LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Detalji skriveni u filmovima

Sličnosti „Harryja Pottera“ i „Čudesnih zvijeri“ koje možda niste primijetili

Nakon izlaska novog dijela franšize „Harrya Pottera“ mnogi su se fanovi zapitali koje su zapravo sličnosti filmova. Osim činjenice da su stvoreni u istom alternativnom svemiru, donosimo vam još sličnosti koje možda i niste primijetili.

Nakon izlaska novog dijela franšize „Harrya Pottera“ mnogi su se fanovi zapitali koje su zapravo sličnosti filmova. Osim činjenice da su stvoreni u istom alternativnom svemiru, donosimo vam još sličnosti koje možda i niste primijetili.

Pogledali smo Čudesne zvijeri (ako niste, ovdje nema ništa za vas, aka SPOILER ALERT) i sad možemo rezimirati što smo zapravo vidjeli u te 132 minute. Iako nije bilo ni patronusa ni začaranih šuma, u ovom smo dijelu mogli saznati nešto više o čarobnjaštvu izvan Velike Britanije. Naravno, oko sokolovo uočilo je i neke sličnosti dvaju svjetova. Donosimo vam činjenice koje vas neće iznenaditi, ali i neke koje su uočili samo najveći obožavatelji.

J. K. Rowling

Kraljica čarobnjačkog svijeta J. K. Rowling davne je 2001. godine napisala kratke knjižice Metloboj kroz stoljeća i Čudesne zvijeri i gdje ih pronaći za poznati humanitarni događaj Comic Relief. Kasnije se knjiga pojavljuje kao udžbenik u Hogwartsu koji opisuje sve magične životinje s kojima se susreo lik, Newt Scamander. Djelo je također i prvi projekt pisanja scenarija J.K. Rowling. Naravno, obožavatelji su, vođeni nostalgijom, pohrlili vidjeti događanja koja su prethodila njihovim omiljenim likovima.

 

FOTO Tumblr

Darovi smrti

Za sve one koji još ne znaju, Darovi smrti su predmeti koje je Smrt dala braći Peverell - Bazgov štapić, Plašt nevidljivosti i Kamen uskrsnuća. Njihov su simbol čarobnjaci otkrivali kroz bajke o tri brata (Dumbledoreov dar Hermioni), a smislio ga je mračni čarobnjak Gellert Grindelwald.

 

FOTO Weheartit

Grindelwald

U zadnjem dijelu serijala (Harry Potter i Darovi smrti) pojavljuje se kroz flashback kao mladi čarobnjak kojeg je tumačio Jamie Campbell Bower, a u novim će ga filmovima glumiti Johnny Depp. Radnja Čudesnih zvijeri odvija se u vrijeme kada Grindelwald započinje svoje haranje Europom, što dovodi do njegovog poznatog dvoboja s Dumbledoreom u kojem je budući ravnatelj Hogwartsa dobio Bazgov štapić.

 

FOTO Tumblr

Dumbledore

Da, dobro ste pročitali, Dumbledore će se pojaviti i u ovom serijalu. Redatelj David Yates potvrdio je da će se naš i vaš omiljeni bradati čarobnjak (LOTR fanovi, nemojte se uvrijediti) pojaviti u nastavku. Oni koji su pomno pratili film, mogli su primijetiti da u sceni ispitivanja Scamandera Percival Graves pita što Albus uopće vidi u njemu.

 

FOTO: Imgurl

Lestrange

Svima je prva asocijacija vjerojatno bila krasna Bellatrix Lestrange koju svi još uvijek mrzimo zbog smrti Siriusa (i volimo Molly koja ju je... raspršila), ali volimo Helenu Bonham Carter koja ju je utjelovila. Naime, Leta Lestrange (Zoe Kravitz) vidi se na par fotografija i kad je se spomene, Newt se osjeća nelagodno. Obitelj Lestrange bili su bogati i čistokrvni čarobnjaci koji su prakticirali mračnu magiju i od početka podržavali Voldemorta.

 

FOTO: Tumblr

Erumpent

Krasna mala životinja nalik nosorogu koju je Newt morao zavesti svojim plesom parenja spominjala se i prije. Hermione govori o njoj u knjizi Harry Potter i Darovi smrti. Naime, za vrijeme posjeta Luninom ocu uočila je rog Erumpenta na zidu i upozorila ga na njegova eksplozivna svojstva. Naravno, Lovegood je to zanemario te mu je tako nestalo pola kuće. Ništa neobično za ekscentričnog novinara.

 

FOTO Tumblr

Prutak

Čuvari drveća od kojih se rade štapići, iako mali, vrlo su opasni. Jedan je posebno drag glavnom liku Newtu (Pickett) i stalno ga drži u džepu košulje. Spominjali su se kroz knjige, međutim spominju se u samo jednom filmu kada div Hagrid govori Harryu da ga se sjeća dok je bio veličine prutka (cuteness overload).

 

FOTO: Tumblr

Šnjofavac

Šnjofavci ili Niffleri, koji sliče našim omiljenim stanovnicima vrta krticama, gaje posebnu ljubav prema svemu što sjaji. U knjizi Harry Potter i Plameni pehar šnjofavac pomaže učenicima u potrazi za vilenjačkim zlatom, a dok je Dolores Umbridge bila ravnateljica, nestašni Lee Jordan ostavio je čak dva šnjofavca kako bi napravili nered u njezinom uredu.

 

FOTO Tumblr

Eddie Redmayne

Iako to baš i nije poznata činjenica, Redmayne je za vrijeme studentskih dana otišao na audiciju za mladog Voldemorta, Toma Riddlea (na francuskom Tom Elvis Jedusor; sad znate, ako već niste). Kad mu to nije uspjelo, pokušao je dobiti ulogu mlađeg člana obitelji Weasley, ali mu ni to nije pošlo za rukom. Iako su njegovi prijatelji Robert Pattinson (Cedric Diggory) i Domhall Gleeson (Bill Weasley) već tada dobili uloge, on je svoju priliku dobio tek sad, ali kao glavni lik.

 

 
FOTO Giphy

Hufflepuff

Iako se radnja Čudesnih zvijeri odvija na američkom tlu, Newt je pohađao Hogwarts i bio je član Hufflepuffa, poznatih po ljubaznosti, radišnosti i lojalnosti. Na jednom od promidžbenih plakata možemo vidjeti Newta u prepoznatljivom žuto-crnom šalu. Njegova ljubav prema životinjama pravi je dokaz da je Sorting Hat bio u pravu pri svom odabiru.

 

FOTO Tumblr

Marauderova karta

Poznata karta koju su koristila nestašna braća Weasley kako bi pratila kretnje drugih čarobnjaka prikazana je u filmu Harry Potter i Zatočenik Azkabana. U donjem desnom kutu kadra vidi se ime upravo Newta Scamandera, koji je vjerojatno bio u posjetu svom omiljenom profesoru i prijatelju, Albusu Dumbledoreu. Ovog su se mogli sjetiti samo fanovi koji znaju sve o franšizi (tako se tješim svaku noć).

 

FOTO: Tumblr

Sad kad smo saznali sve sličnosti filmova, preostaje nam samo čekati dolazak novog filma u kina... Ili nam preostaje opcija da po 5873. put pogledamo ispočetka Harry Pottera. Da, to se čini kao bolja opcija.

FOTO: PINTEREST