LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Besplatni program

Skeptici u pubu: psiholozi o iseljavanju, racionalnom odlučivanju i duginim obiteljima

U besplatnom programu trima aktualnim temama iz područja psihologije bavit će se Mitja Ružojčić, Nikola Erceg, Marina Štambuk i Maja Tadić Vujčić.

U besplatnom programu trima aktualnim temama iz područja psihologije bavit će se Mitja Ružojčić, Nikola Erceg, Marina Štambuk i Maja Tadić Vujčić.

Društvo za promicanje znanosti i kritičkog mišljenja s Nepopularnom psihologijom organizira posebno izdanje već uhodanog programa u Saxu – Skeptici u pubu. Obilježeno trima aktualnim temama iz psihologije, održat će se 6. ožujka od 18 do 21 sat.

 

U ovom besplatnom programu goste očekuju tri predavanja u trajanju od 20 do 25 minuta, nakon kojih slijedi rasprava i vrijeme za postavljanje pitanja predavačima. Teme i izlagači su: 

  1. Mitja Ružojčić – Gore je bolje? Psihološki aspekti novog vala iseljavanja
  2. Nikola Erceg – Kako razmišljati bolje i odlučivati racionalnije?
  3. Marina Štambuk i Maja Tadić Vujčić – Dugine obitelji: Između mitova i znanosti.

U prvom predavanju Mitje Ružojčića, poslijedoktoranda na Katedri za psihologiju rada i ergonomiju Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, predstavit će se rezultati najnovijeg istraživanja provedenog na uzorku više od 1000 novijih hrvatskih iseljenika koji trenutačno žive u nizu razvijenih zemalja unutar i izvan EU-a. Istraživački tim s Katedre bavio se pitanjima zašto su ovi iseljenici otišli iz RH, kako žive i kakve poslove rade u inozemstvu te što bi se trebalo dogoditi da se vrate u RH.

 

U drugom predavanju Nikole Ercega, asistenta na Odsjeku za psihologiju Filozofskog Fakulteta u Zagrebu, saznat ćemo kako smo iracionalni, kojim smo kognitivnim pogreškama skloni te na koji način razmišljati kako bi naše prosudbe i odluke bile racionalnije.

 

U trećem predavanju dviju psihologinja i autorica knjige Ja nisam gej mama, ja sam mama Maje Tadić Vujčić i Marine Štambuk predstavit će se rezultati prvih hrvatskih istraživanja o duginim obiteljima te nekih međunarodnih istraživanja o istoj temi. Dugine obitelji odnose se na LGBT roditelje, parove i pojedince/ke koji imaju djecu ili žele postati roditelji i njihove obitelji, a u predavanju će se osvrnuti na rezultate koji pokazuju kako je za dobrobit djece i roditelja važnija kvaliteta obiteljskih odnosa od obiteljske strukture ili seksualne orijentacije roditelja/skrbnika.

FOTO: PIXABAY