LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za one s viškom slobodnog vremena

Prijedlog čitatelja: 10 izvrsnih filmova koje možete pogledati za vrijeme izolacije

Za sve vas koji ne znate što biste radili u nesvakidašnjoj situaciji u kojoj se nalazimo, prenosimo listu filmova koju je sastavio čitatelj Tomislav Volarić, a u kojoj svatko može pronaći nešto za sebe.

Za sve vas koji ne znate što biste radili u nesvakidašnjoj situaciji u kojoj se nalazimo, prenosimo listu filmova koju je sastavio čitatelj Tomislav Volarić, a u kojoj svatko može pronaći nešto za sebe.

Kako bi vam pomogli da prebrodite dosadu u izolaciji, javljaju nam se studenti-čitatelji sa svojim prijedlozima. Za sve vas koji ne znate što biste radili u nesvakidašnjoj situaciji s koronavirusom u kojoj se nalazimo, prenosimo listu filmova koju je s tim ciljem sastavio čitatelj Tomislav Volarić.

U nastavku se nalazi popis od 10 filmova u kojima svatko može pronaći nešto za sebe, a prenosimo i njegov opis svakog od njih.

1. Léon: The Professional (1994)

– Film je to redatelja Luca Bessona čije ime vežemo uz filmove poput Lucy, The big blue ili uz već kultni The Fifth Element. Mnogi od nas susreli su se s ovim filmom još kao djeca, a dojam je da nije ostario ni dana kroz sve ove godine. Možda dio čari ovog filma leži i u tome što je američki film europskog senzibiliteta za koji je ponajviše zaslužan glavni akter filma Leon, kojeg je izvrsno utjelovio francuski glumac Jean Reno. Kao što sam naziv filma sugerira, Leon je plaćeni ubojica, doduše zlatnog srca, koji nije ostao imun na šarm dvanaestogodišnje Mathilde, čiju je ulogu izvrsno utjelovila Natalie Portman. Mathilda dolazi iz problematične obitelji, a Leon je tu da je sačuva od opasnosti koje joj prijete sa svih strana, a ponajviše od korumpiranog policajca Normana Stansfielda, čiji je lik izvrsno prezentirao još jedan legendarni glumac – Gary Oldman.

2. The Godfather (1972)

– Film na koji ne treba trošiti puno riječi. Remek-djelo bez presedana za koje znaju i vrapci na grani. Čak i ako niste gledali film, teško da nikad niste vidjeli lik Dona Corleonea na nečijoj majici ili pak čuli popularni soundtrack iz ovog filma. Glavni glumac filma Marlon Brando, poznat po svojim pomalo kontroverznim stavovima, unatoč ne baš prijateljskim odnosima s filmskim glavešinama tog vremena, dobio je ulogu i jednostavno – razvalio. Koliko je dobro odradio ovu ulogu, govori i činjenica da je za nju dobio Oscara koji je, doduše, odbio primiti. Zahvaljujući ovom filmu svijet je saznao i za Ala Pacina, genijalnog glumca koji u filmu ima ulogu Michela Corleonea. Robert Duvall, James Cann i John Cazale samo su neki od glumaca koji su ostavili neizbrisiv trag ulogama u ovom filmu. Premda traje skoro tri sata, zahvaljujući već spomenutim glumcima i njihovim genijalnim performansima, kao i samoj priči filma, vi to nećete ni primijetiti.

3. Superbad (2007)

– S obzirom na okolnosti, ovih nam dana malo humora ne može naštetiti. Glavne uloge u filmu tumače svima poznati Jonah Hill i Michael Cera. Oni su Seth i Evan, dva američka srednjoškolca koji su pred maturom, no u fokusu su im više djevojke, alkohol i partijanje (svaka je sličnost s vama slučajna). Seth i Evan, nerazdvojni prijatelji iz djetinjstva, uskoro upisuju fakultet te kreću svaki na svoju stranu, što im dosta teško pada. No, imaju većih problema od toga, kao što je gubitak nevinosti, na čemu intenzivno i predano rade. Tu je i Mclovin, zbog kojeg toliko i volimo ovaj film. S ovim će se filmom poistovjetiti mnogi srednjoškolci, dok će nešto starije generacije udariti nostalgija za vremenima u kojima su im najveći problemi bili nabaviti cugu i cigare.

