LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svijet tehnologije

Studenti su otkrili koje aplikacije svakodnevno koriste; izdvojili smo 5 najčešćih

U razgovoru s nekoliko studenata otkrili smo koje su najčešće aplikacije koje imaju instalirane na svojim mobitelima, odnosno laptopima, a koje svakodnevno koriste.

U razgovoru s nekoliko studenata otkrili smo koje su najčešće aplikacije koje imaju instalirane na svojim mobitelima, odnosno laptopima, a koje svakodnevno koriste.

Bez mobitela i laptopa malo koji student može, odnosno bez niza aplikacija koje na njima svakodnevno koriste i koje im olakšavaju (studentski) život. Kako bismo saznali bez kojih baš nikako ne mogu, porazgovarali smo s njih nekoliko i potom izdvojili one koje su svi naveli. Najčešćih 5 aplikacija prenosimo u nastavku. 

Facebook

Vjerovali smo da će se na popisu naći neka od društvenih mreža, ali smo očekivali da će biti riječ o Instagramu čiji broj korisnika rapidno brzo raste, posebice u odnosu na Facebook koji su prigrlile nešto starije generacije. Međutim, čini se da studenti ne mogu upravo bez Facebooka. Kažu nam da im ta platforma uvelike koristi prilikom izvršavanja fakultetskih obveza – u Facebook grupama, navode, dogovaraju grupna učenja, razmjenjuju informacije o ispitima, razmjenjuju skripte i slično.

WhatsApp

Očekivano! Riječ je o aplikaciji za razmjenu tekstualnih, glasovnih i videoporuka koja je popularna diljem svijeta, u više od 180 zemalja, pa tako i u Hrvatskoj. Usprkos povremenim sigurnosnim propustima koji se vežu uz WhatsApp, ali i uz niz alternativnih aplikacija s istom svrhom, svi je naši sugovornici na dnevnoj bazi koriste – kako zbog studentskih potreba tako i iz razonode. 

YouTube

Ni YouTube nas ne iznenađuje. Bilo da su na putu do faksa, u šetnji ili čiste sobu, svi studenti s kojima smo razgovarali na svojim mobitelima imaju instaliranu ovu aplikaciju. Nigdje bez slušalica u ušima!

Aplikacije za digitalno bankarstvo

I upravljanje financijama danas se čini nemoguće bez digitalnog bankarstva. Naši se sugovornici svakodnevno koriste kako internetskim bankarstvom tako i mobilnim jer štede njihovo vrijeme, omogućuju potpunu kontrolu nad njihovim financijama, ali i štede njihov novac. Primjerice Internet bankarstvo OTP banke omogućuje obavljanje brojnih financijskih transakcija bez odlaska u poslovnicu banke uz niže naknade te jednostavan pristup programu vjernosti OTPetica, a usluga OTP m-banking omogućuje upravljanje vlastitim financijama bilo gdje i bilo kad. Uz posebnu aplikaciju prilagođenu mobilnim telefonima s operativnim sustavima iOS i Android moguće je brzo i lako obavljati osnovne financijske transakcije ili doći do potrebnih informacija.

Gmail 

Nije im omiljena aplikacija jer služi za izvršavanje obveza, a ne za razonodu, ali Gmail svi imaju instaliran. I provjeravaju ga svakodnevno. 
FOTO: PIXABAY