LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Insektima protiv klimatskih promjena

Tjesteninu s ovim sastojkom zasigurno niste probali

Proizvodnja ovog praha gotovo ne ostavlja štetni utjecaj za okoliš, koji je usto i bogat je proteinima.

Proizvodnja ovog praha gotovo ne ostavlja štetni utjecaj za okoliš, koji je usto i bogat je proteinima.

Europska unija je ranije ove godine odobrila prodaju insekata za ljudsku prehranu, što je odavno uobičajena praksa u Aziji. To je bio jedan od povoda za pokretanje farme insekata na sjeveru Italije, gdje se insekti pretvaraju u brašno koje se može koristiti u proizvodnji tjestenine, kruha, palačinki, energetskih pločica – pa čak i sportskih napitaka, prenosi BBC.

Voditelj farme Ivan Alabino pohvalio se da je farma izuzetno održiva te da je utjecaj na okoliš gotovo neprimjetan, ali upravo je Italija jedna od vodećih zemalja u protivljenju konzumacije insekata. Zamjenik premijera Matteo Salvini izjavio je da će poduzeti sve što može kako bi zaustavio to ludilo.

Za uzgoj insekata također je potreban samo djelić zemlje koja se koristi za proizvodnju mesa. S obzirom na zagađenje uzrokovano mesnom i mliječnom industrijom, sve više i više znanstvenika vjeruje da bi kukci mogli biti ključni u borbi protiv klimatskih promjena. Pogotovo jer je za proizvodnju kilograma brašna od cvrčaka potrebno 12 l vode, dok je za proizvodnju iste količine proteina od krava potrebno nekoliko tisuća litara vode, istaknuo je BBC.

Neki talijanski restorani već su počeli koristiti prah od cvrčaka za izradu tjestenine, a nije isključeno da će taj trend ubrzo doći i u Lijepu našu.
FOTO: PIXABAY