4.  American History X (1998)

– Za utjelovljenje Dereka, junaka lokalnih neonacista, Edward Norton zaradio je nominaciju za Oscara. Tema filma je američki neonacizam i rasizam, a priča o pobornicima takvih i sličnih ideja ispričana je kroz likove Dereka i Dannyja. Derek, stariji od dvojice braće, završava u zatvoru, a njegov mlađi brat Danny, koji je inače iznadprosječno inteligentan, za zadaću dobiva napisati esej o svome bratu, taman u danima kada se on vraća iz zatvora (naslov eseja ujedno je naslov filma). Kroz njihova sjećanja na prošlost otkrivaju se događaji, utjecaji i ideje koji su ih doveli do sadašnje situacije. Obrađena su neka kontroverzna pitanja poput rasizma, rasnih razlika, emancipacije i imigracije, viđena kroz oči neonacista. Film je to iz kojeg se jasno da zaključiti da nikakav oblik mržnje nema smisla, kao i da uvijek moramo razmišljati svojom glavom i ne dopustiti da budemo nečije lutke u igrokazu koji nam može uništiti živote.

5. Pulp fiction (1994)

– Riječ je o Tarantinovu klasiku koji obiluje velikim glumačkim imenima. John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman. Nije vam dovoljno? Bruce Willis, Tim Roth, Harvey Keitel. Mogli bismo nabrojati još barem ovoliko respektabilnih glumaca koji sudjeluju u ovom filmu. Veliki komercijalni uspjeh revitalizirao je karijeru glavnog glumca Johna Travolte koji je bio nominiran za Oscara, kao i Samuel L. Jackson i Uma Thurman. Naslov filma odnosi se na šund-časopise i tvrdo kuhane kriminalističke romane iz sredine dvadesetog stoljeća, poznate po slikovitim opisima nasilja i ispraznim dijalozima. Radnja je, kao i u drugim Tarantinovim djelima, nelinearna. Kritičari su film zbog njegove samoreflektivnosti i nekonvencionalne strukture nazvali prvim primjerom postmodernog filma. Pulp fiction poslužio je kao inspiracija za mnoge kasnije filmove koji su preuzeli mnoge elemente njegova stila. 


6. Šišanje (2010)

– Ovo je svojevrsni uljez na listi koji definitivno zaslužuje svoje mjesto. Produkt srpske kinematografije koji tematski dosta podsjeća na već spomenuti American History X, no ipak je prilagođeniji našem podneblju i našem mentalitetu. Šišanje donosi priču o beogradskom srednjoškolcu Novici (Nikola Rakočević), prvaku u matematici. Novica je uvučen u svijet skinheadsa, opčinjen je njihovim karizmatičnim vođom Reljom (Viktor Savić). Pridruživanje bandi Novici prije svega znači uklapanje u školsko društvo jer ga većina prijatelja smatra knjiškim moljcem i štreberom. Uskoro će biti zatrovan rasističkim stavovima te grupe i nasiljem. Budući da je dobar u gotovo svakom poslu kojega se prihvati, Novica se ubrzo počinje penjati na ljestvici važnosti među skinheadsima. Postaje jedan od najvatrenijih navijača nogometnog kluba Radnik, a uskoro će mu se život u potpunosti promijeniti.

