LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
POMOĆ PRI ORGANIZACIJI

Što zadržati, a što baciti? Donosimo savjete za proljetnu reorganizaciju ormara

Donosimo nekoliko praktičnih savjeta koji će vam pomoći prilikom odluke o tome što zadržati u ormaru, što baciti, a što proslijediti dalje. Upoznajemo vas i s Konmari metodom organizacije.

Donosimo nekoliko praktičnih savjeta koji će vam pomoći prilikom odluke o tome što zadržati u ormaru, što baciti, a što proslijediti dalje. Upoznajemo vas i s Konmari metodom organizacije.

Dolazi toplije vrijeme, s njim i zamjena zimske garderobe proljetnom. Savršena je to prilika da osvježite svoj ormar, izbacite ono što ne nosite, odnosno što vam već duže vrijeme stoji na dnu hrpe te organizirate ono što stvarno nosite.

Do rečenice koju često izgovaramo kada otvorimo ormar – nemam što obući –  dolazi upravo zbog odjeće koju ne nosimo i zbog koje se stvara nered. Ponajprije je, dakle, potrebno odvojiti dovoljno vremena za proći kroz kolekciju i razmisliti što zadržati, a što baciti ili darovati.

Za sve odjevne predmete prisjetite se kada ste ih zadnji put nosili i hoćete li ih ikada ponovno nositi. Najbitnije je provjeriti pritom postoje li na njima nekakve mrlje i oštećenja – ako postoje i nepopravljive su, svakako se odvažite baciti ih. Riješite se i onog u čemu se ne osjećate dobro ili vam ne pristaje.

Takvu odjeću rasporedite na hrpu za baciti i na hrpu za proslijediti dalje  humanitarnim udrugama, sestri ili bratu, prijateljicama ili prijateljima, kome god mislite da će pristajati. Tako će svatko dobiti nešto – netko mjesto u ormaru za nove stvari, a netko novi odjevni predmet.

Napomenimo i da postoje razne zanimljive tehnike organizacije ormara kako biste dobili što više mjesta i kako bi on bio pregledan. Jedna je od takvih Konmari metoda koja za cilj ima minimalizirati odjeću tako da znate da imate točno ono što vam treba i što ćete stvarno nositi. Ona podrazumijeva i slaganje na poseban način – vertikalno umjesto na hrpu, što znači da možete vidjeti što posjedujete bez zauzimanja previše prostora.
 
Slaganje odjeće; FOTO: Pinterest
FOTO: PINTEREST