LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Cjeloživotno obrazovanje

Postanite konkurentniji na tržištu rada uz 45 besplatnih „online” predavanja

Obogatite svoj životopis i naučite neku novu vještinu uz veliki popis besplatnih „online” predavanja!

Obogatite svoj životopis i naučite neku novu vještinu uz veliki popis besplatnih „online” predavanja!

Danas je konkurencija na tržištu rada velika pa je svako dodatno znanje dobro došlo. Jedinstvene sposobnosti mogu vas razlikovati od drugih kandidata za radno mjesto i upravo vam one mogu pomoći da se zaposlite. Kako ne biste trošili vrijeme na pretraživanje interneta za dodatnom edukacijom, donosimo vam popis 45 online predavanja iz cijelog svijeta. Obuhvaćaju razna područja od programiranja i grafičkog dizajnera do pisanja govora i rješavanja konfliktnih situacija. Sva su besplatna i nijedno ne traje dulje od 10 tjedana.

PROGRAMIRANJE

1. An Interduction to Interactive Programming in Python (Part 1), Coursera

Svi sa završenom srednjoškolskom razinom matematike mogu sudjelovati na ovom predavanju koje se održava na Sveučilištu Rice u Teksasu. Na ovom predavanju naučit ćete kako programirati jednostavne igrice kao što je Asteroids, Pong ili Blackjack.

Trajanje: 50 sati/5 predavanja

2. JavaScript, Codecademy

Naučite programski jezik Java Script, programski jezik interneta! Na ovom predavanju razvijat ćete jednostavne igre kao što su Kamen, škare, papir ili adresar.

Trajanje: 10 sati/16 predavanje

3. Java Tutorial for Complete Beginners, Udemy

Ovaj predmet dizajniran je za one koji nemaju nikakvog prethodnog znanja o programiranju. Nemojte da vas preplaši velik broj predavanja! Iako se predmet sastoji od 75 predavanja, većina njih traje oko 20 minuta, tako da vam preavanje neće oduzimati previše vremena.

Trajanje: 17 sati/75 predavanja

4. Intro to Java Programming, Udacity

Java je ključni jezik koji se koristi za izradnju aplikacija za androide. Ako nikada prije niste programirali, ovo je idealan predmet za vas koji će vas upoznati s ovim novim jezikom i koji će vas naučiti programirati.

Trajanje: 24 sata/9 predavanja

5. Make a Website, Codecademy

Ovo kratko predavanje od samo tri sata će vas naučiti kako izraditi internetske stranice koristeći HTML i CSS. Naučit ćete kako napraviti novu verziju Airbnb web-stranice i osnove programiranja.

Trajanje: 3 sata/5 predavanja

6. Diploma in C Programming, ALISON

C programski jezik je jedan od najkorištenijih jezika za programiranje, a koristi se kao programski jezik operativnog sustava Unix. Nakon završetka predavanja, naučit ćete kako se koristiti ovim programskim jezikom i sve cake koje on skriva.

Trajanje: 15 sati/17 predavanja

7. HTML, CSS and Javascript, Coursera

Ovo predavanje izvodi se na Sveučilištu za znanost i tehnologiju u Hong Kongu. Iako se na ovom predavanju uče osnove izrade web-stranice, za ovo predavanje potrebno vam je prethodno znanje u HTML-a, CSS-a i Javascripta.

Trajanje: 12 sati/3 predavanja

8. HTML5 Part1: HTML5 Coding Essentials and Best Practices, edX

Svi koji imaju prethodno znanje HTML-a i CSS-a mogu se slobodno pridružiti predavanjima. Na ovim predavanjima naučit ćete izraditi nove animirane web-stranice i tehnike kodiranja na različitim interaktivnim zadacima!

Trajanje: 48 sati/6 predavaja

 

DIZAJNIRANJE

9. Beginner's Guide to Image Editing in Photoshop, Digital Tutors

Ove serije videa naučit će vas osnove Photoshopa te će vas osposobiti za korištenje osnovnih alata i tehnika u ovom programu. Iznenadit ćete se koliko možete naučiti u samo 90 minuta!

