LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poticanje plemenitosti

Prijatelji životinja apeliraju da ne kupujemo kućne ljubimce

Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje životinja, sva skloništa u kojima one borave, a gdje im nije dobro, bila bi prazna – poručuju Prijatelji životinja.

Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje životinja, sva skloništa u kojima one borave, a gdje im nije dobro, bila bi prazna – poručuju Prijatelji životinja.

Iz udruge Prijatelji životinja ponovno upozoravaju da mnoga skloništa u Hrvatskoj nisu transparentna te da nisu otvorena prema građanima i volonterima, što treba hitno mijenjati. Tvrde da životinjama ondje nije dobro te iz tog razloga pozivaju sve da umjesto trošenja novaca na kupovinu kućnih ljubimaca izaberu razborito udomljavanje jer samo tako ona mogu postati prazna.

 

Navode da su razlog postojanja skloništa neodgovorni građani koji ne kastriraju i koji napuštaju životinje o kojima bi trebali skrbiti. Dodaju da ona moraju imati najviše standarde u postupanju prema životinjama jer one ionako već ispaštaju zbog ljudske neodgovornosti:

– No ljudi trebaju razumjeti da psima i mačkama nije dobro čak ni u skloništima koja rade kvalitetno, a takvih je u Hrvatskoj malo, i da bi to trebali biti samo njihovi kratkotrajni privremeni domovi. Stoga pozivamo sve da ne kupuju životinje, već da udome psa ili mačku i da tako pomognu isprazniti skloništa.

Poručuju i da je važno mijenjati svijest o tome da životinje nisu stvari te ne bi smjele biti predmet trgovine i nikako poklon, što osobito vrijedi u ovo predblagdansko vrijeme kada mnogi razmišljaju o kupnji.

– Ako imate uvjete za skrb o životinji, udomite psa ili mačku iz skloništa ili od udruga za zaštitu životinja kako biste spasili život i udomljene životinje i one koja dobiva njezino mjesto u skloništu. Svi članovi obitelji trebaju donijeli promišljenu odluku i biti spremni mnogo godina brinuti o udomljenoj životinji, i kada idu na godišnji odmor i kada trebaju platiti kastraciju, cijepljenje i liječenje. – ističu iz Udruge. 

Kažu da je udomljavanje zaista plemenit čin, dok se kupovinom životinja podržava nemilosrdno tržište kućnih ljubimaca:

– Nažalost, u Hrvatskoj cvate uzgoj životinja, pri čemu nema kontrole uvjeta držanja, trgovina nije regulirana, a uzgajivači čak ni ne plaćaju porez. S druge strane skloništa su preplavljena velikim brojem pasa svih dobi, veličina, boja i osobnosti, svi su pod veterinarskom skrbi i spremni za udomljenje. Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje, sva skloništa bila bi prazna.

Zaključuju:

– Neka nas nedavne objave o situaciji u skloništima, kao i ovo blagdansko vrijeme, potaknu na posjet nekom od brojnih skloništa ili njihovim web-stranicama kako bismo se susreli sa živim bićem u kojemu ćemo vidjeti novog člana obitelji, čija se ljubav ne može mjeriti vrijednošću novčanica. Jer ljubav se ne kupuje.

Popis skloništa i dodatne informacije nalaze se na web-stranici Prijatelji životinja

FOTO: PRIJATELJI ŽIVOTINJA