LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kontroverzne teme

Top 10 knjiga koje su bile zabranjene

Postoje knjige koje su mnogi pročitali, koje se smatraju vrhuncem svjetske književnosti, a nekada ih je bilo zabranjeno čitati. Nemoguće je zamisliti da su se u prošlom stoljeću spaljivale, a danas školarci redovito posežu za njima.

Postoje knjige koje su mnogi pročitali, koje se smatraju vrhuncem svjetske književnosti, a nekada ih je bilo zabranjeno čitati. Nemoguće je zamisliti da su se u prošlom stoljeću spaljivale, a danas školarci redovito posežu za njima.

Knjige su od samih početaka izazivale burne reakcije. Ponekad pozitivne, ponekad negativne, no to je suština pisane riječi – da probudi emociju. Neki autori usudili su se na papir staviti ono što su svi gurali pod tepih te su zbog toga, kroz godine, njihove knjige bile zabranjivane diljem svijeta.

1. Zov divljine, Jack London

Ovu knjigu, napisanu 1903. godine, zabranili su u Jugoslaviji i Italiji zbog toga što su je smatrali previše radikalnom. Nacisti su je spalili zbog autorova pretjeranog naginjanja socijalizmu. U djelu se radi o snažnom prijateljstvu između psa i čovjeka.

2. Plodovi gnjeva, John Steinbeck

Novela iz 1939. godine izazvala je snažne kontroverze u Americi zbog vjerovanja da promiče komunističke vrijednosti. Unatoč tome, osvojila je Pulitzerovu nagradu te National Book Award. Knjiga govori o obitelji farmera koja je zbog teških ekonomskih uvjeta prisiljena napustiti rodnu Oklahomu i preseliti se u Californiju.

FOTO: Tumblr

3. The Lorax, Dr. Seuss

Dječja knjiga The Lorax podijelila je mišljenja. Dok su je jedni smatrali običnom slikovnicom namijenjenoj djeci, drugi su u njoj vidjeli opasnost u obliku političke propagande.

4. Uliks, James Joyce

Zbog korištenog jezika i seksualnog sadržaja ovo je djelo izazvalo velike pobune unutar Sjedinjenih Država. godine 1921. knjiga je dobila zabranu u SAD-u, a sve kopije koje su pristizale poštom bile su spaljene. Tek desetljeće nakon, slučaj je završio na sudu te je presudom ponovno dozvoljeno izdavanje Uliksa.

5. Na zapadu ništa novo, Erich Maria Remarque

Autor djela bio veteran Prvog svjetskog rata koji je u knjizi opisao sve psihičke i fizičke poteškoće te traume s kojima su se suočavali njemački vojnici za vrijeme rata. No, nacistima postojanje takve knjige nije odgovoralo jer je potkopavalo propagandu koju su provodili.

6. Životinjska farma, George Orwell

Koliko god čudno zvučalo, s obzirom na to da je gotovo u svakoj školi ovo djelo obvezna lektira, u nekim zemljama situacija je suprotna. Njeno izdavanje u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo je odgođeno krajem Drugog svjetskog rata zbog anti-staljinizma koji knjiga sadržava. Također je bila zabranjena u Jugoslaviji i Keniji, a 2002. godine zabranjena je i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

FOTO: Tumblr

7. Kad ležah na samrti, William Faulkner

Škola u Kentuckyu zabranila je ovo djelo krajem osamedestih godina zato što autor propituje postojanje boga, a radnja se vrti oko ruralne obitelji i njihovih moralnih dilema.

8. Lolita, Vladimir Nabokov

Zbog svoje opscene tematike, kako se smatralo u vrijeme kada je knjiga izdana, zabranjena je diljem zemalja. Profesor književnosti srednjih godina postaje opsjednut djevojčicom od dvanaest godina koja kasnije postaje njegova pokćerka. Neke od zemalja koje su je zabranile bile su Francuska, Engleska, Argentina, Novi Zeland, Južna Afrika, a danas se Lolita smatra jednim od najvećih književnih klasika.

9. Lovac u žitu, J.D. Salinger

Knjiga koja opisuje tri dana života problematičnog tinejdžera danas zvuči kao uobičajena svakodnevnica. No, u vrijeme kada je izašla, iako je odmah dospjela na prvo mjesto New York Times liste, izazivala je kontroverze i bila podložna cenzurama.

10. Davač, Lois Lowry

Zbog svoje distopijske tematike koja u svijetu vidi samo negativno, naspram ideala utopije te spominjanja eutanazije, ovo je djelo zabranjeno u nekoliko američkih država poput Californije i Kentuckyja.

FOTO: TUMBLR