Sutra u Splitu počinje događaj kojim će se podizati svijest o važnosti obrazovanja u turizmu
Razmjena iskustva i primjeri dobre prakse najbolji su načini kojima škole mogu unaprijediti svoj rad, pružiti bolju edukaciju svojim učenicima te postati atraktivnije za upis.
Razmjena iskustva i primjeri dobre prakse najbolji su načini kojima škole mogu unaprijediti svoj rad, pružiti bolju edukaciju svojim učenicima te postati atraktivnije za upis.
Pod okriljem Turističko-ugostiteljske škole i partnerskih škola u Splitu sutra započinje vrlo dinamična trodnevna manifestacija - Future in tourism. Prvi dan otvorenja manifestacije bit će edukativno-zabavnog karaktera, a otvorenju će s početkom u 10 sati prisustvovati predstavnici županije, Stipe Čogelja - dožupan, Tomislav Đonlić - pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, predstavnik grada - dogradonačelnik Bojan Ivošević te Alijana Vukšić - direktorica Turističke zajednice grada Splita.
Stav Splitsko - dalmatinske županije (SDŽ) kao strateškog partnera u Projektu uspostave RCK je da su razmjena iskustva i primjeri dobre prakse najbolji načini kojima škole mogu unaprijediti svoj rad, pružiti bolju edukaciju svojim učenicima te postati atraktivnije za upis, rekao je Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko - dalmatinske županije.
Turističko - ugostiteljska škola iz Splita u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva izdvojila je nekoliko ključnih aktivnosti na koje bi se u budućnosti trebalo fokusirati. Poboljšanju kompetencije učenika, podizanju razine stručnosti i kreativnost strukovnih nastavnika i mentora u gospodarstvu, mogućnostima zapošljavanja u struci i nastavak obrazovanja na srodnim studijima te promociju zanimanja usmjerenu na učenike osnovnih škola.
Na temelju ovakvih zaključaka i u želji da se u javnosti podigne svijest o turističkim zanimanjima nastala je ideja da se na nivou naše Turističko-ugostiteljske škole kao regionalnog centra kompetentnosti (FitSplit RCK) organizira trodnevna manifestacija Future in Tourism. Svaka od tri manifestacije ima za cilj graditi bolju i održiviju turističku budućnost grada Splita, ali i hrvatskog turizma u cijelosti. Naši partneri u manifestaciji su srednje škola Bol - Brač, Braća Radić iz Kaštela i Blaž Jurjev Trogiranin iz Trogira, objasnila je ispred Turističko-ugostiteljske škole Split, ujedno i voditeljica promidžbe i vidljivosti RCK Split Andrea Bilandžić.
Future in Tourism se održava u sklopu 1. Mjeseca gastronomije - Štorije o’ spize koju zajedno organiziraju Grad Split i Turistička zajednica grada Splita. Alijana Vukšić, direktorica TZ Split za ovu je prigodu rekla da je izuzetno ponosna na uspješnu dugogodišnju suradnju između Turističke zajednice i Turističko - ugostiteljske škole te dodala da je sigurna kako će odraditi još mnogo zajedničkih projekata na dobrobit njihova grada
Prva manifestacije, Dan otvorenih vrata, naziva Kad narastem bit ću...Chef održat će se na Prokurativama, 22. listopada s početkom u 10 sati.
U sklopu ovog događaja Prokurative će mirisati zavodljivim jelima, a pripremat će ih učenici Turističko -ugostiteljske škole i partnerskih škola uz mentorstvo poznatih chefova, Hrvoja Zirojevića iz restorana Dvor, Ivice Katića iz hotela Ambasador, Gorane Milakovića – Missy B. i Ivana Temšića, pobjednika Masterchefa 2021. U izradi koktela učenike će pratiti najbolji hrvatski i svjetski barmen Jure Vojković iz Antique sushi bar Split.
Učenicima je ovo izuzetna prilika da svojim sugrađanima i pristiglim gostima prezentiraju stečena ugostiteljska znanja i vještine. Pripremljena jela i kokteli moći će se degustirati, a sve uz dobru pjesmu i zabavu koju će dodatno užariti plesni studio Clique.
Druga dva dana, 24.-25. listopada, program će se održati u multimedijalnoj dvorani Tehnološkog parka Spinit (A.G. Matoša 56) s početkom u 10 h. Tu će se učenici moći direktno upoznati s potencijalnim poslodavcima i predstavnicima visokog obrazovanja. Cilj je da preko diskusija na okruglim stolovima i panel raspravama što bolje razumiju vlastite mogućnosti te razluče žele li nastaviti školovanje ili se po završetku srednje škole uključiti u realni sektor.
Drugi dan manifestacije, 24. listopada odnosi se na Dan karijera naziva „Danas mentori... sutra poslodavci.”
Ovaj dio programa namijenjen je učenicima koji izlaze na tržište rada i poslodavcima. Kako bi komunikacija među zainteresiranima bila što uspješnija održat će se okrugli stol i panel rasprava. Na njima će sudjelovati predstavnici lokalne uprave, poslodavci i posrednici pri zapošljavanju. Oni će učenicima završnih razreda turističko-ugostiteljske škole, učenicima partnerskih škola, polaznicima cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih koji izlaze na tržište rada ujedno prezentirati svoj rad i podijeliti znanja iz prakse. Predstavit će se program i o stipendiranju učenika o čemu će govoriti predstavnici Ministarstva turizma.
Naša djeca su naša budućnost! Bez novih mladih ljudi željnih izazova, spremnih naporno raditi, stalno učiti i napredovati ne možemo govoriti o razvoju bilo kojeg sektora u gospodarstvu, a pogotovo ne ugostiteljstva, mišljenja je vodeći čovjek heritage hotela Martinis Marchi u Maslinici na otoku Šolti i jedan od partnera RCK Ivan Kuret.
Treći dan, 25. listopada, odnosi se na Dan obrazovanja s naglaskom na osvrt i budućnost splitske gastronomije i restoraterstva, a naziva se „Ključ za pravi odabir studija”. Bit će održan okrugli stol i panel rasprava sa stručnjacima iz područja obrazovanja.
Ovaj dio programa namijenjen je prezentacijama visokih učilišta i mogućnostima vertikalne prohodnosti u obrazovanju. Predstavnici visokih učilišta svoje će programe prezentirati učenicima i odraslima koji imaju namjeru nastaviti obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva.
U sinergiji s turističkim gospodarstvom, visokim obrazovanjem i ostalim partnerima moderniziramo i unapređujemo kompetencije učenika i polaznika programa cjeloživotnog učenja naših škola. Mišljenja smo da na taj način turistički proizvod Republike Hrvatske činimo održivijim i konkurentnijim što će još više doći do izražaja početkom 2024. godine kada bi trebala biti gotova naša nova škola. To će biti moderno opremljen prostor u kojem će se izvoditi novo razvijeni kurikulumi i kontrolirana praktična nastava u akademisu, a to podrazumijeva postojanje školskog hotela s dva restorana. Tada će se u pravom smislu riječi učenje temeljiti na praktičnom radu, zaključio je ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole u Splitu Ivo Bilić.