LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Navike slušanja

Tajna dobre komunikacije: kako od pasivnog slušatelja postati aktivan slušatelj?

Navika površnog i pasivnog slušanja može negativno utjecati na kvalitetu odnosa s drugima, stoga donosimo nekoliko lako usvojivih navika kojima ćete postati aktivan i pozoran slušatelj.

Navika površnog i pasivnog slušanja može negativno utjecati na kvalitetu odnosa s drugima, stoga donosimo nekoliko lako usvojivih navika kojima ćete postati aktivan i pozoran slušatelj.

Ubrzani život, stres, problemi i svakodnevne obveze – sve su to uzroci koji mogu dovesti do pasivnog slušanja. Pasivni slušatelj ne obraća pozornost na sugovornika, zanemaruje njegove riječi, samo se pravi da sluša ili se potpuno isključi iz razgovora. Drugim riječima, ne cijeni svojeg sugovornika i ne mari za kvalitetu razgovora. Iako može biti namjerna ili nenamjerna, navika površnog i pasivnog slušanja negativno utječe na kvalitetu odnosa s drugima. Znakovi koji otkrivaju takvog slušatelja lako su prepoznatljivi i očiti okolini, koliko god ih se pokušava prikriti. Porazgovarali smo sa studentima i upitali ih kako oni prepoznaju pasivne slušatelje te kako se osjećaju kada primjete da ih druga osoba uopće ne sluša. 

– Imam osjećaj da ljudima brzo dosadi o čemu pričam. Doslovno me mnogi, ne znam rade li to svjesno, samo prekinu i počnu pričati neku svoju priču, a njima se onda priključi i ostatak ekipe. To mi se vrlo često dogodi i baš mi bude neugodno zbog toga. Ako, s druge strane, ne pričam ništa, kažu: Vidi je, daj pričaj s nama. Znam da me ne slušaju i po tome što rade nešto mimo razgovora sa mnom: ili čačkaju po mobitelu ili peru suđe, gledaju TV/YouTube. Možda sam samo ja kriva jer odaberem krivi trenutak, tko zna.

S druge strane, govor tijela također može biti identifikator pasivnog slušanja, kao što to primjećuje ova studentica: 

– Najviše vidim da me netko ne sluša po tome što ne gleda u mene dok razgovaramo, ne daje nikakve signale i reakcije tijekom razgovora, tipka po mobitelu ili krene nešto drugo raditi dok ja još uvijek pričam. U takvim trenucima se zbog toga osjećam manje vrijedno i dobivam dojam da sam dosadna jer zbog takvog ponašanja ispada da moje priče i teme nisu bitne ili zanimljive. 

Put od pasivnog do aktivnog slušanja može biti vrlo jednostavan ako doista želite promijeniti tu naviku, a aktivno slušanje jedna je od korisnijih životnih vještina koja može značajno utjecati na život i odnose s drugima. Kako biste postali pozorni i aktivni slušatelji, donosimo par jednostavnih i lako usvojivih navika kako to postići. 

Prepoznajte koji ste tip slušatelja

Postoje razni tipovi slušatelja s određenom manom koja sprječava aktivno slušanje. Kako biste poradili na vještini aktivnog slušanja, za početak utvrdite što radite pogrešno, analizirajte svoje ponašanje u razgovoru s drugima ili zatražite pomoć bliskih osoba koje će vam iskreno reći što biste trebali promijeniti kod slušanja. Nakon što osvijestite vlastiti tip, znat ćete na čemu treba poraditi.

Donesite odluku o promjeni navike slušanja 

Napredak neće biti postignut sve dok sami čvrsto ne odlučite promijeniti svoju dosadašnju naviku slušanja. Prilikom donošenja te odluke, razmislite o ciljevima koje želite ostvariti kako biste postali aktivni slušatelj. Postoji nekoliko jednostavnih navika koje je korisno usvojiti, a prema kojima će sugovornik znati da ga uistinu slušate: 
  • maknite se od stvari koje bi mogle odvlačiti pažnju tijekom razgovora
  • koncentrirajte se na razgovor 
  • tijelom budite usmjereni prema sugovorniku 
  • održavajte kontakt očima
  • klimajte glavom 
  • pravodobno reagirajte na riječi sugovornika 
  • slušajte s razumijevanjem
  • ne upadajte u riječ sugovorniku već pričekajte da završi svoju misao 
  • postavljajte pitanja u vezi razgovora referirajući se na ono što je sugovornik spomenuo.
Provedite svoje ciljeve u djelo 

Nakon što su ciljevi definirani, slijedi najteži dio – provesti ih u djelo. Prilikom svakog razgovora, pokušajte primijeniti barem jedan ili dva od navedenih savjeta. S vremenom ćete stvoriti naviku i postati aktivni slušatelj, a vaša će okolina to itekako primijetiti i cijeniti. 
FOTO: UNSPLASH