene  kao i za planinare i bicikliste. Električni brodovi plove preko glavnog jezera Kozjak, vodeći do više staza pored slapova i jezera najspektakularnije nijanse tirkiza.”  slikovito je opisano.


5. Zadar


Hrvatska proglašena najsigurnijom europskom zemljom za šetnju noću, naši susjedi na drugom mjestu


FOTO: Pexels, Zadar
 

„U samo jednom trgu nalaze se ruševine antičkog rimskog foruma, crkva sv. Donata iz devetog stoljeća, katedrala sv. Anastazija i benediktinski samostan iz 11. stoljeća. Prošetajte do obale kako biste vidjeli dvije vrlo moderne umjetničke instalacije  zvukove podvodnih morskih orgulja i sjajne plave solarne panele Pozdrava Suncu.”  napisano je.


6. Split


FOTO: Pexels, Split
 

„Split je živa povijest  veći dio centra grada izgrađen je oko ostataka rimske arhitekture i palače cara Dioklecijana, gdje još uvijek možete vidjeti razrušene zidove pomiješane s modernim trgovinama.”


7. Istra


FOTO: Pexels, Istra
 

„Kasno proljeće je predivno vrijeme za posjet ovom području, s dovoljno topline da možete zaroniti u čiste vode njegovih skrivenih plaža te za ture imanjima i vinarijama. Hrana je također fantastična, a u njezinim brdima sličnim Toskani otvaraju se divni hoteli. Za čisti romantizam, teško je nadmašiti grad Rovinj, koji gotovo nadmašuje Veneciju po izvrsnoj arhitekturi.”


8. Omiš


FOTO: Grad Omiš
  

„Teško je pronaći primorski grad s dramatičnijim položajem od Omiša.”

 

„Volite avanture na vodi? Unajmite kajak ili kanu i veslajte kroz ovaj predivan krajolik.”


9. Park prirode Biokovo


FOTO: Park prirode Biokovo
  

„Park prirode Biokovo jedan je od najzanimljivijih dijelova Dinarida koji se protežu duž većeg dijela hrvatske obale. Planinarenje ovdje je izvrsno: hodajte po stjenovitim stazama koje vode prema očaravajućim pogledima na more, zaustavljajući se u pogodno smještenim kamenitim kolibama koje nude vrlo dobrodošle hladne čaše piva. Strastveni planinari htjet će krenuti prema vrhu Sveti Jure, drugom najvišem vrhu Hrvatske visokom 1762 metra.”

 

Usporedili smo cijene potrepština i smještaja u Hrvatskoj i Nizozemskoj, evo gdje je skuplje studirati


„Ako se osjećate ugodno na visinama  ili želite testirati sami sebe  prošećite staklenom stazom Biokovo Skywalk i pogledajte ravno u ponor.”


10. Šibenik


FOTO: Pexels, Šibenik
 

„Veličanstvena katedrala sv. Jakova iz 15. stoljeća jedina je europska katedrala izgrađena isključivo od kamena, i pravo je čudo. Prošetajte duž obale Rive gdje možete promatrati svijet s jedne od terasa kafića. Slijedite uličice prema vrhu grada i doći ćete do trijade zastrašujućih venecijanskih utvrda – Sv. Ivana (koja uključuje otvoreno kazalište za ljetne koncerte), Barone i Sv. Mihovila  sve koje prikazuju panoramski pogled na grad. Četvrta tvrđava, Sv. Nikola, nalazi se na kraju gotovo pet kilometara dugog pješačkog puta duž kanala Sv. Ante i nagrađuje vas još izvanrednijim pogledima.”


11. Poluotok Pelješac


FOTO: The Times, Poluotok Pelješac
 

„Isprepleten je vinogradima koji proizvode neka od najboljih vina Hrvatske.”  piše The Times.

 

„Nakon što završite svoju vinsku turu i možda ste se okupali u nekim od divnih šljunčanih uvala na zapadnoj strani, isprobajte Divnu, Belečicu ili gradsku plažu Orebić.”

 

„Ako volite planinarenje, prošećite zidinama i za oko pola sata stići ćete do sela Mali Ston – gdje možete probati neke od najboljih kamenica i dagnji koje ćete ikad kušati.”


12. Nacionalni park Krka


FOTO: Pexels, Nacionalni park Krka
 

„Nacionalni park Krka prati tok rijeke Krke dok prolazi kroz visoke kanjone i silovite vodopade. Počnite u Skradinu, gdje se pridružujete brodskoj vožnji duž rijeke; nije dugo prije nego što stignete do spektakularnih vodopada Skradinski Buk.”


13. Delta Neretve


FOTO: The Times, Ploče
 

„Kako rijeka teče prema moru, stvara čarobni svijet mirnih vodotokova, jezera i močvara.”

IZVOR: THE TIMES
FOTO: PEXELS, ILUSTRACIJA