Trajanje: 90 minuta/10 predavanja

10. Getting Started With Photoshop CC, Udemy

Ovo predavanje pokriva osnove Photoshopa kako biste se s njima mogli koristiti što prije.

Trajanje: 2 sata/23 predavanja

11. Adobe After Effects, Alison

Adobe After Effects je popularan softver koji se koristi u izradi vizualne grafike za videa. Na ovom predavanju naučit ćete osnove ovog programa i steći novu vještinu.

Trajanje: 3 sata/1 predavanje

12. How To Get Started With Adobe Illustrator CS6 – 10 Things Beginners Want to Know How to Do, Adobe TV

Ovo kratko predavanje naučit će vas osnove Adobe Illustrator CS6 koje će vam pomoći u vašem daljnjem razvijanju vještine.

Trajanje: 40 minuta/1 predavanje

13. Beginner's Guide to Concept Sketching, Digital Tutors

Concept sketching ima različite forme; od crtanja logotipa do kreacije automobila. Na ovom predavanju naučit ćete osnove concept sketchinga koristeći se Adobe Photoshopom.

Trajanje: 90 minuta/10 predavanja

14. Adobe InDesignr Made Easy, Udemy

Ovo predavanje osposobit će vas za kreaciju printanih i digitalnih dokumenata u InDesigneu. Iako 105 predavanja izgleda mnogo, većina predavanja traje oko 10 minuta.

Trajanje: 12 sati/105 predavanja

 

ONLINE MARKETING

15. Online Advertising, OPEN2STUDY

Ovo predavanje upoznat će vas s velikim digitalnim platformama te će vas naučiti kako se kreiraju online reklame te kako od njih zaraditi.

Trajanje: 16 sati/33 predavanja

16. Google Analythics, ALISON

Google Analythics je idealan za analiziranje web prometa. Dobro baratanje Google Analythicsom je izrazito bitno ako upravljate velikom međunarodnom komercijalnom web-stranicom ili ako pišete vlastiti blog. Ovo predavanje naučit će vas kako zaraditi na temelju ključnih riječi, kako odrediti koje su ključne riječi koje donose veliku zaradu te kako identificirati problemska područja u vašoj kampanji.

Trajanje: 2 sata/1 predavanje

17. Social Media 101, Social Media Quickstarter

Ovo predavanje naučit će vas kako izgraditi vlastiti profil na svim velikim društvenim platformama kao što su Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Pinterest i Google+.

Trajanje: 90 minuta/1 pedavanje

18. SEO for SEO Beginners, Udemy

Ne znate što je SEO? Onda je vrijeme da naučite što je to optimizacija web-stranice!

Trajanje: 1 sat/15 predavanja

19. Diploma in E-Business, ALISON

Ova predavanja pomoći će svim poduzetnicima u podizanju znanja o online marketingu i kako implementirati uspješnu online marketing strategiju.

Trajanje: 10 sati/15 predavanja

20. Getting Started With Email Marketing, Skillshare

Ova predavanja naučit će vas kako ovladati e-mail marketingom i strategijom koja će vam omogućiti ostvarivanje vaših poslovnih ciljeva.

Trajanje: 90 minuta/14 predavanja

21. How to Get a Job Using Social Media, The Muse

Ova predavanja naučit će vas kako da integrirate društvene mreže u vašu potragu za zaposlenjem. Naučit ćete kako razviti vlastiti brend te kako identificirati poslovne prilike.

Trajanje: 5 predavanja

 

KOMUNIKACIJA

22. Intercultural Communication and Conflict Resolution, Coursera

Naučit će vas kako se nositi s rješavanjem konflikta među pojedincima unutar organizacije. Također, razvit ćete sposobnosti upravljanja interkulturalnim konfliktima u današnjem globalnom društvu.

