LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
(Negativne) emocije

Sve o zelenom čudovištu zvanom ljubomora

Saznajte što je ljubomora, koji su njeni uzroci, je li ona nužno loša, ali i kako je suzbiti.

Saznajte što je ljubomora, koji su njeni uzroci, je li ona nužno loša, ali i kako je suzbiti.

Ljubomora je osjećaj s kojim smo se svi u životu barem jednom susreli. Odnosi se na negativne misli i nesigurnost, strah i tjeskobu zbog očekivanog gubitka nečeg do čega je osobi stalno, kao što su veza, prijateljstvo ili ljubav. 

Zašto su neki od nas skloni stvaranju negativnih misli i brzih zaključaka, dok drugi ne? Odgovor bi mogao biti u našim ranim godinama i odnosima koje smo imali s našim roditeljima ili njegovateljima. 

Teorija privrženosti

Privrženost je složeni ukupni neverbalni, verbalni i emocionalni odnos između majke i dijeteta.

Teorija privrženosti bavi se proučavanjem odnosa, odnosno proučava zašto neki ljudi imaju stabilne veze i sigurno su povezani, dok drugi stalno teže uspostavi dobrih odnosa. Ova teorija objašnjava da kvaliteta naših ranih iskustava uvelike utječe na način na koji djelujemo u kasnijim odnosima. Ako naše potrebe za ljubavlju nisu ispunjene u prvim godinama života, to dovodi do osjećaja nesigurnosti, osjećaja manje vrijednosti i, na koncu, do – ljubomore. 

Razvoj privrženosti počinje od samog rođenja do 2. mjeseca kada djeca socijalno reagiraju prema gotovo svima. Od 2. do 7. mjeseca dijete izravno socijalno reagira samo na članove obitelji i razvija jedinstven emocionalni komunikacijski sustav sa skrbnikom. U dobi od 6. do 8. mjeseca javlja se jasna privrženost, dijete se boji nepoznatih osoba, a skrbnik je izvor sigurnosti i utjehe.

Prvih je par godina izuzetno važno jer je to djetetova platforma u izgradnji budućih odnosa. Stoga, ako u djetinjstvu nismo kvalitetno razvili osjećaj privrženosti sa svojim roditeljima i obitelji, izgledno je da će se kasnije pojaviti ovo zeleno čudnovište zvano ljubomora. 

Nesigurnost stvara snažan osjećaj da nismo dovoljno dobri što dovodi do sklonosti osjećanja ljubomore. Strah od gubitka nekoga ili njihove ljubavi rezultira neprijateljstvom prema suparniku unatoč tome što je to uglavnom netočno uvjerenje, odnosno pogrešna percepcija.

Je li ljubomora uvijek loša?

Ljubomora je prisutna otkad je i čovječanstva. Pojam zelenooko čudovište osmislio je Shakespeare koji opisuje osobu koja obično ne razumije situaciju, često ljutu i destruktivnu za sebe i druge. No, je li to uvijek slučaj?

Kad naš partner izrazi laganu, blagu ljubomoru zato što smo previše pričali s kolegom, to često povezujemo s osjećajem da im je stalo do nas.

Životinje kao što su čimpanze i ptice također pokazuju ljubomorno ponašanje zbog čega mislimo da bi to moglo utjecati na našu evoluciju. To bi zapravo mogao biti poziv na buđenje, način da nam pokaže da trebamo ponovno zadobiti nečiju naklonost – ljubav potrebnu za izgradnju naših društvenih odnosa.

Kako obuzdati ljubomorne misli?

Ljubomorne misli gotovo je nemoguće ukloniti, ali ih je moguće pravilno izraziti, odnosno usmjeriti. Dakle, ako je ljubomora potencijalno nezaobilazna osobina, onda je držanje iste pod kontrolom ključ skladnih odnosa. Ovisno o našim ranim iskustvima vezanosti, mnogi od nas imat će različite stupnjeve zastupljenosti ovog osjećaja. Kako možemo učinkovito obuzdati bilo kakvo štetno ljubomorno ponašanje?

Ključ leži u načinu na koji gradimo naše odnose i načinu kako radimo na razvoju i zadržavanju odnosa s drugim ljudima, ravijamo razumijevanje i suočavamo se s nesigurnostima koje leže ispod naše ljubomore. To ne znači da ćemo potpuno iskorjeniti ovaj osjećaj jer je teško poništiti životna uvjerenja i pitanje privrženosti. Umjesto toga, važno je raditi na upravljanju negativnim emocijama koje okružuju ljubomoru, poput straha, osjećaju manje vrijednosti i tjeskobe. 

