LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sve što niste znali

Teorije o nepoznatim dijelovima priče o Harryju Potteru, najpoznatijem čarobnjaku na svijetu

Priča o „dječaku koji je preživio" poznata je diljem svijeta. Iako se čini da je J.K. Rowling u sedam knjiga i brojnim dodatnim pričama rekla sve, ipak postoje dijelovi koji nisu jasni i o kojima pravi ljubitelji debatiraju. Donosimo vam deset teorija o najpoznatijem čarobnjaku na svijetu.

Priča o „dječaku koji je preživio" poznata je diljem svijeta. Iako se čini da je J.K. Rowling u sedam knjiga i brojnim dodatnim pričama rekla sve, ipak postoje dijelovi koji nisu jasni i o kojima pravi ljubitelji debatiraju. Donosimo vam deset teorija o najpoznatijem čarobnjaku na svijetu.

Nekada davno Harry Potter svijet činilo je sedam knjiga. Sedam dirljivih priča o dobru i zlu, prijateljstvu i ljubavi te magičnom svijetu usred kojeg se nalazio dječak koji je preživio. Od tada je, za prave ljubitelje, priča izrasla u način života, a J.K. Rowling nastavila je pisati različite magične priče kao što su Fantastična stvorenja i gdje ih naći te Harry Potter i ukleto dijete, a osnovan je i Pottermore.

Unatoč opsežnoj priči, brojnim filmovima, dodatcima i izjavama same autorice, postoje brojni dijelovi priče koje Rowling nikada nije otkrila. O takvim dijelovima raspravlja se i teoretizira nadugo i naširoko diljem svijeta. Donosimo vam deset takvih teorija zbog kojih ćete se zapitati koliko dobro zaista poznajete svijet i priču najpoznatijega čarobnjaka na svijetu.

Stav obitelji Dursley

Svi znaju da se obitelj Dursley odnosila prema Harryju bezobrazno i bez imalo ljubavi. No jesu li oni zaista krivi za to? Naime, postoji teorija da je razlog njihova lošeg ponašanja činjenica da je Harry horkruks. Poznato je da se ljudi ponašaju drukčije u blizini horkruksa. Dovoljno je sjetiti se kako se Ron ponašao u sedmom dijelu serijala kad bi bio blizu horkruksa, a bio mu je izložen samo nakratko. S druge strane, obitelj Dursley bila je izložena Harryju godinama. To ih ne opravdava, a teorija ne objašnjava zašto se iz istog razloga svi ostali nisu ponašali loše prema Harryju.

FOTO: Tumblr, Obitelj Dursley

Ginnyin ljubavni napitak

Postoji velika polemika oko toga je li Ginny dala Harryju ljubavni napitak. On nikada nije pokazivao interes za nju sve dok jednog dana, odjednom i ni iz čega, nije shvatio kako je zapravo predivna osoba. S druge strane, ona je oduvijek bila fascinirana Harryjem, čak i onda kada on nije mario za nju. S obzirom na to da korištenje ljubavnog napitka nije neobično, a braća Weasley su ga prodavali, nije teško zamisliti da ga je podvalila.

Ministarstvo magije

Neki smatraju da je razlog skrivanja čarobnjaka od bezjaka činjenica da je postojao rat između njih i da su čarobnjaci izgubili. Iako se čini malo vjerojatnim da bi bezjaci dobili bilo kakav rat protiv čarobnjaka, vrh čarobnjačke vlade naziva se Ministarstvo magije. To navodi na zaključak da je nekada to ministarstvo bilo dio neke veće vlade, možda ujedinjene čarobnjačke i bezjačke. Također se postavlja pitanje zašto je uređenje čarobnjačke vlade tako neefikasno i nalik onoj bezjačkoj te zašto svi bezjaci imaju tako duboko ukorijenjeno neprijateljstvo prema čarobnjacima. Možda upravo zbog nekih prošlih nesuglasica i sukoba.