Trajanje: 12 sati/4 predavanja

23. Professional Communication Essentials, Udemy

U ovom sat vremena dugom predavanju unaprijedit ćete svoj način mišljenja, pisanja i informiranja u različitom elektroničkom okruženju.

Trajanje: 1 sat/10 predavanja

24. Negotiation and Conflict Resolution, OPEN2STUDY

Sudjelovanjem na ovim predavanjima, steći ćete vještine kao što je detekcija različitih faza u procesu pregovaranja i karakteristike svake faze. Osim toga, naučit ćete dikurs rješavanja konflikta te ćete premostiti rupu između znanja i prakse tako da svoje znanje možete primijeniti i u praksi.

Trajanje: 4 5 sati/40 predavanja

25. Stuttering Treatment: The ABC's of Smoother Speech, Udemy

Imate li problema s javnim govorom? Sudjelujte u predavanjima Michaela Williamsa i riješite se treme! Naučite govoriti fluentno i sa samopouzdanjem!

Trajanje: 3 sata/20 predavanja

26. Business Communication – Developing Effective Bussines Presentation Skills, ALISON

Bez obzira na to što studirate ili u kojem polju djelatnosti radite, znanje kako prezentirati svoje ideje i interese uvijek je bitno. Ova predavanja će vas naučiti kako da uvjerite svoju publiku u ono što prezentirate!

Trajanje: 3 sata/3 predavanja

27. Introduction to Negotiation: A Strategic Playbook for Becoming a Principled and Persuasive Negotiator, Coursera

Ovo predavanje sa Sveučilišta Yale naučit če vas kako biti bolji pregovarač. Na ovim predavanjima naučit ćete kako predvidjeti, interpretirati i oblikovati ponašanje ljudi koje susrećete u konfliktnim situacijama.

Trajanje: 11 sati/9 predavanja

 

PISANJE

28. Business Communication – Fundamentals od Business Writing, ALISON

Naučite kako izraziti svoje misli i ideje na konzistentan, jasan i jednostavan način pomoću ovog niza predavanja!

Trajanje: 3 sata/3 predavanja

29. How to Write an Essay, edX

Ovo predavanja vodi profesorica Maggie Sokolik sa sveučilišta Berkeley u Kaliforniji. Kao stvorena su za studente koji se muče s pisanjem diplomskog ili doktorskog rada. Naučite kako pisati s lakoćom!

Trajanje: 30 sati/5 predavanja

30. Introducion to Journalism, Class Center

Ova serija upoznat će vas s profesionalnim svijetom novinara i redakcije. Pokriva nekoliko tema. Naučit ćete što čini dobru priču, pisati vijesti, nešto o politici, novinarstvu i istraživačkom novinarstvu.

Trajanje: 24 sata/6 predavanja

31. Start Writing Fiction, FutureLearn

Ako ste zainteresirani za pisanje fikcije, ovo su idealna predavanja za vas! Naučit ćete kako razvit ideje te kako ih reflektirati u procesu pisanja i uređivaja napisanog teksta.

Trajanje: 24 sata/8 predavanja

32. Journalism Skills for Engaged Citizens, Coursera

Ovaj sklop predavanja naučit će vas osnove pisanja vijesti, kako intervjuirati osobe da biste dobili najvažnije informacije, kako razviti svoje izvore i kako koristiti svoje građanska prava da biste došli do informacija. Također, naučit ćete mnogo i o etici u novinarstvu.

Trajanje: 56 sati/8 predavanja

33. Create Income Opportunities by Learning Power Writing, Udemy

Naučite kako dobiti različite poslovne prilike pisanjem! Ovaj sklop predavanja pomoći će vam oblikovati vaš jedinstven izričaj te će vas naučiti kako ga unovčiti.

Trajanje: 1 sat/11 predavanja

34. Journalism for Social Change, edX

Cilj ovih predavanja je upoznati polaznike s poveznošću novinarstva i medija s implementacijom društvenih promjena. Naučit ćete pisati na način koji će tjerati politiku na pozitivna javnoopolitička rješenja i strategije koje će, ultimativno, dovesti i do društvenih promjena.

