LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Praščić Babe u stvarnom životu

Poznati glumac spasio svinju od umiranja

Glumac James Cromwell ponovo je proživio scene iz kultnog filma iz 1995. godine u kojemu je nosio naslovnu ulogu jer je nedavno imao priliku spasiti praščića od kobne budućnosti.

Glumac James Cromwell ponovo je proživio scene iz kultnog filma iz 1995. godine u kojemu je nosio naslovnu ulogu jer je nedavno imao priliku spasiti praščića od kobne budućnosti.

U scenariju u kojemu život imitira umjetnost, renomirani glumac James Cromwell poznat po ulogama u kultnim filmovima kao što su L.A. Povjerljivo (1997) i Zelena milja (1999), spasio je mladunče svinje od tragičnog kraja. 

Cromwell je već otprije poznat kao aktivist te počasni direktor PETA-e i radi s organizacijom za prava životinja na prebacivanju praščića u utočište za životinje Indraloka nakon što je palo s kamiona koji ga je prevozio na klanje.

Prema PETA-i, napušteno prase pronađeno je ogrebano, izranjavano i prekriveno blatom kada je spašeno malo prije uskršnjeg vikenda.

Cromwell je praščića upoznao i nazvao ga Babe, što je vezano za njegove filmove Praščić Babe (1995) i Babe: Praščić u gradu (1998). Cromwell je u franšizi glumio Arthura Hoggetta, farmera koji postaje otac istoimene svinje siročeta.

Imajući privilegiju svjedočiti i iskusiti svinjsku inteligenciju i znatiželjne osobnosti tijekom snimanja, film Babe promijenio je moj život i moj način prehrane, pa sam iskoristio priliku da spasim ovog stvarnog Babea – rekao je Cromwell u izjavi.


Svaka svinja zaslužuje živjeti u miru i radosti u utočištu, birajući kada će se veseliti, gdje će tražiti hranu i kako provoditi vrijeme, ali malo ih to čini.
Prema PETA-i: U mesnoj industriji, koja svake godine zakolje 129 milijuna svinja, režu im se repovi, režu zubi kliještima, a mužjaci se kastriraju – sve bez lijekova protiv bolova. U klaonici ih objese naglavačke i iskrvare do smrti.

Babe će uskoro biti prebačen u Indraloka Animal Sanctuary u Pennsylvaniji, gdje će se pridružiti mnogim drugim životinjama kao što su alpake, kokoši i krave u centru koji se prostire na gotovo 100 hektara. Svatko tko je zainteresiran pridonijeti Babeinoj doživotnoj njezi može podržati utočište ovdje.

Oba Babe filma napisao je redatelj Mad Maxa George Miller, koji je sam snimio drugi nastavak naziva Babe: Praščić u gradu (1998). Praščić Babe iz 1995. režirao je Chris Noonan i zaradio je sedam nominacija za Oscara, uključujući i za najbolji film, dok je osvojio Oscara za najbolje vizualne efekte. Cromwell je bio nominiran za najboljeg sporednog glumca.

Cromwellovo aktivističko putovanje

 
Otkako je tijekom 90-ih godina uspostavio vegansku vezu s Babeom, Cromwell je iskoristio svoju slavu da podigne svijest o brojnim problemima. Nedavno se glumac pridružio kampanji koju je organizirala organizacija People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) kako bi zahtijevao da lanac kafića Starbucks odustane od svoje politike naplaćivanja do 80 ¢ po piću za zamjenu veganskog mlijeka.

Cromwell je u svibnju zalijepio svoju ruku na pult Starbucksove lokacije u New Yorku u znak protesta protiv naplate, koja je ukinuta u nekoliko zemalja – uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačku – ali tek treba biti proširena na SAD.

U cijelom svijetu, u Velikoj Britaniji, Francuskoj, poklanjaju te stvari, bez naknade. – rekao je Cromwell u videu prosvjeda koji je objavila PETA – Evo, postoji pretjerana naknada. Zašto? Zašto, kada je sada tako važno pozabaviti se klimatskim promjenama? Nema razloga za to osim pohlepe.


Iako njegovo sudjelovanje u kampanji Starbucksa nije dovelo do uhićenja, glumac je uhićen više puta zbog borbe za prava životinja.

U nedavnom intervjuu za Page Six na premijeri četvrte sezone hit-serije Nasljeđe (2018-2023), Cromwell je otkrio da je prestao brojati koliko je puta bio uhićen zbog toga.

Oh, gubim trag, – rekao je – sedam ili osam puta, možda i više.

Tijekom svoje desetljeća duge karijere, Cromwell je također sudjelovao u kampanjama za zaustavljanje SeaWorldovog iskorištavanja morskih životinja, okončanje znanstvenih ispitivanja na psima i uklanjanje životinjskih proizvoda iz nostalgične hrane. U drugoj kampanji vezanoj uz Uskrs, Cromwell je 2020. izveo Peeps na zub kad je poslao pismo Davidu Yaleu, predsjedniku matične tvrtke slatkiša Just Born Quality Confections.

Cromwell je u pismu zamolio Yale da želatinu – sastojak koji se obično dobiva iz svinjskog kolagena – u Peepsu zamijeni zamjenom pogodnom za vegane. Yale je odgovorio na pismo, navodeći da Peeps nije mogao pronaći odgovarajuću alternativu, na što je Cromwell odgovorio drugim pismom.

Tržište veganskih sastojaka brzo se širi, a fantastična veganska želatina već je dostupna... i to bi bilo u najboljem interesu vaše tvrtke – budući da današnji potrošači sve više traže veganske opcije prilagođene životinjama. – napisao je.

FOTO: UNSPLASH