Harry i Godric Gryffindor

Harry je vrlo moguće direktni potomak Godrica Gryffindora. To bi objasnilo zašto je mogao koristiti mač Gryffindora u drugom dijelu serijala protiv baziliska u Odaji tajni. Također, to bi moglo objasniti zašto se posljednja bitka između Harryja i Voldemorta naziva Posljednji susret prijatelja koji su postali neprijatelji, misleći pritom na osnivače Hogwartsa, Salazara Slytherina i Godrica Gryffindora.

Gospodar smrti

Sljedeća tvrdnja može se nazvati teorijom, ali također može biti i vrlo jasna i očita situacija za koju je Rowling smatrala da je jednostavno nije potrebno dodatno objašnjavati. Naime, poznato je da se Harry vratio iz svijeta mrtvih. To je bio u mogućnosti napraviti jer je u tom trenutku bio Gospodar smrti zbog posjedovanja sva tri od Darova smrti.

Želje za određeni dom Hogwartsa

Harry, Ron i Hermiona u Gryffindoru su samo zato što su to tražili. Razredbeni klobuk htio je Harryja staviti u Slytherin, ali on je bio dovoljno hrabar, ili pun predrasuda, da zatraži dodjelu drugog doma. Hermiona je očito trebala biti Ravenclaw jer je bila najpametnija vještica na svojoj godini, a Ron je trebao biti Hufflepuff iz brojnih razloga. Jedan od njih svakako je njegova ljubav prema hrani, a dnevni boravak Hufflepuffa nalazi se odmah kraj kuhinje.

FOTO: Flickr, Razredbeni klobuk

Hagrid nema Patronusa

Hagrid ne može napraviti Patronusa. Smatra se da to nije zbog toga što nema magijske sposobnosti, već zato što nema dovoljno sretnih sjećanja. Iako je Rowling rekla da je to zbog toga što nije završio školu, Harry je naučio članove Dumbledorove vojske kako napraviti Patronusa u samo nekoliko tajnih sastanaka. Hagrid je izbačen iz škole zbog Toma Riddlea, majka i otac su mu umrli, a u Hogwartsu je predmet mnogih zadirkivanja. Podsjetimo se da je i Harry imao problema sa sretnim sjećanjima dok je učio tu čaroliju pa postoji mogućnost da je to pravi razlog.

Voldemort, Harry, Snape i Darovi smrti

Nije teško uočiti da Voldemort, Harry i Snape predstavljaju tri brata iz magične priče o darovima smrti. Naime, Voldemort predstavlja brata koji je umro zbog moći, Snape predstavlja brata koji je umro zbog ljubavi, a Harry predstavlja brata koji je dočekao smrt kao staru prijateljicu kada je svojevoljno umro kako bi zaštitio one koje voli.

Harryjeva smrtnost odnosno besmrtnost

Neke teorije idu tako daleko da tvrde kako je Harry sada besmrtan. Razlog tomu je proročanstvo koje tvrdi da jedan mora umrijeti od ruke drugoga. To znači da ako je Harry ubio Voldemorta, a jedan MORA umrijeti od ruke drugoga, onda nema načina na koji bi on sada mogao umrijeti. Vrlo je jasno rečeno da Voldemort može umrijeti jedino i isključivo od Harryjeve ruke pa ako se primijeni isto pravilo na Harryja, rezultat je njegova besmrtnost. Međutim, treba uzeti u obzir da Harry zapravo i je umro od Voldemortove ruke, samo što se on vratio. Stoga je vjerojatnije da će Harryjev kraj biti u dubokoj starosti.

Harry i Hermiona

Jasno je da su Harry i Hermiona trebali završiti zajedno. Tijekom svih dijelova serijala bilo je jasno da su Harry i Hermiona bolji i realniji par od onoga kako ih je Rowling spojila. Čak je i Rowling priznala da je uvidjela da su oni bolji par, a razlog zbog kojeg je spojila Hermionu i Rona bio je taj što je htjela ostati vjerna svojoj originalnoj zamisli.

FOTO: FLICKR