LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iskustva s autoškolom

Savjeti kako što lakše položiti vozački ispit i najčešće pogreške

Donosimo nekoliko savjeta kako se najbolje pripremiti za polaganje vozačkog ispita, ali i najčešće greške koje kandidati pritom rade.

Donosimo nekoliko savjeta kako se najbolje pripremiti za polaganje vozačkog ispita, ali i najčešće greške koje kandidati pritom rade.

Upisali ste autoškolu i prošli teorijski dio ispita. Sad je vrijeme za praktični – vožnju, što za mnoge može biti stresno. Nesigurnost i strah od vožnje rješava se suočavanjem sa strahom – vožnjom i učenjem iz grešaka na koje vam instruktor skreće pažnju. Donosimo nekoliko savjeta kako se najbolje pripremiti za polaganje vozačkog ispita.


Učite iz grešaka

Instruktorova dužnost je da vam tijekom vožnje skreće pažnju na pogreške koje radite. Potrudite se zapamtiti ih i ne ponavljati ih. Što ranije naučite kako upravljati vozilom, prije će vam ući u naviku – tada ćete rad mjenjača, kao i spojke (kvačila ili kuplunga), automatizirati, odnosno na njih kasnije nećete ni misliti dok vozite. 


Nemojte se predavati

Ako i padnete, to ne znači da morate odustati. Svatko može naučiti voziti pa makar izašao na ispit i 192. put poput pedesetogodišnjaka iz Poljske o kojem su mediji nedavno pisali. Svakako je bitno da na ispit izađete onda kada ste spremni. Ako se osjećate nesigurno, uvijek možete uzeti dodatne sate vožnje.


Obratite pozornost

Tijekom vožnje fokusirajte se na cestu, semafore, znakove i pješake. Vozite po propisima i gledajte u retrovizore.

Ako se ne snalazite najbolje, na ruke si napišite D kao desno i L kao lijevo. Australka D'Kodia Laine svojoj je muci s raspoznavanjem lijeve i desne strane stala na kraj tako što je tetovirala ta slova na šake, prenosi Index. 
 


Budite spremni

Prije vožnje bitno je odmoriti se i naspavati. Kako ne bi došlo do vrtoglavice, poželjno je i pojesti nešto prije.


Najčešće pogreške kandidata za vozača na vozačkom ispitu


Kako bismo vam dodatno olakšali, donosimo vam i listu najčešćih pogrešaka kandidata za vozača na vozačkom ispitu koje je izdvojio Instruktor vožnje

Jedna od najčešćih pogrešaka je neprovjeravanje prometnih uvjeta. Odnosi se na provjeru koja se sastoji od pogleda u unutarnji i vanjski retrovizor te pogleda na mrtvi kut.

Oduzimanje prednosti također je jedna od pogreški koje kandidati često naprave na vozačkom ispitu. U to spadaju prekasno uočavanje vozila te kriva procjena njegove blizine, zbog čega, iako je u prednosti, mora usporiti zbog vas.

Iako se ne bi smjelo dogoditi da vam se auto gasi nakon 35 sati vožnje, jedna je to od češćih pogrešaka. Glavni su razlozi za gašenje kretanje u krivoj brzini i nedovoljno zadržavanje spojke (kvačila ili kuplunga) tijekom davanja gasa.

Nepoštivanjem semafora i prometnog znaka, osim što padate ispit, dovodite druge, ali i sebe u opasnost. Stanite na crveno svjetlo, na svaki znak STOP, uočite svaki prometni znak i vozite prema njegovim pravilima.

Brzinu vožnje potrebno je prilagoditi prometnoj situaciji, vremenskim uvjetima, stanju kolnika, vozilu i vašim vozačkim mogućnostima. Neprilagođena brzina, koja je ograničena i s obzirom na mjesto u kojem se vozi, često je razlog pada.

Nepropuštanje pješaka i iznenadno, prenaglo kočenje i općenito prekasno reagiranje na pogreške drugih sudionika u prometu dovest će vas također do pada.

Prelazak preko pune crte i nepropisno parkiranje u kojem smo preblizu drugog vozila, dotaknemo rubni kamen i ne gledamo prednje i zadnje krajeve vozila također spadaju u razloge za pad.
FOTO: UNSPLASH