LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zanimljiv dizajn

Studentica pronašla rješenje za manspreading

Manspreading je pojam koji označava sjedenje muškaraca raširenih nogu.

Manspreading je pojam koji označava sjedenje muškaraca raširenih nogu.

Iako nekima način na koji muškarci sjede, raširenih nogu i zauzimajući pola mjesta u javnom prijevozu ne smeta, neki to pak smatraju uvredom i zadiranjem u privatni prostor

Time se vodila studentica dizajna na Sveučilištu u Brightonu u Velikoj Britaniji, Laila Laurel kada je 2019. godine za diplomski rad dizajnirala stolicu za muškarce koja im sprečava širenje nogu dok sjede. Stolica je napravljena tako što sa svake strane ima dvije drvene barijere zbog kojih su muškarci primorani sjediti skupljenih nogu, na način da im se koljena dodiruju.

Iako je za stolicu Laila dobila negativne i eksplicitne komentare, ovaj dizajn oduševio je javnost i stručnjake te je Laila za njega osvojila nagradu za Najboljeg novog dizajnera u kategoriji talent u usponu te 1000 funti.

Osim stolice za muškarce, osmislila je i dizajn za stolicu koja ženama pak omogućava sjedenje raširenih nogu. Sucima se svidjela feministička perspektiva dizajna te su stolice opisali kao odvažne i važan komentar na ljudsko ponašanje i problema današnjice.
FOTO: UNSPLASH