LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hvala, ali ne hvala

Šest znakova zašto ne biste trebali prihvatiti ponuđeni posao

U današnje vrijeme dobar dio nas vodi se motom „bolje imati bilo kakav posao i kakav-takav prihod, nego biti nezaposlen”, no dugoročno to može samo naštetiti vašoj karijeri i učiniti vas nezadovoljnima.

U današnje vrijeme dobar dio nas vodi se motom „bolje imati bilo kakav posao i kakav-takav prihod, nego biti nezaposlen”, no dugoročno to može samo naštetiti vašoj karijeri i učiniti vas nezadovoljnima.

Nije nikakva ekskluzivna vijest kako je ekonomska situacija u našoj domovini teška i kako je jedan od gorućih problema s kojima se moramo nositi visoka nezaposlenost stanovništva, osobito mladih ljudi. U takvoj situaciji dobar dio nas vodi se motom bolje imati bilo kakav posao i kakav-takav prihod, nego biti nezaposlen. Mnogi stoga prihvaćaju poslove na koje ne bi ni pomislili u drugačijim ekonomskim prilikama. Mi vam donosimo šest znakova koji jasno pokazuju kako biste ipak trebali odbiti posao za koji ste upravo bili na razgovoru.

1.  Poslodavac je neugodan, ponaša se seksistički ili neprimjereno

Teško je ne imati izvor prihoda, no ako se osoba koja vas je intervjuirala ponašala neprimjereno, neugodno ili seksistički, dobro razmislite prije nego što prihvatite posao. Ako se provoditelj intervjua ili neka druga osoba u tvrtki tako ponaša tijekom razgovora za posao, zamislite kako će se ponašati nakon što postanete zaposlenik. Vi zaslužujete bolje. Odbijanje ponude za posao nije lako, ali je potrebno ako će vas radna sredina u kojoj bi trebali raditi kočiti u razvoju.

FOTO: Pixabay

2. Ako se vrijednosti kompanije ne podudaraju s vašima

Čak i ako su svi zaposlenici bili veoma dragi i ljubazni tijekom vašeg intervjua, nije nerazumno odbiti posao ako se vrijednosti tvrtke ne podudaraju sa vašima. Istražite tvrtku prije razgovora, ili se raspitajte o vrijednostima tvrtke tijekom njega. Ako ste gorljivi zagovornik očuvanja okoliša i ekologije, promiče li vaš potencijalni poslodavac recikliranje i štednju energije? Aktivno promičete i istražujete feminizam? Kakav je stav i način ophođenja prema ženama u tvrtki? Kako je tvrtka uključena u širu zajednicu i promiče li društveno odgovorno poslovanje? Donira li novac organizacijama s čijim se vrijednostima ne slažete? Poštuje li tvrtka religijske osjećaje svojih zaposlenika? Možda zvuči sitničavo, ali čini veliku razliku kad počnete svakodnevno raditi i provoditi dobar dio dana u određenom ambijentu.

3. Ponuda je privlačna samo zbog plaće

Naravno, novac je primarni razlog zašto uopće tražite posao. Režije i ostali troškovi neće se platiti sami. No, ako je visina plaće jedini razlog zašto razmišljate o prihvaćanju nekog posla, teško ćete ostati sretni i zdravi. Da, uzbudljivo je imati unosan posao, no novac neće biti dovoljan za održavanje vaše motivacije i zadovoljstva ako konstantno radite po 12 sati, ne možete uzeti godišnji odmor ili konstantno pokušavate sustići nerealno kratak rok. Prije ili kasnije početi ćete se osjećati premoreno, izgoreno i bolesno. Naravno, svačija financijska situacija je drugačija. Možda imate zajmove koje ste morali podignuti za obrazovanje, imate medicinsku krizu u obitelji ili nešto slično i brzo rješavanje tog problema vrlo bi vas rasteretilo. Samo imajte na umu da financijska motivacija vrlo brzo blijedi.

4. Mogli biste zarađivati više u nekoj drugoj tvrtki

Kada je ekonomska situacija loša i vlada visoka nezaposlenost, prvi instinkt je skočiti na svaku priliku za posao. No, zapamtite, oni nisu jedina tvrtka na svijetu. I što dulje odlazite na razgovore, sve više ćete primjećivati kako drugi poslodavci nude i više plaće.

FOTO: Pixabay

5. Posao nema nikakve veze s vašim interesima

Često se događa da osoba prihvati posao iako nema apsolutno nikakve veze sa onime čime bi se htjela baviti, bilo zbog već spomenutog financijskog aspekta, ili zato jer su jednostavno umorni od slanja molbi i hodanja po razgovorima za posao. Smatraju taj posao prijelaznim, privremenim, a onda se koju godinu kasnije pitaju kako su završili u karijeri koju nisu htjeli.

6. Zaposlenici se čine nesretnima

Ako prihvatite posao, provoditi ćete dobar dio svog vremena u tom uredu ili tvornici s istim ljudima iz dana u dan. Ako se zaposlenici, vaši potencijalni kolege, čine nezadovoljnima i anksioznima, zašto bi vama bilo drugačije? Ako se prilikom ulaska u tvrtku ne osjećate ugodno i atmosfera je pomalo tmurna i napeta, to je vrlo dobar razlog za odbijanje ponude za posao.

Prihvaćanje ili odbijanje posla svodi se na instinkt. Slušajte svoju intuiciju i velike su šanse da nećete pogriješiti. Prije odlaska na razgovor, zapišite svoje prioritete prema redoslijedu važnosti. Definirate ono što je vama najvažnije. Plaća? Mogućnost napredovanja? Dodatno stručno usavršavanje? Slaganje s kolegama? Vrijeme putovanja na posao? Zapišite sve što vam padne na pamet. Jednom kad utvrdite svoje prioritete, lako ćete vidjeti poklapa li se vaš potencijalni poslodavac s njima. A ako vaš instinkt i pogriješi i prihvatite posao koji nipošto nije za vas? Nadopunite svoj životopis novostečenim znanjima i vještinama i krenite u novu potragu. Pravi posao čeka na vas.

FOTO: PIXABAY