LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bit postojanja čovjeka

Sedam načina za pronalazak smisla života

Donosimo nekoliko savjeta kojima svoje shvaćanje života možeš dovesti na višu razinu, a istovremeno te praktične savjete primijeniti na sebi.

Donosimo nekoliko savjeta kojima svoje shvaćanje života možeš dovesti na višu razinu, a istovremeno te praktične savjete primijeniti na sebi.

Čovjek oduvijek traga za smislom svega oko njega. Neka od krucijalnih pitanja nad kojima možemo zastati na dnevnoj bazi su: Zašto postojim? Kako mogu maksimalno poboljšati svoj život ili koji stil života najbolje oslikava moju osobnost? Od drevnih Grka pa sve do modernih životnih gurua obasipani smo savjetima kako život podići na višu razinu. Sve je ovo stvar osobnog shvaćanja značenja života, ali neke ti savjete možemo donijeti i mi, a svaki od ovih lifehackova može te lansirati na tvoje životno putovanje.

Voli i poštuj ljude oko sebe

Kao jedan od prvih savjeta u nizu važnost je gradnje odnosa s bliskim osobama. Ovdje je naglasak stavljen na obiteljske veze, prijateljske, partnerske odnose, ali i one manje bitne koji nas samo okrznu na dnevnoj bazi, a mogu nam uljepšati dan. Ako u novi dan krenemo s mišlju da ćemo danas kad krenemo na posao nekome uljepšati dan jednostavnim osmijehom, velika je vjerojatnost da će nam se to i vratiti. Ljubav i poštovanje koje pružimo drugoj osobi ne može proći neopaženo.

Detox od tehnologije

S vremena na vrijeme uvijek se preporučuje odmak od tehnologije, od aplikacija koje nam zagušuju život i zbog kojih nemamo vremena za stvarni život koji prolazi pokraj nas. Pokušaj naći zamjenu za virtualni život, poput vježbanja, meditacije, šetnje. Razbistrit ćeš misli koje će te podsjetiti na sve zahvalnosti koje moraš vratiti životu koji posjeduješ.

Pronađi hobi

Kad već spominjemo lijepe geste kojima darujemo ljude oko nas, ne smijemo izostaviti selfcare sitnice koje moramo priuštiti samima sebi. Tako se za održavanje čistog uma možemo početi baviti nekim hobijem koji će postati nešto što će biti samo naša stvar kojom ćemo se nagraditi tijekom dana.

Pobijedi nesigurnosti

Za naš osobni rast bitno je pobijediti svaku nesigurnost koja nam se nađe na putu. Također, moramo biti svjesni da svaka osoba posjeduje neku nesigurnost te da zbog toga nismo čudniji od drugih. Bilo da je ta nesigurnost u vezi fizičkog izgleda, posla zbog kojeg se osjećamo loše, loše veze, straha od promjene, ona je iracionalna i svakog trenutka može nestati ako naučimo živjeti s njom, odnosno pustimo ju da polako nestane.

Izvor: Pixabay

Nikad ne prestani učiti

Stavimo sad na stranu formalno učenje koje svi moramo proći kako bismo mogli funkcionirati u modernom svijetu i fokusirajmo se na životno učenje koje nikad ne prestaje. Zdrav čovjek uvijek bi trebao biti u stanju učiti iz svake situacije u kojoj se nađe i nju pretvoriti u novu lekciju. Slušaj, opažaj, opserviraj i svakog ćeš trenutka naučiti nešto novo o sebi, drugima i svijetu oko sebe.

Putuj

Glagol putovati uvijek je značio skupljanje novih iskustava i znanja o različitim kulturama i životima ljudi. Putovanje je izlazak iz zone komfora koji si moramo priuštiti s vremena na vrijeme. Na putovanju možeš vježbati strani jezik, možeš isprobati novu hranu, upoznati nove zanimljive ljude, a sebi darovati iskustvo koje ne može nadomjestiti niti jedna materijalna stvar.

Budi svjestan svijeta oko sebe

Ako si svjestan svijeta oko sebe, prestaješ biti okupiran samo sobom, možeš osluškivati potrebe drugih ljudi koji te okružuju. Dakako, ovdje se ne radi o tome da prestaneš obraćati pozornost na svoje misli i osjećaje jer upravo iz ljubavi i poštovanja prema sebi to isto možemo pružiti i drugome.

FOTO: FLICKR