LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Manje gužve i više intime

Skrivene plaže na Jadranu koje morate posjetiti

Hrvatska je poznata po brojnim otocima i predivnim plažama koje su krcate turistima. Međutim, postoje i tihe i mirne uvale za koje rijetki znaju, a idealne su za opuštanje i odmor.

Hrvatska je poznata po brojnim otocima i predivnim plažama koje su krcate turistima. Međutim, postoje i tihe i mirne uvale za koje rijetki znaju, a idealne su za opuštanje i odmor.

Jadranska obala puna je predivnih plaža, ali su one često prepune turista. Osim razvikanih mjesta postoje i ona skrivena koja se isplati potražiti i okupati se. Za neke od ovih uvala mnogi ni ne znaju jer su netaknute masovnim turizmom i skrivene su od očiju javnosti.

Saplunara, Mljet

Saplunara na otoku Mljetu skriveni je dragulj na Jadranu. Saplunara je bijela pješčana plaža, potpuno izolirana i uglavnom netaknuta. Naziv ove uvale dolazi od latinske riječi sabalum što znači pijesak. Ovdje se nalaze dvije pješčane plaže, veća i manja. Saplunara ima i nekoliko biljnih vrsta koje ne postoje nigdje drugdje u Hrvatskoj i zato se smatra zaštićenim područjem. 

Okružuje je šuma alepskoga bora i smreke koja se proteže duž pješčane obale sve do unutrašnjosti mjesta gdje se nalazi malo naselje. Nema hotela ili restorana, ali postoje privatni smještaji, a nema ni trajekata. Da biste stigli tamo, potrebno je doći trajektom do Sobre koja je udaljena 16 km od Saplunare. Isplati se doći ovdje kako biste odmorili tijelo i dušu u tišini okruženi predivnom prirodom. 

Saplun, Lastovo

Na otočiću Mladine koji pripada lastovskom arhipelagu – Lastovnjacima – nalazi se plaža Saplun. To je jedina pješčana plaža Lastova koja ostavlja bez daha i nautičare goste Lastova. Ovoj je uvali moguće pristupiti samo brodom – ili vlastitim ili organiziranim izletima. Pijesak se nalazi samo u moru, a njegova količina varira ovisno o vjetrovima koji pušu zimi. 

Sakarun, Dugi otok

Sakarun je jedna od najpoznatijih plaža u Zadarskoj županiji, smještena je na sjeverozapadnoj obali Dugog otoka. Blizu plaže su mjesta Veli Rat, Verunić, Soline i Božava. Ljepota ove plaže ističe se u bjelini pijeska i čistom moru, okružena je borovom šumom koja ljeti pruža duboku hladovinu. Duga je oko 800 metara, a na nekih 250 metara od obale duboka je 3,5 metra, što znači da je kupalište izuzetno veliko i plitko te je prikladno čak i za malu djecu. Na plaži su dva ugostiteljska objekta koja nude osvježenje od ljetnih vrućina i lagane zalogaje. Prijevoz je organiziran od Božave do Sakaruna turističkim vlakom koji kreće svaka dva sata.

Lovrečina, Brač

Mjesto koje svakako vrijedi posjetiti prekrasna je uvala Lovrečina smještena između Postire i Pučišća. Lovrečina je jedna od najljepših, ali ujedno i jedina pješčana plaža na otoku! Osim što izgleda fantastično, u blizini se nalaze i vrijedni arheološki nalazi ranokršćanske bazilike iz 6. stoljeća. U bazilici možete vidjeti grobnice, kameni kovčeg, prekrasnu krstionicu i sarkofage s križevima za koje se vjeruje da potječu iz bračke klesarske radionice. Do uvale se može stići brodom, ali i automobilom. 

Šunj, Lopud

Plaža Šunj nalazi se na malom otoku Lopud smještenom između otoka Koločep i Šipan u blizini Dubrovnika. Ova prekrasna pješčana plaža nalazi se na južnoj strani otoka Lopuda i dugačka je gotovo 1 km. Plaža je toliko plitka da morate pješačiti 100 metara da biste mogli plivati ​​i stoga je vrlo pogodna za obitelji s djecom. Na Lopudu nema prometa, ali ljubazni mještani mogu vas prevesti u svojim malim golf automobilima od grada do plaže ako ne volite hodati.

Plaža je smještena u park-šumi pa možete hodati pješačkim stazama i uživati ​​u njenoj ljepoti. Ljubitelji rekreacije mogu se zabaviti igrajući odbojku, tenis, picigin i brojne druge aktivnosti. Iznajmite ležaljke i suncobrane i uživajte u suncu. Ako se želite neko vrijeme sakriti od sunca, na stražnjoj strani šunjske plaže nalazi se prekrasna borova šuma koja će vas rado počastiti svojim prirodnim hladom.

Ovo su samo neke od plaža koje su skrivene od masovnih pogleda turista. Ako se želite odmoriti i opustiti, svakako posjetite ove prelijepe plaže i uvale. Na hrvatskim otocima ima još mnogo ovakvih plaža, a ako ste avanturistički raspoloženi uputite se u istraživanje! 

FOTO: UNSPLASH