Trajanje: 24 sata/6 predavanja

 

PODUZETNIŠTVO

35. Entrepreneurship 101: Who Is Your Costumer?, edX

Iako se ovaj predmet predaje na Institutu za tehnologiju u Massachusettsu, ne očekujte seriju videa. Predavanja se fokusiraju na nizu studija slučaja poduzenika koji dolaze iz različitih područja zanimanja. Iako su besplatna, možete dobiti certifikat za 100 dolara.

Trajanje: 24 sata/6 predavanja

36. How to Make Money Online: The Passive Income Business Plan, Udemy

Ova predavanja naučit će vas kako zarađivati dok spavate! Materijali koje dobijete dizajnirani su tako da vam omoguće zaradu od 5000 dolara mjesečno kroz pasivno zarađivanje. Također, naučit će vas kako samostalno pokrenuti poslovanje i samostalno zarađivati.

Trajanje: 12 sati/24 predavanja

37. Growth Strategies for Business, ALISON

Predavanja su osmišljena kao izvor osnovnih informacija za sve one koji imaju želju pokrenuti vlastitu firmu. Dobit ćete znanje o promjenama, strategijama, transformacijama i pogreškama na koje valja obratiti pažnju prilikom pokretanja vlastitog poslovanja.

Trajanje: 3 sata/5 predavanja

38. Scaling Operations: Linking Strategy and Execution, Coursera

Na ovim predavanjima učite kako razviti strategijske odluke koje su prijeko potrebne za razvoj poslovanja. Saznat ćete kako formirati vlastiti operativni sustav i kako maksimizirati korisnost vlastitog poslovanja.

Trajanje: 20 sati/5 predavanja

39. Enterpreneurship and Family Business, OPEN2STUDY

Ako ste zainteresirani za pokretanje vlastitog obiteljskog poslovanja, ova serija predavanja idealna je za vas. Naučit ćete sve o ulozi moći i politici poslovanja te o uspješnom vođenju male obiteljske firme.

Trajanje: 16 satu/40 predavanja

40. Build. Measure. Learn. Lean Startup SXSW 2012, Udemy

Ova predavanja naučit će vas kako pokrenuti vlastiti start-up uz pomoć poduzetnika koji su uspjeli u svom poslovanju!

Trajanje: 6 sati/18 predavanja

 

PRAVO

41. Law and Entreprenuer, Coursera

Ako vas zanima poduzetništvo, ali vam opsežno zakonodavstvo tjera strah u kosti, ova serija predavanja je za vas! Imate priliku naučiti kako doći do valjanih pravnih informacija koje su vam potrebne za vaše poslovanje.

Trajanje: 42 sata/6 predavanja

42. Forensic Psychology: Witness Investigation, FutureLearn

Koristeći video materijale i prave očevice, ova serija predavanja pruža vam uvid u psihologiju svjedočenja očevidaca. Pokušajte riješiti teške zločine pomoću video materijala kojima se koristi policija.

Trajanje: 24 sata/8 predavanja

43. Fundamentals of Business Law, ALISON

Naučite sve o financijskom zakonodavstvu od financijskog statusa, do oporezivanja!

Trajanje: 2 sata/2 predavanja

44. Copyright Made Easy, Udemy

Ova predavanja upoznat će vas s autorskim pravima i cijelom zakonodavstvu vezano uz njega.

Trajanje: 2 sata/8 predavanja

45. Cyberwar, Surveillance, and Security, edX

Ova serija predavanja upoznat će vas s napetosti između zakona, težnje za privatnošću i željom za nacionalnom sigurnošću. Upoznat ćete se s posljedicama cyber-kriminala i cyber-ratova, kao i s novim tehnologijama koje se koriste u nadzoru.

Trajanje: 18 sati/6 predavanja

FOTO: FLICKR