LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Korisni savjeti

Suoči se s vlastitim neuspjehom pomoću nekoliko jednostavnih trikova

U životu te sigurno već potreslo nekoliko neuspjeha, većih ili manjih, lakših ili težih za preživjeti. Nitko ti ne može reći koji je pravi način da ih prevladaš, ali mi ćemo ti pokušati pomoći uz nekoliko jednostavnih trikova.

U životu te sigurno već potreslo nekoliko neuspjeha, većih ili manjih, lakših ili težih za preživjeti. Nitko ti ne može reći koji je pravi način da ih prevladaš, ali mi ćemo ti pokušati pomoći uz nekoliko jednostavnih trikova.

Jesi li i ti među onima koji na neuspjeh gledaju kao na nešto najgore što im se može dogoditi? Umjesto da ga prihvatiš kao mogućnost za učenje i rast, kada ne uspiješ u nekom aspektu života, često na njega gledaš kao na nepokretnu barijeru koja naglašava tvoje slabosti?

Ne, na njega ne trebaš gledati kao na kraj puta, već na priliku da sebi i drugima dokažeš da se uz napor i snagu volje mogu postići svi zacrtani željeni rezultati. U nastavku ćeš pronaći nekoliko trikova za prevladavanje straha od neuspjeha, odnosno savjete kako ćeš pronaći put prema uspjehu.

Priznaj neuspjeh (ali ne uzimaj ga previše osobno)

Važno je priznati neuspjeh u svom životu kada se on dogodi. To će ti pomoći da u životu prepoznaš ono na što se trebaš usredotočiti kako u budućnosti ne bi postojali problemi kada poželiš pristupiti novom putu prema uspjehu. Dakle, važno je priznati ga, ali ne trebaš ga shvatiti previše osobno. Ako neuspjeh zaokupi tvoje misli ili pomisliš da si ti neuspjeh jer nešto nije uspješno učinjeno, to će uništiti tvoje raspoloženje i želju za uspjehom.

Gledaj na neuspjeh kao na priliku za učenje

Neuspjeh je poseban osjećaj jer ga povezujemo s gubitkom i završetkom. No, on zapravo ne znači da je nešto izgubljeno. Isto tako, ne sprječava te da kreneš naprijed. Trebaš promijeniti perspektivu. Kada na njega počneš gledati kao na priliku za učenje i rast, možeš mu pristupiti na različite načine. Recimo, vlastite akcije transformirat ćeš u one akcije koje vode do uspjeha.

Izradi plan koji će ti pomoći u prevođenju neuspjeha u uspjeh

Pri suočavanju s neuspjehom možda će ti biti teško uvjeriti se da trebaš napraviti korak naprijed. To je istinito pogotovo u slučaju kada je neuspjeh s kojim se suočavaš velik i zahtijeva puno posla od neuspješne točke A do točke B. Bez obzira na veličinu neuspjeha ne trebaš se bojati vratiti na početak i prikazati si i analizirati svaku donesenu odluku. Koja je odluka funkcionirala i bila uspješna? Koja je bila manje uspješna? Jednom kada utvrdiš ono što nije funkcioniralo, vrijeme je da te odluke i radnje zamijeniš boljima, onima koje će se pretvoriti u uspjeh.

Prihvati odgovornost za vlastitu ulogu u neuspjehu

Preuzimanje odgovornosti za ono što je krivo učinjeno pomoći će ti u dugoj vožnji. Pri suočavanju s neuspjehom prvi instinkt ti može biti preusmjeravanje neuspjeha. Recimo, krivnju ćeš možda usmjeriti na vanjski faktor ili na drugu osobu. Postoje šanse da ćeš se tako u kratkom roku bolje osjećati i da ćeš odagnati strah koji obično dolazi s neuspjehom, no to ti neće pomoći da u njemu prepoznaš vlastitu ulogu. Samo prepoznavanjem vlastite uloge možeš identificirati vlastite nedostatke i postupiti bolje sljedeći put.

Podsjeti se na prošle neuspjehe i uspjehe pri suočavanju s velikim neuspjehom

U životu može doći do nekih neuspjeha koji se čine prevelikim da bi se prošlo preko njih. Neuspjeh može uzrokovati osjećaj nezadovoljstva sobom ili manje motiviranosti nego inače. U takvim trenucima važno je znati da nije kraj svijeta. Razmišljanje o prošlim uspjesima treba ti biti podsjetnik na tvoju sposobnost da ostvariš željen postavljen cilj. Također, trebaš razmišljati i o prošlim neuspjesima koji će ti biti podsjetnik na tvoju sposobnost da uvijek kreneš naprijed i nadvladaš ih.

Bez obzira na to s čime se suočavaš, zapamti, uvijek si jači od neuspjeha!

FOTO: PIXABAY