  • Otvoreno pričajte o svojim osjećajima. 

Ako osjećate ljutnju, nesigurnost i ljubomoru, najbolji način je da to izrazite drugoj osobi. Ne zaboravite prilikom toga ostati smireni i imajte na umu da način na koji vi gledate na stvari možda nije cijela priča. 

  • Upravljajte stresom.

Stres i anksioznost mogu biti veliki faktori u razvijanju ljubomore, pa uvježbajte nositi se sa stresom. Vježbanje, meditacija, kvalitetna prehrana i sve što pomaže u održavanju dobrog mentalnog i tjelesnog blagostanja pomoći će sa svim oblicima negativnih emocija.

  • Pitajte svog partnera/icu ono što vas muči.

Budite iskreni o situaciji koja vam stvara nesigurnost i prihvatite ono što druga osoba ima za reći. Ako razumiju, učinit će sve što mogu kako biste se osjećali sigurnije, ali budite sigurni da ne pretjerujete. Prihvatite njihov odgovor i vjerujte im. Razvijte osjećaj otvorenosti koji će potaknuti da se osjećajte bezbrižnije i da razvijete međusobno povjerenje.

  • Pitajte sebe: je li ovaj odnos doista za mene?

Ako vam je stalno potrebna sigurnost druge osobe, možda je to crvena zastava da to nije zdrav odnos ni za jednog od vas. Ponekad postoje opravdani razlozi zašto se osjećate ljubomorno i ako ste se potrudili da ih prevladate, ali još uvijek osjećate negativne osjećaje, mogao bi postojati dobar razlog za to. Nemojte odbaciti taj osjećaj, ali budite sigurni da je to učinjeno s jasnim i zdravim umom.

Citati 

Za kraj, donosimo vam neke citate iz popularnih knjiga koje spominju i objašnjavaju ovaj fenomen - ljubomoru, ali i koji su općenito vezani za sve prethodno navedeno. Ova tematika je česta tema mnogih knjiga i nije začuđujuće da je toliko puna spomenuta s obzirom na to da ljubomoru osjećamo svi.

– Ljubomora sve preplavljuje dosadom: i onoga tko je subjekt ljubomore, i onoga tko je njen objekt. U toj igri ne pobjeđuje nitko. – Kako biti Parižanka u svakoj prilici – Anne Berest, Sunset Diwan, Caroline de Maigret and Sophie Mas.

– Što je ta energija koju zovu ljubomorom? Promatrajte je kao da promatrate cvijet ruže – zagledajte se u nju. Kad nema nikakvog unaprijed stvorenog zaključka, vaše oči su bistre, tu jasnoću vida stječu samo oni koji ne donose nikakve zaključke. Gledajte je, promatrajte je i postat će prozirna, a vi ćete spoznati koliko je glupa. Čim spoznate svu njezinu gluposti, nestat će sama od sebe. Nećete je se morati riješiti. – Čuvstva – Osho.

– Ili kako je to sročio jedan moj prijatelj: „U prvih dvadeset godina dobivamo kurikul. U sljedećih dvadeset ga proučavamo.“ – Mentalni sklop – Carol S. Dweck.

– Učili su vas da nikada ne budete bijesni, pa mislite da bi osoba koja nikada nije bijesna nije u stanju ni voljeti. To dvoje ide zajedno; dolaze u istom paketu. Osoba koja zaista voli ponekad će biti iskreno bijesna. Ali taj bijes je lijep – on proizlazi iz ljubavi! Energija je topla, a bijes druge osobe neće vas povrijediti. Bit ćete, ustvari, zahvalani što je ta osoba bila ljuta. Jeste li nekad promatrali takvu situaciju? Ako nekoga volite i učinite nešto zbog čega se ta osoba razljuti, naljuti se onako iskreno, zahvalni ste jer vas ta osoba voli toliko da reagira bijesom. Što se događa u suprotnom? Kad ne želite drugoj osobi dati energiju bijesa, ostajete ljubazni. Kad ništa ne želite dati, onda ne želite riskirati i smješkate se. Jer to vam nije važno. – Zdrav emocionalni život – Osho.

Kako biste bolje shvatili ove citate, svakako vam preporučamo da pročitate navedene knjige. I, ne brinite se, s vama je sve u redu ako povremeno osjećajte ljubomoru, ali ipak ju nastojte umanjiti što je više moguće jer ovaj je osjećaj štetan i za vas, ali i za ljude oko vas.

FOTO: FLICKR