LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prehrambeni proizvodi

Što se krije iza kiselih krastavaca, tipične studentske namirnice

Kiseli krastavci su fina i brza dopuna obroka, ali i grickalica u vremenima kada nemamo ništa drugo pri ruci. Ovo ukiseljeno povrće izvor je korisnih hranjivih tvari i inpiracija za nespojive kombinacije.

Kiseli krastavci su fina i brza dopuna obroka, ali i grickalica u vremenima kada nemamo ništa drugo pri ruci. Ovo ukiseljeno povrće izvor je korisnih hranjivih tvari i inpiracija za nespojive kombinacije.

Kiseli krastavci neizostavan su dio studentskog hladnjaka. Fini su, jeftini i ne iziskuju nikakvu posebnu pripremu, osim eventualne borbe prilikom otvaranja staklenke, ali u tome ste se svi već do sada ispraksirali. Uz sve navedeno, dobro se uklapaju u pravilnu prehranu, obogaćujući ju antioksidansima, vlaknima i mineralnim tvarima. Ma nema čega nemaju, a dodatna im je prednost niska energetska vrijednost. Možemo uz prijašnje argumente reći da su kiseli krastavci zaslužili barem jednu odu. Malo ćemo ih dublje proanalizirati kako bismo ih još bolje upoznali i zavoljeli.

Kiseli krastavci su dobiveni kiseljenjem svježih krastavaca najčešće u otopini koja se sastoji od vode, octa, soli, šećera i drugih začina po želji. Svaka baka ima svoj tajni recept i nemojte ga zaboraviti zapisati kako bi se nastavio prenositi s koljena na koljeno, barem u pisanom obliku, ako ne u praksi. Predstavljaju jednostavan način za ubacivanje povrća u svoju prehranu, iako ne u njihovom izvornom obliku. Energetska vrijednost kiselih krastavaca obično ne prelazi 30 kcal, ali ovisi o količini šećera koja se koristi prilikom kiseljenja. Što slađe, to je energetski bogatije. Oni sadrže i antioksidanse, poput vitamina A i C, nou manjim količinama nego svježi krastavci. Ipak, sadržaj antioksidacijskih tvari dodatno je povećan zbog korištenja začina. Antioksidansi su zaslužni za prevenciju karcinoma, ali ono što je možda trenutno još i važnije, za anti-ageing učinak. Kiseli krastavci, kao i njihovi svježi prethodnici, bogati su vlaknima koja se povezuju s prevencijom mnogih bolesti i uveseljavanjem dobrih bakterija u našim crijevima, a čak je i voda iz kiselih krastavaca pokazala potencijal u rješavanju grčeva u mišićima. Ako vam ponestane ideja za uklapanje kiselih krastavaca u jela, pokušajte s Nutellom. Tko preživi, pričat' će.

Međutim, moramo navesti i nekoliko nedostataka ovih kiselih zalogaja. Iako se mnogo piše o kiselim krastavcima kao izvoru probiotičkih bakterija, koje mogu imati mnogobrojne pozitivne učinke na naše zdravlje, kiseli krastavci koji se nalaze na našem tržištu nisu fermentirani te se navedene tvrdnje mogu odnositi isključivo na domaće ukiseljene i fermentirane krastavce. Dakle, ponovno pozovite baku u pomoć. Također, kiseli krastavci sadrže veliku količinu soli te u jednoj staklenki od 350 grama može biti i do 3 grama soli, što je zaista puno imajući na umu da je preporučeni unos do 5 grama dnevno. Ipak, to ne znači da ih treba izbaciti iz studentskog frižidera, već ih konzumirati umjereno. Njihova kiselina nam ionako nakon nekog vremena smanji želju za sljedećim krastavcem.

FOTO: UNSPLASH