Tjesteninu s ovim sastojkom zasigurno niste probali
Proizvodnja ovog praha gotovo ne ostavlja štetni utjecaj za okoliš, koji je usto i bogat je proteinima.
Proizvodnja ovog praha gotovo ne ostavlja štetni utjecaj za okoliš, koji je usto i bogat je proteinima.
Europska unija je ranije ove godine odobrila prodaju insekata za ljudsku prehranu, što je odavno uobičajena praksa u Aziji. To je bio jedan od povoda za pokretanje farme insekata na sjeveru Italije, gdje se insekti pretvaraju u brašno koje se može koristiti u proizvodnji tjestenine, kruha, palačinki, energetskih pločica – pa čak i sportskih napitaka, prenosi BBC.
Neki talijanski restorani već su počeli koristiti prah od cvrčaka za izradu tjestenine, a nije isključeno da će taj trend ubrzo doći i u Lijepu našu.Za uzgoj insekata također je potreban samo djelić zemlje koja se koristi za proizvodnju mesa. S obzirom na zagađenje uzrokovano mesnom i mliječnom industrijom, sve više i više znanstvenika vjeruje da bi kukci mogli biti ključni u borbi protiv klimatskih promjena. Pogotovo jer je za proizvodnju kilograma brašna od cvrčaka potrebno 12 l vode, dok je za proizvodnju iste količine proteina od krava potrebno nekoliko tisuća litara vode, istaknuo je BBC.