7. Matrix (1999)

– Ono što fascinira kod ovog filma jest kombinacija etike, filozofije, religije, tehnologije, kao i mnogih drugih područja koji čine ovaj film uistinu jedinstvenim. Također, slojevitost koju film posjeduje zapanjujuća je, kao i vizualni efekti, posebice kada znamo da je film iz 1999. Film opisuje svijet u kojem je stvarnost u kojoj ljudi žive zapravo simulirana. To je svijet snova koji je stvorila rasa strojeva koja otada vlada svijetom i koristi ljude kao izvor energije. Oni koji su se uspjeli probuditi i izaći iz Matrice vode bitku protiv strojeva u koju uvlače i mladog programera i hakera Thomasa (Keanu Reeves), poznatog kao Neo. U filmu je odvajanje ta dva svijeta postignuto uz pomoć boja – šifra koja označava Matrix zelene je boje kao i scene koje se odvijaju unutar nje, a realni svijet označava plava boja. Uskoro izlazi i četvrti dio ovog kultnog filma, tako da je vrijeme da se bacite na gledanje.

8. 12 Angry Men (1957)

– Znamo da vas godina ovog filma straši i da mislite da je ovo još jedan dosadan film poput onih koje ste prisilom morali gledati u osnovnoj ili srednjoj školi. Film je temeljen na istoimenoj drami o članu porote koji mora uvjeriti ostalih 11 članova da moraju osloboditi osumnjičenog na temelju opravdane sumnje. Poznat je, između ostalog, jer je za snimanje korištena samo jedna prostorija (soba za porotnike), izuzev kratkog prikaza sudnice i toaleta. Dajte mu priliku – neće vas razočarati. Ako ne vjerujete nama, na IMBD ljestvici na visokom je petom mjestu s ocjenom 8.9. Potpuno zasluženo.

9. Se7en (1995)

– Kriminalistički triler Davida Finchera koji vas drži u napetosti od prvog, pa do zadnjeg trenutka filma. Priča prati dvojicu detektiva – jednog koji se sprema u mirovinu (Morgan Freeman) i jednog od njegovih zamjena (Brad Pitt) – koji zajednički istražuju seriju ritualnih ubojstava inspiriranih sa Sedam smrtnih grijeha. Ako vam ova imena nisu dovoljna, Kevin Spacey je tu da odagna svaku sumnju. Film je prepun metafora, a režija je jednostavno genijalna. Također, mnogo je pažnje posvećeno patologiji Zla. Film nam ukazuje na mnoge bolesti društva kroz prizmu nepoznatog grada koji simbolizira isto. Ni u jednom drugom trileru nećete čuti za Dantea i Božansku komediju, za Miltonov Izgubljeni raj, nećete vidjeti nepovezane žrtve osuđene zbog svojih biblijskih grijeha, nedostatak osobne osvete, manje napucavanja, toliko složen prikaz policije, toliko poetike i osjećaja u običnim međuljudskim razgovorima, toliko malo krvi, čuti toliko malo psovki i osjetiti toliko mnogo straha, nestrpljivosti, napetosti, očekivanja, oduševljenja i razočaranja.

10. Inglorious bastards (2009)

– Još jedan Tarantinov film koji je naprosto – nevjerojatan. Jaka glumačka imena poput Brada Pitta, Elia Rotha, Diane Kruger te ponajviše Cristopha Waltza, utabale su ovom filmu put u vječnost. Film je totalno beskompromisan, prožet odličnim dijalozima i napetim situacijama. Gluma Cristopha Waltza u ovom je filmu nevjerojatna i zaslužuje svaku pohvalu, u što ćete se i sami uvjeriti gledajući ga. Uostalom, za ovu je ulogu zaradio i Oscara za najbolju sporednu ulogu. Tarantino kombinira sarkazam, cinizam i crni humor s veoma ozbiljnim situacijama. Također, bitno je napomenuti da poanta ovog filma nije povijesni prikaz Drugog svjetskog rata, već svojevrsna parodizacija istog.

Pogledajte neke od ovih filmova i #ostanitedoma kako biste sačuvali svoje zdravlje i zdravlje bližnjih.

FOTO: PIXABAY