LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanstveni dokazi

Trče li psi u snu za lopticom ili sanjaju svoje vlasnike?

Znanstvenici su otkrili kako psi ulaze u REM fazu spavanja u kojoj pokazuju sve znakove sanjanja. Sanjanje može biti specifično za određenu pasminu, a manji psi sanjaju više nego veći.

Znanstvenici su otkrili kako psi ulaze u REM fazu spavanja u kojoj pokazuju sve znakove sanjanja. Sanjanje može biti specifično za određenu pasminu, a manji psi sanjaju više nego veći.

Jedna od mnogih privilegija koju imate ako vam je najbolji prijatelj četveronožna hrpa ljubavi i krzna jest onaj trenutak u danu kad se to malo stvorenje sklupča u lopticu i bezbrižno utone u san nakon cjelodnevnog odmaranja. I dok većina vlasnika pasa obožava promatrati svoje ljubimce kako u samo nekoliko trenutaka mogu utonuti u san, mnogi se od njih pitaju i o čemu njihovi kompići sanjaju, egoistično se nadajući kako im upravo vlasnici šeću po snovima.

No, za početak se valja zapitati sanjaju li psi uopće? Znanstvenici vjeruju da psi sanjaju, a svoje vjerovanje, koje se samim time pretvara u znanstvene dokaze, temelje na činjenici da je studija iz 2001. godine primijenjena na štakorima pokazala da životinje zaista mogu ući u REM fazu spavanja te da u toj fazi mozak pokazuje određenu aktivnost. Druge studije koje se koriste elektoroencefalogramom (EEG-om) pokazale su da slična aktivnost postoji i u mozgu psa dok je u snu. Poput ljudi, i psi ulaze u fazu spavanja u kojoj im se disanje usporava, a pokreti očiju ubrzavaju – što su izričiti pokazatelji sanjanja.

FOTO: Pixabay
 
Lajanje ili trzanje u snu površni su dokazi spomenute teorije. Znanstvenici, naime, vjeruju da psi, baš kao i ljudi, sanjaju o događajima koje su toga dana proživjeli – u njihovom bi se slučaju radilo o šetnjama, skakanju, igranju, možda pokojoj svađi. Također, sanjanje može biti specifično za određenu pasminu, a dokazano je i da manji psi sanjaju češće nego veliki te da stariji psi sanjaju više od mlađih.

No, pojedinosti tih snova još uvijek ostaju neuhvatljive jer, osim tjelesnih naznaka, ne možemo znati što prolazi umom životinje. Neke gorile koje su učile znakovni jezik određene su svoje snove znakovanjem uspjele prenijeti istraživačima te se pokazalo da su ponekad sanjale o ljudima koje su nedavno vidjeli. Samim time vlasnici pasa dolaze na svoje – znanstvenici vjeruju da je moguće da psi često sanjaju o svojim vlasnicima upravo zbog iznimno jake veze koju s njima imaju.

Ako želite promatrati kako vaš pas sanja, možete se usredotočiti na znakove koje daje 20-ak minuta nakon što utone u san. Najvažnije je, ipak, da im tijekom te faze ne smetate i ne dirate ih. Pustite ih da jednostavno uhvate ono za čim trče i ne budite ljubomorni – velika je vjerojatnost da se u snu igraju upravo s vama.

FOTO: FLICKR